Doç.Dr. Özgür Bayram SOYLU, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalında doktora derecesini aldı. Halen Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İktisat Bölümü öğretim üyesidir. Benim Markam, Kuşakların Markası, Gençlik Araştırması, E-Ticaret Tüketici Davranışları Araştırması, Tatil Alışkanlıkları Araştırması, Sektörel Beklenti Araştırması ve Türkiye’de Ailenin Değişen yapısı projelerinde yürütücülük ve koordinatörlük yapmıştır. “Türkiye’de Pandemi Dönemi Tüketici Davranışları: Covid-19”, Türkiye’de Finansal Okuryazarlık”, “ÇALIŞAN KADIN” başlıklı araştırma kitapları bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji tüketimi,ticari açıklık, rekabetçilik, turizm, işsizliik, cari açığın finansmanı, metaverse: Tarımın dönüşmü ve geleceği konuları başta olmak üzere çok sayıda makroekonomik araştırma alanında makale ve kitap bölümü bulunmaktadır.
Ramazan ayı, toplumsal dayanışmanın, paylaşmanın ve bereketin zirveye ulaştığı bir dönemi simgeliyor. Evde iftarda misafir ağırlama devrinin yerini giderek dış mekanlarda buluşmaya bırakması trendinin fırsat enflasyonuyla mücadelesi bu sene de dikkat çekiyor. Özellikle gıda enflasyonunda beklentilerin ötesinde gerçekleşen “yükse fiyat” gerçekliği sabrın ve merhametin ruhuna Fatiha okuyor. Bolluk ve bereketi simgeleyen iftar sofraları kendisini esnaf hesap makinesi yerini çok fonksiyonlu hesap makinelerinin insafına bırakıyor. Hesaplar o kadar kabarık ki dört işlem adisyonu hesaplamaya yetmiyor.
Areda Piar tarafından gerçekleştirilen Ramazan Ayı İftar Harcamaları Araştırması, tüketicilerin iftar alışkanlıklarını, restoran tercihlerini ve fiyat algılarını mercek altına alarak, bu değişimin toplum üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Araştırmanın sonuçları, tüketicilerin daha temkinli, restoranların daha hesaplı, cüzdanların ise alarmda olduğunu gösteriyor.
Kasada cüzdan uçtu hız!
Yüksek ve yanık seslerle inleyen nağmeler ruhumuzu değil cebimizi sarıyor.
Bu noktada, iftar menü fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğu da merak konusu. Araştırmaya göre halkın bu konudaki görüşleri oldukça net:
Bu fiyatlar karşısında halk nasıl tepki veriyor derseniz, çoğunluk “Dışarıda iftar yapmıyorum” (%45,8) diyerek doğrudan orucunu bütçesiyle açıyor. Sadece arkadaş ve akraba buluşmalarında dışarıya çıkanlar %37,5’te kalırken, haftada birkaç kez iftara çıkanların oranı ise yalnızca %1,7—muhtemelen bu grup ya iş yemeğine katılıyor ya da “sponsorlu iftar” yapıyor.
Restoranların “Ramazan’a özel menü” taktiği tüketiciler tarafından pek de olumlu karşılanmıyor. Katılımcıların %78,6’sı, iftar menülerinin fazla gösterişli ama doyurucu olmadığını, yani daha çok Instagram’lık olduğunu düşünüyor. Sadece %4,1’lik bir kesim menüleri yeterli ve makul bulurken, %17,2 ise fiyatına göre yetersiz olduğunu düşünüyor.
Bu sonuçlar, tüketicilerin “süslenmiş ama doyurucu olmayan” menülerden şikayetçi olduğunu ve artık ambiyanstan çok, doygunluk ve bütçeye uygunluğun ön planda olduğunu gösteriyor.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
Erzurum'da Ramazan vurgunu tam gaz devam ediyor.
1 ay önce Hollanda'da Lahey'de (ki diplomatların yaşadığı yüksek seviyeli bir şehir) ailece bir İtalyan restoranında yemek yedik 3700 TL verdik.Aynı yemeği hatta biraz da az çeşitle Beylikdüzü So..so da yedik...İki katı fiyat ödedik...Bu asla makul değil...Ne giderler ne maaşlar ne kiralar asla hollanda gibi değil...Ama maalesef işkembeler haramla dolmaya insanları "kaz" görmeye alıştırıldı...Kimse emeğinin hakkını değil, bitmeyen arzularını tatmin edebilmeyi ve bunun için de her kandırmayı mübaha çeviren bir eğitim ve öğretim sistemiyle yetişiyor...Eğitimin amacı sadece nasıl yüksek maaş alınır veya nasıl çok ve kolay para kazanılır olursa böyle oluyor...
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.