Türk müzik tarihinin en müstesna isimlerinden Ferdi Tayfur vefat etti. Arabesk müziğin efsane ismi müzik tarihimize adını altın harflerle yazdırdı. Seslendiği şarkılarla milyonlarca insanın kalbini fethetti, onları dertlerini haykırmalarına, kendilerini ifade etmelerine yardımcı oldu.
İlk hatırladığım Ferdi Tayfur şarkısı Emmioğlu’ydu herhalde. 90ların başında çıkan şarkı her yerde çalınıyordu. Prangalar albümünde yer alan bu şarkıyla Ferdi Tayfur kırılması çok güç bir rekora imza atıyordu. Albümün satış rakamlarıyla ilgili şunları söylemiştir:
“Emmioğlu adlı şarkım büyük bir dinleyici kitlesine ulaştıysa filmim de öyle olacak. Emmioğlu, korsanlarıyla birlikte 5 milyon sattı. Bu da gösteriyor ki beni sevenler de sevmeyenler de o kaseti aldı ve dinledi.”
Ben müzikalite olarak daha çok Orhan Gencebay severdim, hâlâ da öyledir lakin Emmioğlu nedense çocuk aklıma yer etmiş bir şarkıdır.
Türkiye arabesk tarihine bakınca İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses, Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur her daim hem birbirleriyle rekabet halindeydiler hem de büyük dostlukları vardı.
Ferdi Tayfur’u diğerlerinden ayıran önemli hususlardan biri de gurbetçilere verdiği önem olmuştur. Konser vermek için yılda bir kaç kez özellikle Almanya’ya gider, orada hayranlarıyla buluşurdu. 1980 yılında Berlin Olimpiyat Stadı’nda verdiği konseri izleyince gözlerime inanamadım. Türkiye’den başka hiçbir ismin bu kadar büyük bir kalabalığı bugün bile toplayabilmesi bence mümkün değil. Benzer bir sahne 1993 yılında Gülhane Parkı’nda verdiği konserde de karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 200 bin kişi Ferdi Tayfur’u dinlemek için bir araya geliyor. Müthiş!
En büyük hayali şarkı söylemek olan 16 yaşındaki Ferdi, İstanbul’un yolunu tutmuştur. Lakin şöhreti kazanması zaman almış, 30lu yaşlarında tanınmıştır. Bugün bile hâlâ bilinen, hatta Ferdi Tayfur denildiğinde ilk akla gelen şarkılardan biri olan Huzurum Kalmadı ilk albümünde yer alır. Ama ilk şöhreti Çeşme’yle yaşadı. Hem bu 45likle Altın Plak kazandı hem de aynı isimli filmle milyonların sevgilisi oldu. Ve bu filmde hayat arkadaşı Necla Nazır’la da tanışır. O yıllardaki “şarkılı filmler” aslında uzun metraj kliplerdir.
Ferdi Tayfur şarkılarının dışında aynı zamanda da bir romancıydı. Romanları şarkıları kadar geniş kitlelere ulaşamadı. 2017 tarihli Paraşütteki Çocuk önemli bir eserdir. Hem karakterleri hem de kurgusuyla son derece başarılı br iş çıkartmıştır Ferdi Tayfur.
Lakin ne kendi kitlesi ne de edebiyat dünyası gerekli ilgiyi gösterir. Kendi kitlesi fazla elitist, elitistler ise fazla sıradan bulur. Onlar için zaten arabesk müzik avamdır. Yıllarca gizli gizli arabesk dinleseler de bunu açık etmezler. Bunun en büyük kırılması Müslüm Gürses’le yaşanır. Aslında arabesk olarak adlandırıp küçümsedikleri müziğe karşı ne büyük hayranlık yaşadıklarını bu kez haykırmaktadırlar.
Benim için vazgeçilmez olan Ferdi Tayfur şarkıları şunlardır:
Yıldızlar da Kayar
Bana Sor
Hatıran Yeter
Huzurum Kalmadı
Ben de Özledim
Ferdi Tayfur’un şarkılarıyla ilgili söylenecek en doğru söz şu olurdu herhalde: “Ferdi Tayfur dinlemiyorsanız çok şey kaybedersiniz, dinliyorsanız zaten çok şey kaybetmişsinizdir.” Hepimiz çok şey kaybettiğine göre Ferdi Tayfur hepimize hitap ediyordu.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.