Mesleğimin geleceği, geleceğimin mesleği

04:0025/01/2025, Cumartesi
G: 25/01/2025, Cumartesi
Özgür Bayram Soylu

Yapay zekâ ve teknolojik dönüşümün hayatımıza tahakküm etmeye başlamasıyla birlikte gelecekte nasıl bir mesleğin bizi beklediğini ve mesleğimizin bu değişime nasıl ayak uydurduğunu düne göre daha fazla düşünürken buluyoruz kendimizi. Teknolojik dönüşüm, demografik değişiklikler ve küresel makro eğilimler hem dünyanın hem de iş dünyasının dinamiklerini yeniden şekillendiriyor. İş dünyasının elitlerinin yön verdiği Dünya Ekonomik Forumu her ne kadar “ 2025 İşlerin Geleceği Raporu” başlığı altında

Yapay zekâ ve teknolojik dönüşümün hayatımıza tahakküm etmeye başlamasıyla birlikte gelecekte nasıl bir mesleğin bizi beklediğini ve mesleğimizin bu değişime nasıl ayak uydurduğunu düne göre daha fazla düşünürken buluyoruz kendimizi. Teknolojik dönüşüm, demografik değişiklikler ve küresel makro eğilimler hem dünyanın hem de iş dünyasının dinamiklerini yeniden şekillendiriyor. İş dünyasının elitlerinin yön verdiği Dünya Ekonomik Forumu her ne kadar “ 2025 İşlerin Geleceği Raporu” başlığı altında gelecekte iş dünyasını yönlendirecek temel dinamikleri açıklasa da, aslında sermaye güçlerinin gelecekte ihtiyaç duyduğu işgücü profilini açık bir şekilde gözler önüne seriyor.

“2025 İşlerin Geleceği Raporu” önümüzdeki beş yıl içerisinde 170 milyona yakın yeni iş yaratılacağını ancak bununla beraber 92 milyon işin kaybolma riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret ediyor. Her ne kadar 78 milyonluk bir istihdam artışından bahsediyor olsak da temel soru kaybolan mesleğe sahip olan insanlar için bir istihdam mezarlığına mı inşa edilecek? Bugünün istihdamının %14’üne denk gelen yeni işlere girebilmek için insanların hangi becerilere sahip olması gerekecek.


HANGİ MESLEKLER ÖNE ÇIKIYOR?
Rapora göre teknolojik gelişmelerden kaynaklanan hızlı dönüşüm ve sürdürülebilir iklim politikalarına uyum hedefleri mesleki dönüşümlerde büyük rol oynuyor. Karbon emisyonlarını azaltma ve iklim krizine uyum sağlama çabaları sayesinde tarımsal üretimde çalışan insan sayısına olan ihtiyacın artacağına işaret ediyor. Rapora göre toprak ana 34 milyon ek iş fırsatı sunarak köylüyü yeniden milletin efendisi konumuna getirecek. Çiftçilik, yeşil dönüşüm ve karbon emisyonlarını azaltma çabalarının etkisiyle yeniden önem kazanırken, e-ticaretin ve dijitalleşmenin yaygınlaşması teslimat sürücülerine olan talebi artırıyor. Raporda 2030 yılına kadar iş dünyasında en fazla büyüyecek meslekler arasında
tarımsal işlerden sonra, teslimat sürücüleri, yazılım geliştiriciler
ve
inşaat işçileri
yer alıyor. Kasiyerlik, sekreterlik ve veri giriş gibi roller teknolojinin gücü adına tarihteki yerlerini almaya doğru, geçmişte kalmış birer meslek olmaya doğru hızla ilerliyor.

GELECEĞİN BECERİLERİ
Gelecekte başarılı bir kariyer inşa etmek için sadece hangi mesleklerin yükseldiğine değil, hangi becerilerin ön planda olduğuna da odaklanmak gerekiyor. Rapor, işverenlerin iş piyasasında gerekli olan becerilerin %39’unun 2030 yılına kadar değişeceğini öngörüyor. Özellikle
teknolojik beceriler
, yapay zekâ, büyük veri ve siber güvenlik gibi alanlarda hızla önem kazanıyor.
Yaratıcı düşünme
,
esneklik
,
liderlik
ve
çeviklik
gibi insani yetkinlikler de en az teknolojik beceriler
kadar öne çıkıyor. Sürekli öğrenme ve merak, yaşam boyu öğrenme kültürünün temel taşlarını oluştururken, bireylerin değişen dünyaya adapte olabilmelerini sağlıyor. Şirketler, çalışanların değişen ihtiyaçlara uyum sağlaması için yeniden beceri kazandırma ve beceri geliştirme programlarına giderek daha fazla yatırım yapıyor. Örneğin, Dünya Ekonomik Forumu’nun Yeniden Beceri Kazanma Devrimi platformu, iş dünyası, akademi ve hükümetler iş birliğiyle çalışanların geleceğin ekonomisine hazırlanmasına destek oluyor. Bu tür girişimler, hem bireyler hem de kurumlar için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin anahtarını temsil ediyor.
Dijitalleşme, bugünümüzü en çok şekillendiren güçlerden biri. Yapay zeka (AI) destekli uygulamaların yaygınlaşması, büyük verinin (big data) karar alma süreçlerinde kullanılabilir hale gelmesi ve otomasyon sistemlerinin artması iş dünyasında köklü bir değişim yaratıyor.
ChatGPT gibi yapay zekâ tabanlı sistemler,
müşteri hizmetleri, metin yazarlığı ve veri analitiği gibi alanlarda insan emeğini hızla tamamlayan araçlar haline getiriyor. Bu da, yaratıcı düşünme ve yazılım geliştirme becerilerine olan ihtiyacı artırıyor.
Tesla
gibi şirketlerin otonom araç teknolojileri, teslimat sürücüleri ve taşımacılık sektöründe yeni roller yaratırken, geleneksel şoförlük mesleklerini dönüşüme zorluyor.
Fintech sektörü
, dijital ödeme sistemleri ve blokzincir teknolojileri ile hem finansal süreçleri hızlandırıyor hem de muhasebe ve bankacılık gibi geleneksel rollerin önemini azaltıyor. Bu gelişmeler, teknik becerilerin (AI, veri analitiği, yazılım geliştirme) yanı sıra
esneklik
ve
adaptasyon becerilerini
gelecekteki kariyerler için vazgeçilmez hale getiriyor.

GELECEĞİN BECERİLERİNE SAHİP OLMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Değişime uyum sağlayabilmek için bireylere ve şirketlere pek çok sorumluluklar düşüyor. Yaşam boyu öğrenme ilk sorumluluk olarak öne çıkıyor. Teknoloji ve iş dünyasının baş döndürücü değişimi karşısında sürekli öğrenmeyi bir alışkanlık haline getirmekten başka çaremiz yok gibi görünüyor. Yapay zekânın hayatımızın her anına temas ettiği bugünlerde yapay zekanın etkisi altında kalmadan kendi becerilerimizi geliştirmemize imkan sağlayan yönlerini keşfetmek gelecekte solunum cihazına bağlanmamak için fırsat sunuyor. Giderek ihtiyaç duyulan teknik ve insani beceri dengesi de yenilikçi hareketlere uyumun ikinci ayağını oluşturuyor. Özellikle analitik beceri ve liderliğin teknik becerilerle birleştiği bir çalışanın aranan olma ihtimali giderek artıyor.


GELECEĞİN GÜCÜ BİZDE
Her ne kadar yoğun bir teknoloji bombardımanı olsa da geleceğin iş dünyası, sadece teknolojinin değil, insani yetkinliklerin de önem kazandığı bir döneme giriyor. Bireyler ve şirketler, değişime ayak uydurmak için sürekli öğrenmeyi ve yenilikçiliği benimsiyor. Geleceğin mesleği ne olursa olsun, bu mesleklerin geleceğini inşa etmek için doğru becerilere, dayanıklılığa ve yenilikçiliğe sahip olmamız gerekiyor.
Bu değişimin bir parçası olmaya hazır mıyız? sorusundan ziyade “Sadece bir işe sahip olmayı mı, yoksa geleceği şekillendiren bir rol üstlenmeyi mi hedefliyoruz” sorusuna yanıt aramamız çok daha önem kazanıyor.
Bizde doğru zamanda öğrenilen doğru beceri, hayat boyu sürecek bir güce dönüşür.
#Ekonomi
#yapay zeka
#teknoloji
#dönüşüm