Suudi Arabistan Kralı''nın Türkiye ziyaretlerini hatırlıyor musunuz? 2006''daki ilk ziyaretinde tam 17 uçakla; 2007''de ise 9 uçakla gelmişti, Suudi Kralı Abdullah…
Hatta ikinci ziyaretinde “tahtını” da beraberinde getirmişti!
Şu kadarını söyleyeyim; böylesine bir “neyim var neyim yoksa aldım geldim” türünden ziyareti, klasikleşmiş “Kral''ın lüks düşkünlüğü” ile açıklamak pek mümkün değildi.
*
Bu ziyaretlere ateş püsküren gazete “IMF''ci” Hürriyet''ti.
Amiral Gemisi- Doğan Grubu, körfez sermayesinin son dönemde Türkiye''ye akmasından dolayı ciddi biçimde rahatsızlık duyuyordu.
Hürriyet, Suudi Kralı Abdullah''a verilen “devlet şeref madalyası”na takmıştı…
Fena halde bozuk çaldıkları bu madalya olayının perde arkasını -nedense- merak etmiyorlardı; demek ki, “arka plan”ın gün ışığına çıkması işlerine gelmiyordu!
Dahası vardı: Cumhurbaşkanı Gül''ün 2007 Kasım''ında Ankara''da Suudi Kralı''nın kaldığı otelde “huzura çağrıldığı” yönündeki Hürriyet manşeti, “optik çarpıtma”nın kralını yapıyordu.
*
Hürriyet, “körfez sermayesini kötüleme” çağrışımının peşinde, komik ötesi haberlerle “bilinçaltı” çalışıyordu:
Suudi Kralı''nın Berlin ziyaretinde “Alman polislere 24 bin dolar bahşiş verdiği”ni yazıyor (24 Kasım 2007); buna mukabil, Kral Abdullah''ın Türkiye ziyaretinde zırnık bahşiş vermediğinden söz ediyordu.
Amiral Gemisi, galiba okuyucularının şöyle bir yargıya varmasını arzulamıştı: “Ankara''da kaldığı otelde bahşiş dahi vermeyen Suudi Kralı''nın Türkiye''ye iddia edildiği gibi milyar dolarların kapağını açması nasıl mümkün olabilirdi ki?”
*
2006 yılının ilk yarısından itibaren başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez sermayesinin Türkiye''ye yönelmiş olduğu kaçışı mümkün olmayan bir gerçekti…
Amiral Gemisi, Dabılyu''nun başkanlık döneminde son yılına girerken (Ocak 2008''de) Ortadoğu''ya yaptığı “Amerikan piyasalarından kaçan körfez parasını geri getirme “ ziyaretine hiçbir itirazda bulunmamıştı.
Dabılyu, o ziyarette körfez ülkelerinin emirleri ve kralları karşısında bağdaş kurmuş, eğilip bükülmüş, takla atmış… Ne var ki, 120 milyar doları geri çevirebilme hedefinden çok uzaklarda kalmış, Washington''a hüsranla dönmüştü.
Bütün bunları bir kenara koyalım ve arşivimizin ekonomik limanlarında ilginç bir gezintiye çıkalım…
*
Üç yıl öncesinden başlıyoruz…
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley ne demişti?
-Güçlü döviz rezervi Türkiye''yi ekonomik şoklara karşı koruyor.” (17 Ağustos 2007)
*
“Yatırım pastasını Körfez yedi”
Türkiye''ye ABD''den gelen doğrudan yatırımlar yılın ilk 8 ayında yüzde 90 azalırken, Körfez ülkelerinin yatırımı yüzde 504 arttı!” (22 Ekim 2008)
*
İSEDAK toplantısında konuşan Abdullah Gül, dedi ki:
“Küresel finans krizinin yol açtığı olumsuz durum karşısında, öncelikle son beş yıl içinde İslam ülkelerinde biriken fonların yine İslam ülkelerinde değerlendirilmesi gerekir” (23 Ekim 2008)
*
“IMF ile anlaşmaya yanaşmayan hükümet, Körfez sermayesi için niyet anlaşması imzaladı: 6 milyar dolarlık yatırım fonunun ilk etabı GAP''a aktarılacak” (1 Kasım 2008)
*
-IMF de Körfez''den para bekliyor…
İngiltere Başbakanı Brown, dolar zengini Arap ülkelerine ''Dünya ekonomisinin rotasını birlikte çizelim'' diyerek, paralarını IMF''ye vermelerini önerdi!” (3 Kasım 2008)
*
“Son altı ayda 17 milyar dolarlık kaynağı belli olmayan paranın girişi Merkez Bankası''nın “net hata ve noksan” kalemine yansıdı. Bu para girişi, Türkiye''yi küresel krizin daha derin şoklarından korudu.” (3 Haziran 2009)
*
“-Sır para Körfez''den akmış!”
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, Akşam''a konuştu:
“Türkiye kendi gücünü oluşturuyor. Arap aleminde Türkiye''nin popülaritesi artıyor. Türkiye''ye birtakım kayıt dışı paralar giriyor. Net hata noksan diyorlar. O paralar gökten yağmıyor. Yakın ülkelerle olan sıcak temastan geliyor.” (9 Kasım 2009)
*
“Bankalar krize rağmen rekor kırdı: Karları 20 milyar lirayı aşacak” ( 13 Aralık 2009)
*
“Türkiye kriz sınavını IMF''siz geçti: IMF artık yok, tek çıpa Mali Kural” (11 Mart 2010)
*
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray:
“Körfezde 1.5 trilyon dolar Türk yatırımcıları bekliyor.” dedi…
“Bu para belli sebeplerden dolayı Batı''ya ve Uzakdoğu''ya gitmiyor. Bunları kazanmamız lazım” diye ekledi. (23 Mart 2010)
*
ABD''nin ünlü ekonomi dergisi Business Week:
“Yunanistan batıyor, Türkiye yükseliyor” (30 Mart 2010)
*
İsterseniz…
Bazıları gibi bütün bunlara “hayal mahsulü” deyip geçiverelim veya gözlerimizi kapatalım, kendimize gece yapıverelim!
*
FİNAL: Amiral Gemisi de, işbu limanlardaki hakikati tümüyle yaşadı…
Son dönemde adeta “kahır mektubu” yazıyor olmalarının temel nedenlerinden biri de bu ekonomik limanlarda tanıklık ettikleri “dönülmez akşamın ufkundaki” gerçeklerle ilgilidir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.