|
İsrail Durmuyor

İsrail’in saldırıları durmadan devam ediyor. Gazze halkı ise dünyada eşi benzeri olmayan bir direniş sergiliyor. İsrail, Gazze’nin bütün hafızasını silmeyi amaçlıyor. Bnu yaparken de Gazze’nin sadece Müslüman kimliğini değil Hristiyan kimliğini de hedef alıyor.

İsrail geçtiğimiz günlerde dünyanın en eski üçünü kilisesi olduğu düşünülen Gazzeli Aziz Porfirios Kilisesi’ne roket attı. Bu İsrail’in kiliseye ilk saldırısı değil. Daha önce de bu kiliseye roket atılmıştı. Bu ikinci saldırıda da kilise tamamen yıkılmadı ama İsrail’in durumuna bakıldığında yapılacak yeni bir saldırı şaşırtıcı olmayacaktır. Saldırı sonrası Dünya Kiliseler Birliği (World Council of Churches) bir yazılı açıklama yaparak İsrail’i kınadı. Yapılan açıklamada “Sivillere yönelik bu saldırıları kesinlikle kınıyoruz. Bu eylemler sadece masum insanlara zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda Gazze ve Golan Tepeleri halkının zaten içinde bulunduğu vahim durumu daha da kötüleştirerek şiddet döngüsünü daha da körüklüyor. Hükümetler tüm sivillerin haklarını koruma ve güvence altına alma sorumluluğuna sahiptir” ifadeleri kullanıldı. Bütün bunlar İsrail’in her geçen gün köşeye sıkıştığının göstergelerinden. İsrail saldırdıkça kaybediyor, kaybettikçe yalnızlaşıyor. Ve kaçınılmaz sonuna doğru hızla gidiyor. İnşallah İsrail’in tamamen yenildiği günleri görmek de nasip olur.


Bir boykot daha

Fontaines D.C. isimli bir post-punk grubu var. Grup İrlanda’nın başkenti Dublin’de kuruldu. Grup vokalde Grian Chatten, gitarda Carlos O’Connell, gitarda Conor Curley, basta Conor Deegan III ve davulda Tom Coll’dan oluşuyor.

Bu grubun 20 Ağustos’ta İstanbul’da bir konseri planlanıyordu. Konser Zorlu Performans Sanatları Merkezi’de olacaktı. Grup konserin iptal olduğunu şu sözlerle duyurdu:

“Güzel İstanbul’u ziyaret etmeyi ve orada çalmayı dört gözle bekliyorduk, ancak bu durumda inançlarımızda net olmalı ve önceliği Filistin halkıyla dayanışma göstermeye vermeliyiz. Türkiye’de sahne almayı mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirme sözü veriyoruz. Biletlerin tam iadesi, satın alınan yerden yapılacaktır”

Bu açıklamayı yapmalarının nedeni Zorlu Grubu’nun İsrail’deki yatırımları ve İsrail’e karşı boykotu yıllardan beri başarılı bir şekilde sürdüren BDS’nin çağrısı oldu.


Eylül gelirken

Sonbaharla birlikte sanat dünyası hareketlenir. Yeni sergiler sanatseverlerle buluşur. Bu yılın ilk büyük sergi haberi Sakıp Sabancı Müzesi’nden geldi. 13 Eylül’de açılacak sergide Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Georg Baselitz’in son 10 yıllık üretiminden bir seçki Norman Rosenthal’ın küratörlüğünde yer alacak. Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki sergiyle eşzamanlı olarak Akbank Sanat’ta sanatçının gravürlerinden oluşan bir sergi de yer alacak.

Salt da son bahar programını açıklayan başka bir kurum. Türkiye’de grafik tasarımın gelişimini kültür yayıncılığı ve kitaplar üzerinden işleyen Tasarımcının Notu 11 Eylül’de Salt Beyoğlu’nda yer alacak. Salt Galata’da ise 1945-1991 yılları arasında sosyalizme yönetilen Yugoslavya’da Türkçe konuşanlara odaklanan Sosyalizme Tercüme sergisi yer alacak. Sergi 23 Ekim’de başlayacak.

#İsrail
#Soykırım
#Samed Karagöz
1 ay önce
İsrail Durmuyor
Eşyanın tasallutundan kurtulmak ve eşyaya tasarrufta bulunmak...
Dünün mutlu yarının umutlu olabilmesi için...
Faiz kararları ne anlama geliyor?
OVP’de kamu personeline ve kamu yönetimine ilişkin yeni yol haritası
Medyanın gerçekliği ve toplumsal hadiseler