Oruç tutma kılavuzu

04:0016/05/2019, Perşembe
G: 16/05/2019, Perşembe
Serdar Tuncer

1.Niyet mühim, hem de çok. Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya. Bu asgarisi niyetin, olmazsa olmazı! Peşinden kalben şöylece niyaz eylense pek güzel olur: Ya Rabbi! Orucu sen emrettin, ben tutmaya gayret ediyorum ama acizim, bilmem, güç yetiremem. Peygamber Efendimiz başta olmak üzere sevdiğin kulların oruçlarını nasıl tutuyorsa bana da öylece oruç tutmayı nasip eyle. İmsaktan iftara kadar geçen vakitlerde razı olduğun kullarının hâli nasılsa benim hâlimi de onlar gibi eyle. Orucumun katında

1.
Niyet mühim, hem de çok. Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya. Bu asgarisi niyetin, olmazsa olmazı! Peşinden kalben şöylece niyaz eylense pek güzel olur: Ya Rabbi! Orucu sen emrettin, ben tutmaya gayret ediyorum ama acizim, bilmem, güç yetiremem. Peygamber Efendimiz başta olmak üzere sevdiğin kulların oruçlarını nasıl tutuyorsa bana da öylece oruç tutmayı nasip eyle. İmsaktan iftara kadar geçen vakitlerde razı olduğun kullarının hâli nasılsa benim hâlimi de onlar gibi eyle. Orucumun katında kabul edilmiş oruçlar gibi olması için bana yardım et. Bu niyeti gün içinde de ara ara hatırlayıp kalbimizi yoklamalı: Kavlimiz üzere misin ey kalbim? Peşi sıra kalplerin sahibine yönelerek niyaz etmeli: Yardımını esirgeme, lütuf buyur ki emrettiğin üzere kalabilsin ahvalim...


2.
Kur’ân-ı Kerim okumalı. Bütün oruçlu müsait vakitleri Kur’ân-ı Kerim okumakla tezyin etmeli. Özellikle sabah namazını kılmadan evvel ve ikindi namazının akabinde mutlaka okumalı. Kişinin Rabbiyle konuşur gibi okuması emredilmiş, hatta kalbiniz takat getiriyorsa, ayetler o an size iniyor gibi okumanız... Okuma bilmeyenler mukabele dinleyebilir, tefsir okuyabilir, bildiği sureleri ezberden tekrar edebilir. Unutmayalım, Allah dostları ramazan-ı şerif boyunca zaruri ihtiyaçlar dışındaki bütün vakitlerde Kur’an-ı Kerim’le meşgul oluyorlar, muhtemel ki bir bildikleri var.
3.
Namazları camide cemaatle kılmaya gayret etmeli. Teravih namazı ihmal edilmemeli. İmkân varsa her akşam farklı bir camide huzura durmalı teravih vakti. Kudemâ böyle yapardı. Her günün teravihi insana bir başka hediye bırakır, o hediyeler mübarek on bir aylarda işe yarar, lazım olur derler. Nasıl işe yarar, neye lazım olur, ben bilmem. Sahura kalktığımızda da hiç olmazsa iki rekât teheccüd namazı kılmalı, uyumamışsak gece namazı. Namaz güzeldir, Güzel’in (s.a.s) gözünün nurudur.
4.
Nice kimseler vardır ki tuttukları oruçtan geriye açlık ve susuzluktan başka bir şey kalmaz buyurmuşlar. Allah muhafaza! Böylelerden olmamak için cümle azalar ile oruç tutmaya gayret etmeli. Gözümüz harama nazar etmezse, başkasının ayıbını görmezse, Mushaf’a, kitaba nazar eder, emredilenle meşgul olursa oruç tutmuş olur. Ayağımız yasaklanan yerlere, günaha, zulmete varmaz; camiye, tekkeye, ilim meclisine, dost ziyaretine varırsa oruç tutmuş olur. Ellerimiz abdest nurunu zayi edecek işlerden ırak durursa, yetim başı okşar, fukara karnı doyurur, ihtiyaç sahibinin elinden tutarsa oruç tutmuş olur. Dilimiz yalandan, gıybetten, dedikodudan, incitmekten kaçar, zikirle, salavatla, ilimle, güzel sözle hiç bir şey bilmiyorsa sükûtla meşgul olursa oruç tutmuş olur. Bütün azalar mühimdir ama öyle sanıyorum ki diline ve gözüne oruç tutturabilen meselenin yarıdan çoğunu halletmiş demektir.
Yürüdükçe incelen bir yolda yürümek gibi kul olmak. Bütün azaların içine kalbi de dâhil ediverse insan; orucu oruç olur galiba, kendisi ramazan.
Düşünsenize kalbe Hak’tan gayrı tek bir şey gelmiyor, masiva giremiyor oruçlu müminin kalbinden içeri. Allah Allah!
5.
Gün içinde insan dilini damağına yapıştırıp kalbine Allah dedirtmeye gayret etse pek güzel olur. Hem dil malayani ile meşguliyetten kurtulur hem kalp orucun kapısından girer içeri. Yola çıktık diyelim filan yere varıncaya kadar konuşmayacağım ve dilsiz dudaksız Allah dedirteceğim kalbime diyeceğiz. Bir işle meşgulüz diyelim, bu işin şu kadarı bitinceye kadar “Allah de kalbim” diyeceğiz. Oraya vardık mı yeni bir hedef daha belirleyeceğiz, o işi bitirdik mi yeni bir durak daha bulacağız. Sevileni sevenden ayırmak olmaz. Salavatı da ilave edeceğiz zikirlerimizin ardı sıra.
6.
Oruç, imsakla iftar arasında tutulan bir ibadettir ama bu oruçluya iftarla imsak arasında dilediği gibi hareket etme hakkını vermez. Şöyle misal verelim: Kızdığı adama sövmek için iftar vaktini bekleyenler var, oldu mu şimdi!
Sövmek, incitmek, gıybet, dedikodu, yalan, harama nazar oruçluyken yapılırsa orucu sakatlar; iftardan sonra yapılırsa oruçluyu!
7.
Bırakın orucu bozan şeyleri anlatadursun yıllardır anlata anlata bitiremeyenler. Siz orucu bozmayan şeylerden bir liste yapın kendinize. Yetim başı okşamak orucu bozmaz, fukaraya ikram etmek orucu bozmaz, hatim indirmek orucu bozmaz, Allah demek...
8.
Peygamber Efendimiz’in Ramazan ahvali anlatılırken en çok dikkat çekilen hususlardan birisi de cömertliktir, coşkun seller gibi olurlarmış bu ayda. Ona benzemeli biraz, isteyeni boş çevirmemeli, isteyemeyeni arayıp bulmalı, fukaraya iftar ettirmeli, eşe dosta ikram etmeli. Herkes gücü yettiğince cömert olmalı. Ne kadar verdiğimizden ziyade nasıl verdiğimize bakılıyor sanırım. İhlasla ikram edilen bir tas çorba an gelir binlerce kişilik iftar sofrasından ağır basar terazide, bilemeyiz. Ona da imkânım yok diyen tebessüm etmeli, selam vermeli, dua almaya bakmalı. Böyle de olur.
9.
Fitreleri son güne bırakmadan, belirlenen rakamın da gücümüz yettiği kadar üstüne çıkarak vermeli. Şimdiden ve çokça verelim ki ihtiyaç sahibi işini görsün mübarek ayda, belki bayrama hazırlığını yapsın. Verirken mahcup etmeden mahcup olarak, muhtaç olduğunu hissettirmeden muhtaç oluşumuzu hissettirerek vermeli. Üsluba riayet şart! Zekât ekseriyetle ramazanda verilir bizde. Cömert olmalı. Bize kaldı zannettiğimizin bizim malımızı kirleteceğini; bizden gitti zannettiğimizin bize kalanı tertemiz eyleyeceğini bilerek hak ne ise o fazlasıyla yerine getirilmeli.
10.
Çocuklara Ramazan’ı ve orucu sevdirmeli. İsteklerini reddederken asla ve asla içinde “oruçlu olmak” ve “Ramazan” geçen cümleler kurmamalı. Bilakis, bu isteğini aslında yapamam ama bugün oruçluyum seni kıramam demeli.
Çocuk, orucu anne babasını daha sinirli hale getiren bir şey olarak değil, mülayim, neşeli, muhabbetli olmalarına sebep olan bir ibadet olarak tanımalı.
11.
Özellikle iftar vakitlerinde ümmet-i Muhammed’e dualar etmeli. Kardeşlerimize birlik, uhuvvet, istikamet, vakar dilemeli Rabbimizden. Borçluların edası, dertlilerin devası, hastaların şifası için dualar etmeli bereketli vakitlerde. Borcun yokken borçluya, derdin yokken dertliye, hastalığın yokken hastaya dua etmek ne kadar güzeldir.

Oruçlu bir İstanbul ikindisinde kalbime gelenleri böylece paylaşmaya gayret ettim, haftaya buradan devam ederiz nasipse...

#Ramazan
#Oruç
#Teravih
#İftar