Türkiye’deki genel yaklaşım bir kez daha kendini gösteriyor. Herkes her konuda bilgi sahibi, herkes kuralların işlemediğini düşünüyor vs vs vs. Her yerde bir satanizm lafları dolaşıp duruyor. Her genç olağan şüpheli, yine. Yine diyorum çünkü 1990’larda da benzer bir hava estirilmişti. Masum kedileri kurban ettiği iddia edilen satanistler her yerde aranıyordu. Eğer üzerinizde siyah bir tişört varsa ve saçlarınız uzunsa olağan şüpheliydiniz. Hele yolunuz kazara Kadıköy’den ve hatta Akmar’dan geçmişse geçmiş olsun. Şimdilerde sürekli olarak “satanistlerin bir konserde ayin yaptığı” sosyal medyada konuşuluyor. Hiç tarzım olmayan bir müzik türünde kullanılan görsellere baktım, şarkıcıyı biraz araştırdım. Matteo Milleri imiş, İtalyan’mış, kısa bir araştırmayla dünyada hayli popüler olduğunu gördüm. Görsellere baktım son derece basit, internette, youtube’da benzerlerinden binlerce olan orman cini miti üzerinden bir şeyler gösteriyor. İşlenen kadın cinayetlerini bu ve benzeri konserlere bağlamak işi sulandırmak ve mecrasından çıkartmak olur. Bu ülkeye satanizmin geleceği filan da yok. 90’larda da gelmedi daha sonra da gelmeyecek. Bilmediğimize ve anlamadığımıza düşman olmadan önce internetin nimetlerinden biraz yararlanıp araştırma yaparsak daha az saçmalarız.
Geçtiğimiz günlerde Türk şiirinin yaşayan en önemli şairi İsmet Özel’in 80. yaşını kutlayan çok kişi oldu. Özel’in Erbain isimli şiir kitabını (40 yaşına kadar yazdığı şiirlerin toplamı) neredeyse ezbere bilen biri olarak şaire uzun ve sağlıklı bir ömür dilerim. Yaklaşık 5 ay önce Anatolian Grooves YouTube kanalında Erbain’den Şarkılar-1 isimli bir albümün yayınlandığını da sosyal medyadaki paylaşımlarda gördüm. Albümde yer alan şarkıların listesini aşağıda bulabilirsiniz. Benim merak ettiğim bu tarz uyarlamalara karşı olduğunu bildiğimiz İsmet Özel’in albümü dinleyip dinlemediği? Bu şarkılara karşı yorumunun ne olduğu... Yıllar önce MFÖ Ağlamadan’ı besteleyip M.V.A.B. albümüne koyduğunda Özel, “Rilke der ki: ‘İlgi, şaire kan verir’” demişti. Bu yorumlar için de benzer şekilde mi düşünüyor acaba?
Albümdeki şarkılar:
-Yaşamayı bileydim yazar mıydım hiç şiir?
-Kış
-Yorgun
-Bakır Tenli Yapraklar
-Karoon
-Seni Olan Yenilgi
-Tüfenk
-Kuşun Ölümü
-O Bağımsız Dağların
-Kaçış
-Yağmurun Kapıları Karanlık
-Yıldızların Uzaklığına Övgü
-Waterloo’da Bir Dişi Kedi
-Gececil Kuşların Ürkmediği Aydınlık
-Acının Omuzlanışı
-Geceleyin Bir Koşu
-Ölü Asker İçin İlk Türkü
-Bakmaklar
-Geceleyin Bir Korku
-Davun
Yazma hızına akıl sır erdiremediğim, çalışkanlığına imrendiğim Beşir Ayvazoğlu’nun yeni kitabı ‘Kemal’, Kapı Yayınları’ndan çıktı. 1930 ve 40’lardaki, çatışma bir roman gibi sunuluyor. Çatışmanın merkezinde Atatürk’ün -ki adındaki Kemal, Namık Kemal’den gelir- ve dönemin aydınlarının Namık Kemal’in düşüncelerini, millet ve hürriyet yaklaşımını Cumhuriyet’in temel değerlerine aykırı buluyordu. İnönü’nün Cumhurbaşkanı olmasıyla bu durum tamamen değişti ve Namık Kemal pulları bile basıldı. Namık Kemal de ancak bu vesileyle Türkiye’ye dönebildi. Vatan Şairinin Cumhuriyet’le İmtihanı alt başlığını taşıyan kitabı, resmi tarihin anlatılmayan hikâyelerinden biri olması bakımından herkese öneriyorum.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.