Uganda’nın başkenti Kampala’daki Türkiye Büyükelçiliği’nin düzenlediği 29 Ekim Resepsiyonu’nda yaşanan maskaralık ibretlik bir hadisedir.
Ugandalı davetliler; Büyükelçi Sedef Yavuzalp ile elçilik kâtibini “Antik Yunan” kıyafetleriyle görünce şoke olmuşlar:
-Büyükelçi Yunan mitolojisindeki Helen’i, kâtibi Zeus’u çağrıştıran kıyafetlerle sahne almışken; bir an için “Acaba yanlışlıkla Yunanistan elçiliğine mi geldik?” diye düşünmüş olabilirler!
Uganda’daki bir Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuydu; davetliler “kostümlü/maskeli bir baloya” gelmiş değillerdi:
Oraya “Antik Yunan” kıyafetleriyle gelebildiklerine göre; büyükelçi ile kâtibinin aslında “maskesiz hallerini” sergilemiş oldukları söylenebilir!
Büyükelçi ile elçiliğin kâtibi “yabancılaşmanın” güncel örnekleri olarak; fena halde, diplomasi tarihimizin kaydına geçtiler.
Ha, bu arada ne olmuş? Sedef Hanım, pardon “Helen” Ankara’ya geri çağrılmış…
O da, kâtibi de; Türkiye’yi artık hiçbir yerde herhangi bir sıfatla temsil etmemeliler!
Kampala’daki resepsiyonda yaşananlar; seneler evvel New York’taki bir yılbaşı balosuna katılan kimi ünlüleri ve de onların “kıyafetlerini” hatırlamamıza neden oldu…
Ayşe Kulin’in “Adı Aylin” adlı belgesel romanında (1997) Kasım Gülek’in baldızı Aylin Devrimel Radomisli’nin hayatı anlatılmıştır.
Kitapta, 1980’li yılların ilk yarısında New York’taki bir yılbaşı partisinde Aylin Devrimel’in “rahibe” kıyafetiyle” yer aldığından söz ediliyordu.
O yılbaşı balosunda; yakın dostları arasındaki genç bir adam, Aylin’e “papaz” kıyafetiyle “kavalyelik” yapmıştı…
Bu “genç adam”; günümüzde Koch Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Omar Koch’tan başkası değildi!
Omar Koch’un meşhur babası “Mister Simit” kostümlü veya maskeli balolara katılmayı pek sever…
Mesela, 2015 Şubat’ında “Venedik Taciri” olmuştu!
İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Gianpaola Scarante’nin görev süresinin bitişi münasebetiyle Beyoğlu’ndaki Venedik Sarayı’nda düzenlenen maskeli baloya özel olarak diktirdiği kostümü, peruğu ve dahi şapkasıyla “Venedik Asilzadesi” görünümünde katılmıştı!
Çok daha eski yıllarda ise “Mister Simit”i “kilisedeki bir törende Fener Rum Patriği Bartholomeos’un elini öperken” gösteren fotoğraf halen hafızalarımızdan silinmiş değildir!
2009’da New York’ta David Rockefeller’ın elinden ödül alan Mister Simit; Cunda Adası’nda restore ettirilmiş eski bir Ortodoks şapelinde kurulan bir kütüphanenin 2007 yılındaki açılışına da, Patrik Bartholomeos ve Muhtar Kent ile birlikte katılmıştı…
Dahası var:
Özel mülkiyeti Mister Simit’e ait olan İstanbul’da Tuzla ilçesi açıklarındaki İncir Adası’nda “Glykeria” adlı bir kilise de bulunuyor!
Patrik Bartholomeos, 1996’da Fetullah Gülen ile iki kez bir araya gelmişti: İlki Polat Rönesans Oteli’ndeki “çok özel” bir görüşmeydi; ikincisi ise geniş katılımlı bir “dinler arası diyalog” programı kapsamındaydı!
Orada, Patrik kürsüye çıkmış ve “Sayın Hocamız ile birbirimizi çok seviyoruz” demişti!
*
1980’lerin ilk yarısında, New York’taki Yılbaşı partisine “rahibe” kıyafetiyle katılmış olan Aylin Devrimel Radomisli, Fetullah Gülen’in 1992’de ABD’de Morton Abramowitz ile buluşmasını sağlayan isimdir…
Eski bir diplomat+CIA ajanı olan “Yahudi” Abramowitz ise 1998’de Fetullah Locaefendi’nin Vatikan’da Papa İkinci Jean Paul’ü ziyaretini “organize eden” kişidir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.