Finansal okuryazarlık, vatandaşı para yönetimi, tasarruf, yatırım ve borç konularında bilgi sahibi olma ve bu bilgileri günlük hayatta etkin bir şekilde kullanabilme yeteneğidir. Finansal okuryazarlık, bireylerin finansal ürün ve hizmetleri anlayabilmesi, bütçeleme yapabilmesi, borçlarını yönetebilmesi ve geleceğe yönelik finansal planlar yapabilmesi açısından büyük önem taşır. Yapay zekânın üzerinde durduğu ve önem atfettiği finansal okuryazarlığa ilişkin önemli ve değerli bir adım atıldı. Sermaye
Finansal okuryazarlık, vatandaşı para yönetimi, tasarruf, yatırım ve borç konularında bilgi sahibi olma ve bu bilgileri günlük hayatta etkin bir şekilde kullanabilme yeteneğidir. Finansal okuryazarlık, bireylerin finansal ürün ve hizmetleri anlayabilmesi, bütçeleme yapabilmesi, borçlarını yönetebilmesi ve geleceğe yönelik finansal planlar yapabilmesi açısından büyük önem taşır. Yapay zekânın üzerinde durduğu ve önem atfettiği finansal okuryazarlığa ilişkin önemli ve değerli bir adım atıldı.
Sermaye Piyasası Kurulu
tarafından hayata geçirilen
“Finansal Okuryazarlık Platformu” tasarruf sahiplerine finansal bağımsızlık sağlama yolunda önemli bir rehber niteliği taşıyor.
Finansal Okuryazarlık Platformu
, finansal karar verme, borç yönetimi, tasarruf ve yatırım, kriz yönetimi alanlarında sorunlar yaşayan vatandaşların uzun vadeli planlama ile daha iyi karar alma süreçlerinin önünü açıyor.
Son iki yıldır enflasyonla mücadelede kendini Borsa İstanbul ve Kripto piyasalarının derin sularına bırakan küçük tasarruf sahiplerini her konuda bilgilendiriyor. Bütçeden bankacılığa, krediden yatırıma, borsadan kripto varlıklara altı kategoride finansal okuryazarlığın alfabesini vatandaşın hizmetine sunuyor
. Bilgilendirme kitapçıkları ile tasarruf sahiplerini bilgilendiren platform tabi ki de yatırım tavsiyesi sunmuyor.
Yatırım yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinin altı çiziliyor, kurbanlık danaya girer gibi girilen halka arzların ne anlama geldiği sade bir şekilde dile getiriliyor.
BORSA BİR OYUN ALANI MI?
Türkiye’de son dönemde nasıl ki ev sahiplerinin Almanya’da bir evladının olduğu aklına geliyor, hisse senedi ya da kripto işlemlerinde de ne hikmetse içeride birisinin olduğu ve ondan aldığı tüyolarla yatırım yapma iştahı kabarıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek “
Birileri yüksek getiri vadediyorsa bilin ki o son derece riskli bir faaliyettir, tüyolarla hareket etmeyin
” vurgusunun altında aslında finansal okuryazarlığınızı tesis etmeden kolay para kazanacağım duygusuyla yanlış tuşa basmayın yatıyor.
Son yılarda “Borsa oynuyorum” tabirinin yaygınlaşması, yüksek getiri vadeden yatırımların genellikle yüksek risk taşıdığı gerçeğinin görmezden gelinmesi beraberinde dramatik ekonomik ve sosyal çıkmazları da beraberinde getirebiliyor
. Sürdürülebilir olmayan, bilgi eksikliğine dayalı ve manipülasyon riski yönlendirmeler mali kayıpların önünü açabiliyor.
Manipülatif hareketlerin içerisinde olduğu gerçeğini başlangıçta yüksek kazanç perdesiyle göremeyen finansal okuryazarlığı düşük tasarruf sahibi bu hikayede yanan olabiliyor. Yakan top oyununda kıvrak hareketlerle havaya giren orta oyuncu en yüksek performansı gösterdiği anda talihsiz bir top ile yanabiliyor.
Dolayısıyla hücum yönünü değiştirme, savunma yapma, savunma alanını belirleme gibi yakan top oyunun dahi sınırlarının olduğu oyun alanında borsanın da sınırlarını dikkate almak hızlı yükseliş ve yüksek volatilitenin olumsuz etkilenmemek için önem taşıyor.
NE YAPMALI?
Öncelikli olarak Finansal Okuryazarlık Platformu’na girip kendimizi test etmeli.
Çoktan seçmeli 20 sorudan oluşan testi tamamlayıp “buradayım be buradayım” demeli. Ortaya çıkan sonucu kabullenmeli, platformun test sonucuna göre önerdiği eğitim modüllerini incelemeli.
Birikimlerimizi daha bilinçli değerlendirmek için dijitalleşmenin yaygınlaştığı ve bilgi edinmenin kolaylaştığı günümüzde tasarruf kararlarından önce
şirket bilgisi ve piyasalara yönelik analiz yapmalı
. Erken yaşta eğitim ile temel becerilerin önünü açarak teorik ve pratik bilgiler içeren kendisini sürekli güncelleyen kapsamlı müfredatla yaşam boyu etki sağlanmalı. Aşırı getiri vaatleri, ani fiyat artışları ve bilgi kirliliğine karşı koruma kalkanı geliştirmeli.
Hisse senedine sevdalanmadan diversifikasyonu önemsemeli, farklı sektör ve varlık sınıflarına da göz kırpmalı.
Bizde borsa yatırımcıların reflekslerini ve yeteneklerini test eden bir yakan top oyunudur.
#Ekonomi
#finans
#enflasyon