ABD''nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone''nin görevine başlar başlamaz Ergenekon Operasyonu''na, Balyoz tutuklamalarına müdahale edecek şekilde konuşması fevkalade "öğretici" oldu!
*
Mesela, Balyoz darbe planı…
Ricciardone, Balyoz''daki suçlamaları tam olarak bilmiyormuş!
*
AKP''nin tek başına iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçiminden tam bir ay sonrasının tarihini taşıyordu, Balyoz planı…
Selimiye Kışlası''ndaki darbe toplantısı (5-7 Mart 2003) ise, tezkerenin reddedilmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleştirilmişti.
Derindeki hakikat şuydu: 1 Mart tezkeresinin reddedilmesi, Balyoz darbe planını hazırlayan generalleri güç durumda bırakmıştı…
*
Kimilerinin iddia ettiği gibi…
Balyozcu generaller "ABD Karşıtı" falan değildir.
Tersine, Amerika''ya bağlı ve bağımlı "derin yapı"nın hesabına hareket ediyorlardı.
Tezkerenin reddedilmesi, Türkiye''de darbe süreçlerini yöneten derin yapının o güne kadarki en ağır yarayı almasına yol açmıştır.
*
Balyoz İddianamesi''nde, Balyoz darbesinin, dönemin Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı''nın bilgisi haricinde, yani "hiyerarşi dışında" planlandığı vurgulanıyor.
Tam da bu noktada…
Başta Paul Wolfowitz olmak üzere Neo-Con çizgideki Amerikan sözcülerinin…
Tezkerenin reddedilmesinden dolayı, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök''ü suçladıklarını hatırlayalım!
Hilmi Özkök''ün o vakitler, hatta daha sonrasında tezkerenin geçmesini destekler gibi görünen "ters köşe" veya "rol icabı" demeçleri ise kimseyi yanıltmasın…
Emekli orgeneral Özkök, 1 Ekim 2007''de Milliyet''e verdiği demeçte şöyle diyordu:
"Eğer AKP grup kararı alsaydı, o tezkere geçerdi. Benim TBMM üzerinde irade koymam hata olurdu…"
Hilmi Özkök, 26 Ağustos 2004''de, Şener Eruygur''un emekli olması nedeniyle düzenlenen tören sonrasındaki kokteylde basına "Irak Vietnam gibi, Irak''ta olmadığımız için memnunuz!" demiş…
Tezkerenin reddedilmesini hatırlatarak "Kararların doğruluğu sonradan olayların gelişmesiyle belli olur" diye eklemişti!
*
Paul Wolfowitz''in Hilmi Özkök''e yüklendiği dönemde başka neler oluyordu?
2003 Mayıs''ında Cumhuriyet''te "Genç Subaylar Tedirgin" manşeti atılıyor, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök zor durumda bırakılmak isteniyordu.
*
Tezkerenin reddedilmesinden sonraki süreçte ise (Ağustos 2003) Irak işgalinin en ateşli savunucularından olan Eric Edelman, ABD Ankara Büyükelçiliğine getiriliyordu.
Kısa bir süre önce deşifre edilen Wikileaks kriptoları, Eric Edelman''ın AKP iktidarı aleyhine nasıl çalıştığını göstermişti.
Bu noktada, Balyoz Davası''nın, 2002 Aralık başındaki darbe planı ile 2003-2004''ün muhtıra girişimlerini birbirine bağladığını hatırlayalım.
(2003-2004 dönemi darbe planlarının önde gelen ismi, Şener Eruygur''du; Çetin Doğan-Şener Eruygur hattındaki ortak isimler de Özden Örnek ile İbrahim Fırtına.)
*
Edelman, 2009''da Türk basınına verdiği demeçlerle Ergenekon dava dosyasındaki darbe hazırlığı belgelerini nasıl da hafife almıştı!
"Balyoz belgeleri sahte" şeklindeki kirli propagandaya da destek vermişti, Edelman…
Hal böyle iken, darbe günlükleri döneminde ABD''nin Ankara Büyükelçisi olan Edelman''ın o sıralar arka planda nasıl bir rol oynamış olduğu sorusu akla geliyor.
*
Son dönemde, Ergenekon davasına karşı konuşlanışı ve Balyozcuları korumaya gayret eden çizgisiyle hariçten sahne alıyor, Edelman…
Ankara''daki büyükelçilik görevine başlayan Ricciardone ise gelir gelmez Edelman''laştı…
Bu tavrı, darbeci Ergenekon örgütünün ardındaki ABD gerçeğini işaretlemesi açısından çok da açıklayıcı oldu.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.