65 yaş aylığı alabilme şartları

00:0014/04/2014, понедельник
G: 12/09/2019, четверг
Tahsin Sınav

Bugün kimlerin 65 yaş aylığı alabileceğini ve bu aylığı alabilme şartlarını inceleyeceğim. Çalışamayacak derecede yaşlı ve yoksul durumda olan bu kişilere verilen sosyal güvenlik hizmeti, aynı zamanda ülkemizin ne derece sosyal refah devleti olabildiğini de göstermektedir. Ülkemizde bu konudaki ilk ciddi adım, 1976 yılında atılmış ve kimsesiz, 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına yardım eli uzatılmıştır. Başbakanımızın özürlülere yönelik hassasiyeti nedeniyle özürlü vatandaşlarımız da 65 yaş

Bugün kimlerin 65 yaş aylığı alabileceğini ve bu aylığı alabilme şartlarını inceleyeceğim. Çalışamayacak derecede yaşlı ve yoksul durumda olan bu kişilere verilen sosyal güvenlik hizmeti, aynı zamanda ülkemizin ne derece sosyal refah devleti olabildiğini de göstermektedir. Ülkemizde bu konudaki ilk ciddi adım, 1976 yılında atılmış ve kimsesiz, 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına yardım eli uzatılmıştır. Başbakanımızın özürlülere yönelik hassasiyeti nedeniyle özürlü vatandaşlarımız da 65 yaş aylığı kapsamına alınmıştır. 65 yaş aylığı alınmasına yönelik uygulama usul ve esaslarına ilişkin daha önce çok sayıda yönetmelik değişikliği olmuş ve son olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 25 Ocak 2013 tarihinde yeni bir yönetmelik yayımlanmıştır.

Yönetmelik hükümlerine göre;

-65 yaşını tamamlamış muhtaç yaşlılar,

-Tüm vücut fonksiyonlarını %40 ile %69 arasında kaybeden özürlülerle tüm vücut fonksiyonlarını %70 veya üzerinde kaybeden ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü olanlar,

-Kanunen bakmakla yükümlü olduğu ve fiilen bakımını gerçekleştirdiği 18 yaşını tamamlamamış %40 ve üzerinde özürlü yakını bulunanlara 2022 sayılı Kanun kapsamında aylık bağlanmakta ve sağlık yardımı sunulmaktadır. Belirtelim ki; 2022 sayılı Kanun kapsamında yardım yapılanlar gelirleri ve konumları itibariyle toplum içinde en fazla korunmaya ihtiyaç duyan vatandaşlardır.

2022 sayılı Kanun''un öngördüğü şekilde 65 yaşını geçmiş olan muhtaç kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 65 yaş muhtaç yaşlı aylığı bağlanmaktadır. 65 yaş muhtaç aylığına başvurabilmek için bazı şartlar getirilmiştir. Muhtaç kişinin 65 yaşını doldurmuş olması, Sosyal Güvenlik Kurumu''ndan, Emekli Sandığı, Bağ Kur veya Sosyal Sigortalar Kurumu da dâhil olmak üzere hiçbir kurumdan emekli maaşı alıyor olamaması gerekmektedir. Ayrıca, daha evvelce Sosyal Güvenlik Kurumu''na prim ödememiş, muhtaçlık sınırından daha az geliri olan ve bu durumu valilik makamlarınca ya da kaymakamlık makamlarınca tespit edilen kişiler 65 yaş muhtaç yaşlı aylığı için başvurabilirler.

Başvuru sırasında gerekli evraklar ise, 2022 sayılı Kanun''a göre Yaşlılık Aylığı Başvuru Formu, aylık istek dilekçesi, aylık talebinde bulunan kişi tarafından doldurularak imzalanır. Bu formda yer alan Muhtaçlık Belgesi, il ya da ilçe idare kuruları tarafından doldurulur. Vukuatlı nüfus kayıt örneği, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi''nden (ADNKS) il ya da ilçe mahalli Maliye birimleri tarafından alınır. Eğer aylık talebi vasi tarafından yapılacak ise mahkeme tarafından verilmiş olan vasilik kararı ile müracaat edilir. 65 yaş muhtaç yaşlı aylığı müracaat işlem sırası ise şöyledir: Başvuruda bulunacak olan kişinin ikamet ettiği ilçenin Mal Müdürlüğü''nden, illerde ise Defterdarlıktan ya da SGK İl Müdürlüğü''nden alınacak olan 2022 sayılı Kanun''a göre hazırlanmış olan Başvuru Formu başvuruda bulunacak kişi tarafından doldurulur ve imzalanır. Doldurularak imzalanan form Mal Müdürlüklerine, illerde ise Defterdarlıklara teslim edilir. Ardından İl ya da İlçe Komisyonları tarafından başvuru sahibi ile ilgili inceleme yapılır ve muhtaç olup olmadığına karar verilir. İl ya da İlçe İdare Komisyonlarının başvuru sahibinin muhtaç olduğuna karar vermesi durumunda ise başvuru evrakı Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü''ne gönderilerek ve işleme konulması sağlanır.

SGK''ya bağlı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından bağlanan yaşlı, özürlü ve özürlü yakını maaşları 2022 sayılı Kanun''un 1''inci maddesinde yer alan gösterge rakamının (1620), memur aylık katsayısı (2014 için: 0,076998) ile çarpımı (1620x0,076998) suretiyle hesaplanmaktadır.

***

Ebubekir Eroğlu''ya Fahri Doktora Payesi verildi

Değerli arkadaşım, kamu görevi sırasında meslektaşım, Şair ve Yazar Ebubekir Eroğlu''ya Fahri Doktora Payesi takdim edilmiş bulunuyor. Kendisini tebrik ediyorum.

Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosu''nun 4 Mart 2014 tarihli toplantısında aldığı karar uyarınca Şair-Yazar Ebubekir Eroğlu''ya verilen Fahri Doktora Payesi''nin takdim töreni, 11 Nisan 2014 tarihinde, BEÜ Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu''nda gerçekleştirildi. Törene, Zonguldak Vali Vekili Ahmet Mailoğlu, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, BEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Halûk Güven, Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, Prof. Dr. Orhan Uzun, BEÜ Senatosu üyeleri, Ebubekir Eroğlu''nun yakın dostları, BEÜ akademik ve idari personeli katıldı.

BEÜ Devlet Konservatuvarı öğrencisi Metin Deniz Türeli''nin ney taksimi ile başlayan törende, BEÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ve Ebubekir Eroğlu''nun yaşamından önemli kesitlerin yer aldığı kısa film, katılımcılardan büyük alkış aldı. Ebubekir Eroğlu''nun yaşamından kesitler sunan kısa filmin ardından, Eroğlu''nun yakın dostlarından Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ve YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Eroğlu''nun yazar ve şair kişiliği ile eserleri hakkında görüşlerini dile getiren konuşmalar yaptılar. Konuşmaların ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, BEÜ Senatosu''nun aldığı Ebubekir Eroğlu''ya Fahri Doktora Payesi verilmesi ile ilgili kararını okudu ve Eroğlu''yu sahneye davet etti. Prof. Dr. Özer, salondakilerin coşkulu alkışları arasında sahneye gelen Eroğlu''ya cübbesini giydirerek, Fahri Doktora diplomasını ve kararın yazılı olduğu belgeyi takdim etti.

Fahri doktora belgesini alan Ebubekir Eroğlu, ''Medeni Toplumda Şiir'' başlıklı bir konuşma yaptı. Eroğlu konuşmasının sonunda, kendisine Fahri Doktor unvanını veren Bülent Ecevit Üniversitesi''ne, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer''e, BEÜ Senatosu''na ve organizasyonun gerçekleştirilmesinde görev alan tüm BEÜ üyelerine teşekkür etti.