1980 Anamur (Mersin) doğumlu. Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 2011-2016 arasında Sabah gazetesinde çalıştı. Ortadoğu ve İslâm dünyası, Kılınç'ın hem çalışma sahası, hem de kendisini en huzurlu hissettiği coğrafya. Yayımlanmış 16 kitabı olan Taha Kılınç evli, 3 çocuk babası.
Bundan 13 yıl önce, 7 Aralık 2012 Cuma günü Gazze tarihî anlara tanıklık ediyordu: Filistin’i çocukken terk etmek durumunda kalan 56 yaşındaki Hamas lideri Hâlid Meşal, Gazze’ye ilk kez ayak basmıştı. Refah sınır kapısını kullanarak Mısır üzerinden Gazze’ye giriş yapan ve hemen şükür secdesine kapanan Meşal, İsmail Heniyye başta olmak üzere yüzlerce kişi tarafından karşılanmıştı.
Hâlid Meşal’in Gazze ziyaretinin ana gündemini, Hamas’ın 25’inci kuruluş yıldönümü kutlamaları oluşturuyordu. 8 Aralık Cumartesi günü Gazze’nin merkezinde düzenlenen törende Meşal ve Hamas’lı üst düzey isimler alkışlar ve sloganlar eşliğinde kürsüye çıkarken, sergilenen tablo dünyaya, İsrail’e ve Mahmûd Abbas-Fetih cephesine yönelik adeta bir gövde gösterisiydi.
Törenin en çarpıcı anı ise, hiç şüphesiz, Hâlid Meşal’in kalabalığın arasından kendisine uzatılan Suriyeli muhaliflerin yeşilli-siyahlı bayrağını coşkulu biçimde sallamasıydı. Kısa süre öncesine kadar merkezi Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Hamas, Baas rejiminin kendi halkına kurşun ve bomba yağdırmaya başlamasıyla birlikte 2012’nin başında ahlâkî ve ilkesel bir karar almış, Meşal ve arkadaşları Şam’dan ayrılarak Katar’ın başkenti Doha’ya yerleşmişti. Öyle ki, Meşal o günlerde ısrarla kendisiyle görüşmek isteyen Suriye rejiminin lideri Beşşâr Esed’le bir araya gelmekten ve fotoğraf vermekten de kaçınmıştı.
Dolayısıyla, 8 Aralık 2012 günü Gazze’den yansıyan o fotoğrafta, Hâlid Meşal liderlik ettiği yapılanmanın resmî duruşunu bir kere daha bütün dünyaya ilân etmiş oluyordu:
Hamas, Baas diktatörlüğüne karşı Suriye halkının yanındaydı.
Hâlid Meşal’in tavrı o dönemde Ortadoğu’daki ana trendlere uygunluk gösterse de, Hamas’a desteği sır olmayan İran’ı öfkelendirmişti. Nitekim Hamas’la İran arasına ciddi bir soğukluk girmiş, destek ve yardım da bitme noktasına gelmişti. Sonrasında yaşananlar ise, Hamas’ı tam anlamıyla hayatî bir seçim yapmak zorunda bıraktı: 2013’ten itibaren Müslüman Kardeşler’e Arap dünyasında uygulanan baskı ve kovuşturmalardan payını alan Hamas, bazı Arap başkentlerinde kapının sert biçimde yüzüne kapandığını gördü. 2017’de Hâlid Meşal’in liderlik vazifesini İsmail Heniyye’ye bırakmasıyla birlikte, Hamas-Tahran ilişkileri yeniden ivme kazandı. 2020’de Heniyye, İran’ın Suriye’deki etnik temizlik operasyonlarından sorumlu Kâsım Süleymanî’nin Tahran’daki cenaze törenine bizzat katıldı ve yaptığı konuşmada Süleymanî’yi “Kudüs şehidi” ilân etti. Ardından, 2022’de Hamas’ın önemli isimlerinden Halil Hayye başkanlığındaki bir heyet Şam’ı ziyaret ederek Beşşâr Esed’le görüştü, Hamas’ın yeniden Şam’a dönüşü bu vesileyle duyurulmuş oldu.
Derken, Aksâ Tufanı gerçekleşti ve bölgedeki birçok denge köklü biçimde sarsıldı ve değişti. Silsile halinde birbirini tetikleyen olaylar neticesinde, Suriye’de Baas rejimi devrildi, İran’ın Suriye üzerindeki hâkimiyeti ortadan kalktı, Hizbullah’ın zayıflamasına paralel olarak Lübnan’daki Tahran gölgesi dağıldı. Dahası, Hamas, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı korkunç soykırıma rağmen, -yok olmak şöyle dursun- daha da güçlendi ve Filistin siyaset sahnesinin başat aktörüne dönüştü.
Geldiğimiz nokta itibariyle, Suriye ve Filistin cephelerinde gönüllerin birleştirilmesine ihtiyacımız var. Zira Hamas adına yapılan resmî açıklamalarda İran’a ve Hizbullah’a her teşekkür edilişte Suriyelilerin canı bir kez daha yanıyor. Öte yandan, Hamas ve Filistin cephesinde de Suriye’de açılan yeni sayfaya yönelik koyu şüpheler mevcut. Hatta özel sohbetlerde, tarafların birbirini oldukça yakışıksız biçimde itham ettiklerine şahit olunuyor. Sosyal medyaya yansıyan bazı tartışma ve atışmalar bunun delili. Oysa tarih boyunca olduğu gibi, bugün de Şam’ı Kudüs’ten, Musul’u Halep’ten, Kahire’yi Gazze’den ayırmak mümkün değil. Coğrafyamıza bir bütün olarak bakmak durumundayız.
Hamas’la Suriye’nin yeni yönetimi arasındaki teması sağlayacak yegâne ismin de yine Hâlid Meşal olduğu görülüyor. Arap dünyasında “kurmay akıl” sahibi isimlerden biri olan Meşal’in 10 Aralık günü -yani Baas düşer düşmez- yaptığı şu açıklama, bu konuda bir niyet beyanı sayılabilir:
“Büyük Suriye halkını, baskı ve zulme karşı devrimindeki başarıdan dolayı kutluyorum. Bu muazzam başarı gerçekten takdire değer. Verilen onca kurbana ve çekilen acıya rağmen, Suriye halkının hürriyete, adalete ve onurlu bir hayata düşkünlüğü hayret verici bir durumdur. Filistin halkı, her zaman Suriye halkının yanındadır. Şam, meleklerin kanatlarını yaydığı bir coğrafyadır. Şam, İslâm’ın belkemiğidir. Ey Suriye halkı, sizin zaferiniz bizim için de bir müjdedir.”
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
neden hamas iranla ilişkiler içinde diyordum. hamas suriye rejimini destekleyemezdi. süleymaninin cenazesinde hamas’ın olmasına şaşırmıştım. Haniyye’nin İran da kalmasına kızmıştım üstüne öldürüldü. Yazınız ile olaylara biraz daha anlam verebildim. iran’ın verdiği desteğin büyüklüğünü tahmin edememişim. iran benim nezdimde güvenilecek ve desteği alınacak bir ülke değil çünkü. iran hamas’ı niye destekliyor? hem sunnî hem de karşı cephenin adamları? İlişkiler niye bu kadar grift? bu ilişkileri anlamak ve anlamlardırmak çok zor.
Hamas'a da şu andaki Suriye yönetiminin temsil ettiği akıl ve siyasetin hakim olması temennisiyle (Suriye'deki yeni yönetimin İran'a topraklarımdan elini çek demesi, İran'dan ülkeyi esede arka çıkıp karıştırmasından dolayı tazminat istemesi vs.).
valla ben onu bunu bilmem...armudun sapı üzümün çöpü diyerek didişme zamanı değil . ..bir olma iri olma diri olma zamanıdır...aksi halde parçalanma küçülme ahirin de ise yok olma ile karşı karşıyayız...tercihimize bağlı...
Suriyedeki yeni yönetimin İsraili kızdıracak hamleler yapması malesef şimdilik mümkün görünmüyor. Devlet toparlanıp bölgede Abd etkisi zayıfladıkça konjonktür Hamas ve Suriye yönetimini stratejik ortak yapacaktır inşallah.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.