Oyuncu mu karakter mi?

04:0015/10/2017, Pazar
G: 18/09/2019, Çarşamba
Sema Karabıyık

Sosyal medyadaki takipçi sayısının dizide başrol oynamak için geçerli ve yeterli bir kriter olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye ikinci güzeli seçildikten sonra sosyal medyadaki takipçi sayısının etkisiyle başrolü kapan ilk oyuncu Gizem Karaca. 2011 yılında Türkiye ikinci güzeli seçilen Gizem Karaca’ya, Miss World yarışmasına katılmak üzere Londra’ya gitmeden önce Twitter’dan yağan destek mesajları Armağan Çağlayan’ın dikkatini çekince, Eve Düşen Yıldırım dizisinin başrol oyuncusu olarak sektöre adımını

Sosyal medyadaki takipçi sayısının dizide başrol oynamak için geçerli ve yeterli bir kriter olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye ikinci güzeli seçildikten sonra sosyal medyadaki takipçi sayısının etkisiyle başrolü kapan ilk oyuncu Gizem Karaca. 2011 yılında Türkiye ikinci güzeli seçilen Gizem Karaca’ya, Miss World yarışmasına katılmak üzere Londra’ya gitmeden önce Twitter’dan yağan destek mesajları Armağan Çağlayan’ın dikkatini çekince, Eve Düşen Yıldırım dizisinin başrol oyuncusu olarak sektöre adımını attı. Güzellik yarışmasına katılmadan önce Muhteşem Yüzyıl’da dört bölüm figüran olarak yer almıştı. Güzelliği ya da yeteneğiyle geçiş yapamadığı dizi dünyasına takipçi sayısıyla geçiş yapan ilk kişi oldu Gizem Karaca.

Oyuncuya özel karakter, oyuncuya özel senaryoya daha öncesinde rastlamıştık ama takipçi sayısının dizide başrol oynamak için yeterli kriter sayılması bir ilkti, devamı da geldi. Sosyal medya sonrası dizilerin başarısı fan kulübü sahibi, takipçi sayısı yüksek oyuncuların başarı hanesine yazılmaya başlandı. Adını Feriha Koydum‘dan sonra Hazal Kaya için benzer yaklaşımla hızlıca kotarılan A.Ş.K ise yapımcısına hayal kırıklığı yaşattı. Nerede o fanlar, neden ekran başında değiller sorusu soruldu, fanlar reyting paneline dahil değil cevabıyla olay çözüme kavuşturulmuş gibi olsa da fan rüzgarı başrol oyuncularının seçiminde rol almaya devam etti.

Gizem Karaca örneğinde olduğu gibi kişiye hayranlıkla başlayan fan kulüpleri bazı örneklerde karaktere hayranlık olarak başladı. Sessiz sedasız oynadıkları, karşılıksız aşkın pençesindeki karakterlerle kimsenin dikkatini çekmeyen Barış Arduç ve Hande Erçel duruma verebileceğimiz en taze örnekler. TRT dizisi Hayat Ağacı’nda; kuzenini kıskanan, karşılıksız aşkla mücadele eden problemli karakteri oynarken kimsenin dikkatini çekmeyen Hande Erçel’in yıldızı Güneşin Kızları dizisi ile parladı. Netameli bir hikayeydi Güneşin Kızları. Yönetmenin karakterleri ve hikayeyi başarıyla okuması, oyuncuları yönlendirmesinin etkisiyle etki gücü yüksek sahneler çekildi. Ali ve Selin kardeş mi, kim kimin çocuğu soruları eşliğinde merakı taze tutmayı başardı, genç oyuncuların dikkat çekmesini sağladı. Hayat Ağacı’nın istenmeyen Selen karakterinden sonra Selin karakteriyle dikkat çeken Hande Erçel’in, oynadığı karakterin etkisiyle hayranları çığ gibi büyüdü ve başrole geçiş yaptı. Aşk Laftan Anlamaz, Siyah İnci oyuncu üzerine inşa edilen senaryolarıyla dikkat çeken diziler.

Kiralık Aşk’ın Ömer’i ile hayran kitlesini arttıran Barış Arduç, Bugünün Saraylısı’nda esas kıza karşılıksız aşık Selim karakteri ile dahil olduğunda kimsenin dikkatini çekmedi. İzlenme oranları yüksek olmasa da 36 bölüm ekranda kalan bir dizi idi Bugünün Saraylısı. Kiralık Aşk’ın karizmatik karakteri Ömer ile starlar ligine geçiş yapan Barış Arduç’a Kıvanç Tatlıtuğ misali şahsa özel senaryo siparişi veriliyor. Barış Arduç’un dizisi ne zaman başlayacak sorusu taze tutuluyor. Oyuncuyu merkeze alan senaryoların uzun ömürlü olmadığı Kıvanç Tatlıtuğ aracılığıyla tecrübe edildi ama yine de kanallar stara özel proje siparişi yapmayı tercih ediyorlar.

Oyuncu üzerine proje inşa etmek kısa vadede oyuncunun yararına iken uzun vadede zarar vermeye başlıyor. Bakınız Beren Saat. Aşk-ı Memnu, Fatmagül’ün Suçu Ne ile kariyerinin en parlak dönemini yaşayan Beren Saat, İntikam ile beklenen reytingi alamayınca ekrandan uzaklaştı.

Bir döneme damgasını vuran, star muamelesi gören, takipçi sayıları ve reytingleri baz alınarak şahsa özel diziler yapılan tüm oyuncuların ekrandan uzaklaşma ve unutulmayı tecrübe etmeleri kaçınılmaz. Godard’dan ödünç cümlelerle ifade edersek; “TV yıldızı günlük yaşantının dikiz aynasıdır, ekranlardan ayrıldığında unutulmuşluğa gömülür gider. Sinema anılar üretir, TV belleksizliğe yol açar. Sinemada gözlerini kaldırırsın, televizyonda indirirsin.”

#Soayla Medya
#Gizem Karaca
#Armağan Çağlayan