John Perkins, bir CIA operasyonu olan “Barış Gönüllüleri” projesi kapsamında eşi Ann ile birlikte Ekvator’un başkenti Quito’ya ilk kez Eylül 1968’de gittiğinde yirmi üç yaşındaydı.
Mister Perkins, “yağmur ormanlarının derinliklerindeki halk için kredi ve yatırım kooperatifleri kurmak” eşi ise “yerli kadınlara çocuk bakımı eğitimi vermek” gibi maskeli görevlerle oradaydılar…
Quito’nun beş yıldızlı oteli InterContinental’e yerleştiler:
John Perkins, oteli “Sefalet denizinin ortasındaki lüks bir ada” olarak tanımlıyordu.
Ekvator’da Perkins çifti ile birlikte otuz “Barış Gönüllüsü” daha vardı…
Bu kadroya orada konuşlanmış CIA “öğretmenlerinin” Ekvator hakkında verdikleri ilk bilgilendirme derslerinin ardından; bir gün öğleden sonra, John Perkins otelde asansör beklerken “Texas aksanlı, uzun, sarışın bir adamla” muhabbet etmeye başlamıştı.
Bu adam “deprembilimci” bir Texaco danışmanıydı!
Perkins’lerin “Barış Gönüllüsü!” olduğunu öğrendiğinde, onları otelin üst katındaki restoranda yemeğe davet etmişti…
John Perkins adamın anlattıklarını “hayranlıkla” dinlerken; bu “deprembilimci!” kimi zamanlar “Texaco şirketinin jetiyle Houston şehrinden Ekvator’daki ormandan bozma bir uçuş pistine indiğini” de anlatmıştı. “Göçmenlik işlemleriyle uğraşmamız gerekmiyor” diye övünüyordu. “Ekvator hükümeti, onun gibilere özel izin veriyordu!”
Texaco’nun bu enteresan danışmanı, sohbet esnasında yazmakta olduğu “ormanın altında yatan geniş bir petrol denizini” anlatan “bir rapordan” da söz etmişti:
Rapor mu; “Dünya Bankası’ndan Ekvator için büyük krediler almak, ardından da Wall Street’i Texaco’ya ve petrol denizinden fayda sağlayacak diğer şirketlere yatırım yapmaya ikna etmekte kullanılacaktı!”
*
Şu “Deprembilimci!” sohbetin bir yerinde “Bu eski bir oyundur. Asya’yı, Ortadoğu’yu ve Afrika’yı gördüm. Şimdi de buradayım. Bir deprembilimcinin raporu iyi bir petrol kuyusuyla birleştiğinde kazığı vurduk mu, oradan oluk oluk para akar” diye konuşmuştu!
Sonrasında, aynen şunları söylemişti:
Ann Perkins, danışmana “Bütün bunları Texaco mu yapıyor?” diye sorduğunda ise aldığı cevap şuydu:
Bu sözler üzerine, bu defa John Perkins “Texaco hükümetleri mi deviriyor?” diye sormuştu…
CIA’in “Deprembilimcisi!” ise gülerek şu karşılığı vermişti:
“İşbirliği içinde olmayan hükümetler Sovyetler’in kuklası gibi görülüyor, diyeyim! ABD’nin çıkarlarına ve de demokrasiye tehdit oluşturuyorlar! CIA, bu durumdan hiç hoşlanmaz!”
*
Ambargo, Suudi Arabistan’ı dünya politika sahnesinde bir oyuncu statüsüne çıkardı, Washington’ı da Suudi Krallığı’nın Amerikan ekonomisine olan stratejik önemini kabul etmeye zorladı. (…)
*
Kurgusal 11 Eylül’ün (2001) sonrasındaki yıllarda ise Perkins’in sözünü ettiği petro-dolarların ABD piyasalarına yönlendirilmesine/ pas edilmesine/aktarılmasına dayalı “derin çark” sıkıntılı bir döneme girdi: Arap Sermayesi, Amerikan piyasalarından kaçmaya başladı…
“İtirafçı” John Perkins, 2012 yılında Türk basınına “ABD’yi en çok rahatsız eden konulardan birisi Türkiye ile Suudi Arabistan’ın yakınlaşmasıdır. Bunu engellemek için birçok yol deneniyor” diye konuşmuştu!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.