Sıklıkla özellikle haberciler ve sanat çevresinden şu soruya muhatap oluyorum. Filistin’le alakalı bu kadar sanat haberine, olayına nasıl ulaşıyorsun? Çünkü ana akım uluslararası medyada Filistin hepimizin fark ettiği üzere rakamlara indirgenmiş durumda. Büyük haber ajansları faili gizleyerek durumu bizlere aktarıyor. İsrail’in işlediği cinayetler ortada yok. Filistinliler sanki kendi kendilerine ölüyorlar. Onların bu yaklaşımının farkındayız. Ben uzun yıllardan beri Ortadoğu sanatıyla ilgilendiğim için birçok galeri, müze, sanatçı zaten takibimde. Bir de uluslararası sanat siteleri Filistin konusunda bizdekiler kadar umursamaz değil, aksine Filistinlilere uygulanan her türlü sansürü, baskıyı müesses nizamı dikkate almadan haberleştiriyorlar. Buralardan da besleniyorum. Bir de Google’ın haberler sekmesine başvuruyorum çünkü yurtdışından birçok haber sitesinde Filistin sanatıyla/Filistinli sanatçılarla alakalı olayları takip edebilme imkanı sağlıyordu. Sağlıyordu diyorum çünkü anladığım kadarıyla Google algoritmasında yaptığı değişiklikle bu haberi adeta görünmez kıldı. Haberler sekmesinde karşıma artık satış yapan mağazalar, YouTube videoları o kadar çok boca ediliyor ki gerçek haber sitelerine ulaşmak imkansız hale geliyor. Bunun bir hata olmadığını, bilinçli bir şekilde Filistin’den haberdar olmamamız için bir adım olduğunu düşünüyorum.
Bizim yapmamız gerek şey çok basit. Filistin’i gündemimizden çıkartmamamız gerekiyor. Her yerde, her şekilde Filistin’i gündemde tutmamız gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Venedik Film Festivali’nde Amerikalı bir Yahudi olan Sarah Friedland’in muazzam ödül konuşması büyük bir cesaret örneğiydi. Friedland “Bu ödülü, İsrail’in Gazze’deki soykırımının 336. gününde ve işgalinin 76. yılında kabul ediyorum… Filistin halkının kurtuluş mücadelesiyle dayanışma içindeyim.” sözleriyle büyük bir risk aldı. Dünya sinema endüstrisinin merkezi Hollywood’un ana ekseninde ise siyonistler yer alıyor. Hollywood’da, İsrail aleyhine bir şey söylediğinizde bunun bir bedeli mutlaka olacaktır. Bu bedeli göze alan Friedland’e mazlumun yanında olduğu için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Yücel Arzen Hacıoğulları’nın yapay zeka ile oluşturduğu Boykot isimli şarkı da yaşananları bir kez daha bize hatırlattığı için önemli. Filistin’i gündemde tutarken, onlara yardım eden herkesi bilinçli bir şekilde boykot etmeye de devam etmemiz gerekiyor. Bu şarkıyı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medya hesabından “Sesimizle, sözümüzle, dualarımızla, insani yardımlarımızla, elimizdeki tüm imkanlarla Gazze’nin, Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. Onların asil ve onurlu direnişine her zaman destek vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullanarak paylaştı.
Elimizde doğrudan Filistin’e yardım edecek bir şey yoksa o zaman İsrail’e ve onun zulümlerine destek olanlara karşı uygulayabileceğimiz boykot var. Bundan vazgeçmemeliyiz. Ve bunu her alanda sürdürmeliyiz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.