logo
EDISYON:

Mimar Sinan’dan önemli hamle

04:0029/05/2024, Çarşamba
G: 29/05/2024, Çarşamba
Samed Karagöz

Ülkemizin en köklü sanat kurumu hiç şüphesiz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesidir. Hem bir eğitim kurumu olarak hem de müzesiyle adeta Türk sanat dünyasının hafızası olan bir kurumdan bahsediyoruz. İstanbul Resim Heykel Müzesi içinde günlere en uygun sergilerden birini düzenlenme hazırlığında. Nuh’un Gemisi başlığıyla hazırlıkları devam eden sergide Batı Şeria’da bulunan Filistin Müzesi’yle işbirliğiyle Filistin’de kültürel alanların, özgün değerlerin, fikirlerin, sanatsal üretimlerin, kültürel


Ülkemizin en köklü sanat kurumu hiç şüphesiz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesidir. Hem bir eğitim kurumu olarak hem de müzesiyle adeta Türk sanat dünyasının hafızası olan bir kurumdan bahsediyoruz. İstanbul Resim Heykel Müzesi içinde günlere en uygun sergilerden birini düzenlenme hazırlığında. Nuh’un Gemisi başlığıyla hazırlıkları devam eden sergide Batı Şeria’da bulunan Filistin Müzesi’yle işbirliğiyle Filistin’de kültürel alanların, özgün değerlerin, fikirlerin, sanatsal üretimlerin, kültürel ve tarihi belleğin İsrail tarafından sistematik bir şekilde yok edilişini ele alacak olan sergide Filistin’in kültürel ve yerel kimliğinin muhafaza edilmesine ve tarihi belleğin gelecek kuşaklara, -geçmişten geleceğe- aktarılmasının önemine dikkat çekilmesi hedefleniyor. İsrail her geçen gün şiddetin dozunu artırırken, uluslararası toplumu ve normları “güvenli bölge” ilan edilen çadır kente bombalar atıp bebek, çocuk, kadın, yaşlı herkesi öldürmeye devam ederken her platformda bu yaşananlara karşı çıkılması gerektiğinin önemli bir adımı bence bu sergi. Maalesef ülkemizde sivil toplumun, sanat dünyası da buna dâhil, yeterince tepki göstermediği hususunda konuya hassasiyeti olan herkes hemfikir. Bu sebeple Filistin’i gündemde tutan, Filistin’i bize anlatan, İsrail’in işlediği soykırıma karşı duran her etkinliği, her kişiyi ‘ama’sız, ‘fakat’sız sahiplenmemiz gerekiyor.


FİLİSTİN DİRENİŞ SİNEMASI KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİNDE

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali 25 Mayıs Cumartesi günü başladı. 2 Haziran’a kadar devam edecek festivalde çok sayıda konser, söyleşi, sergi yer alacak. Bu festivallerin şehirlere çok büyük hareketlilik getirdiğini daha önceki yazılarımda ele almıştım. Festivaldeki etkinlikler o kadar çok ki listesini yazmaya kalksam bu köşenin hacmi yetmez. Ama Filistin Direniş Sineması’ndan mutlaka bahsetmem gerekir. Şair Nabi Kültür Merkezi’nde M. Abdulgafur Şahin’in Kudüs’ün Işıkları, Nevres Ebu Salih’in Büyük Gelen Paltosu ve rahmetli Şafak Tavkul ağabeyimizin Why? (Neden?) isimli filmleri gösteriliyor. Neden filminin ilk kez bu festivalde gösterilmesi de ayrıca dikkate değer bir husus. Kültür merkezinin girişinde ise Mehmet Lütfi Şen’in İnsanlığın Evrensel Yıkımı başlıklı sergisi yer alıyor. Bu sergide de İsrail’n kuruluşundan itibaren işlediği suçlar, son dönemde yapılan protestolar ve Hasan Aycın üstadımızın ilk kez sergilenen Filistin temalı çizimleri yer alıyor. Görmekte fayda var.


GZT’DEN YENİ BİR MECRA: TIMECODE

Türkiye’nin yeni medya alanında bence en önemli ve yenilikçi markası GZT yeni bir mecrayı yakın zaman önce kurdu. Sinemayı merkeze alan bu mecranın adı Timecode. Bugün Timecode’un lansmanı Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak. Saat 11.00’deki panelde yazar ve yayıncı Peren Birsaygılı Mut, yazar Halil İbrahim İzgi, gazetemiz sinema yazarı Abdulhamit Güler ve ben “Sinema Dünyasındaki İsimlerden Neden Filistin’e Destek Bekliyoruz?” başlıklı bir panelde konuşacağız. Gün boyu devam edecek etkinliklerle alakalı detayları Timecode’un instagram hesabından görebilirsiniz.

#Mimar Sinan Üniversitesi
#Gazze
#Müze
#Filistin
#Samed Karagöz

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.