Rusya’da Shoygu’nun vazifeden alınması ve yerine ekonomist kökenli Beluosov’u atanması çok mühim bir gelişme sayılmalıdır. Bu, Rusya’nın Ukrayna savaşının yakın bir gelecekte sona ermeyeceğini ve giderek boyut değiştirerek genişleyeceğini düşündüğünü ortaya koyuyor. Rusya’nın daha büyük bir hesaplaşmayı dikkâte alarak tekmil ekonomisini savaşa göre yapısal bir değişime tâbi kılmaya mâtuf bir karar verdiğine işâret ediyor. Dünyâ târihinde eldeki, muhtemel bir savaş için hazır tutulan kapasiteler
Rusya’da Shoygu’nun vazifeden alınması ve yerine ekonomist kökenli Beluosov’u atanması çok mühim bir gelişme sayılmalıdır. Bu, Rusya’nın Ukrayna savaşının yakın bir gelecekte sona ermeyeceğini ve giderek boyut değiştirerek genişleyeceğini düşündüğünü ortaya koyuyor. Rusya’nın daha büyük bir hesaplaşmayı dikkâte alarak tekmil ekonomisini savaşa göre yapısal bir değişime tâbi kılmaya mâtuf bir karar verdiğine işâret ediyor.
Ekonomilerin savaşcıl bir mâhiyet kazanması sâdece Rusya’da görülmüyor. SIPRI verileri Avrupa ve Asya’nın da da benzer bir yapısal dönüşüm içinde olduğunu ortaya koyuyor. Bu tehlikeli gidişattan geri dönüş olabilir mi? Meselâ, Rusya-Ukrayna savaşının şöyle veyâ böyle neticelenmesini ve bir anlaşmayla daha büyük bir savaşın önüne geçilebileceğini öngörebilir miyiz? Ekonomilerin yapısal dönüşümü olmasaydı belki barış umudumuz diri tutabilirdik.. Ama artık bunu beklemek boş bir beklenti olacaktır.
Hâsılı manzara kararıyor. Çok alâmet belirdi. Hegel, “Savaş dünyânın üzerinde biriken karabulutları dağıtır” derken bunu anlatıyordu..