Dünya Ekonomik Forumu 2025 Küresel Risk Raporu önümüzdeki süreçte dünyayı “sanki terkedilmiş bir viraneyim” dizelerini mırıldanırken bulabileceğimize işaret ediyor. Raporda uluslararası toplumun parçalanma ve istikrarsız bir yapıya bürünme riski karşısında daha fazla işbirliği ve çözüm odaklı yaklaşımların gerekliliğine vurgu yapılıyor. Önce kaos çıkarıp sonra işbirliğine zorbalayan muazzam bir stratejik öngörüde bulunuyor. Kısa vadede devletler arası çatışma, aşırı hava olayları, jeoekonomik çatışma, dezenformasyon ve toplumsal kutuplaşma riskine dikkat çeken rapor, uluslararası işbirliğinin azalacağına, ulusal güvenliğin öncelikli konuma geleceğine ve insani krizlerin derinleşeceğine vurgu yapıyor.
Raporda devletlerarası silahlı çatışma en büyük risk olarak ilk sırada geliyor. Bir kere açıldığında tüm dünyaya kötülük saçma riski taşıyan pandoranın kutusu güç müdahaleleri, bölgesel çatışmalar, göç krizleri, enerji güvenliği gibi pek çok felaketi bünyesinde barındırıyor. Çatışmaların sıcak savaşın ötesinde ekonomik yaptırımları, diplomatik krizleri ve teknolojik saldırıları beraberinde getirme riski meseleye farklı bir boyut kazandırıyor. Gıda ve enerji fiyatlarının fırlamasıyla yağmalanan marketler mi dersiniz, nükleer savaş tehdidinden tüm insanlığın nasibini alması mı bilinmez ama küçük bir kıvılcımın tüm dünyayı ateşe verebileceği bir senaryo masadaki yerini koruyor. Bugün ABD-Çin gerilimi, Rusya-NATO çatışması, Ortadoğu’da yeni bir bölgesel savaş, Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir sorunu, Afrika’daki kaynak savaşları, Kuzey Kore’nin mutat provokasyonları, Latin Amerika’daki sosyal çatışmaların sıcak savaşa dönme ihtimali… Küresel güç dengesinin hassas bir çizgide ilerlediği gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor. Herhangi bir savaş bölgesel bir sorun olmanın ötesinde küresel tedarik zincirlerini, enerji fiyatlarını, gıda arzını ve toplumsal barışı tehdit ediyor. Göreve yeni başlayan yaramaz çocuk Trump’ın bu ateşleri büyütüp büyütmeyeceğinin belirsizliğinin gölgesinde şeytan ayrıntıda gizli kalmaya devam ediyor.
Raporda üçüncü sırayı alan jeoekonomik çatışma görünenin altındaki görünmez savaş alanını temsil ediyor. Ekonomik yaptırımlar, tedarik zincir sorunları, moda deyimiyle ticaret savaşları, stratejik kaynakların kontrolü konularında yaşanacak mücadelelere dair önemli ipuçları veriyor. Olası jeoekonomik çatışmanın ortaya çıkaracağı işsizlik, gıda ve enerji fiyat patlamaları ve ekonomik gerilimler yeni bir “Büyük Buhran”ı çağrıştırıyor. Küresel ekonomik durgunluk, bölgesel dengesizliklerin artışı, teknolojik bölünme, jeoekonomik dinamiklerin küresel istikrar için kritik bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. ABD-Çin Rekabeti, Rusya-Ukrayna Savaşı, AB-Brexit Süreci, ABD-İran Yaptırımları görünmeyen savaş alanlarının görünen yüzü olarak modern dünyanın ekonomik, siyasi ve teknolojik dengelerini yeniden şekillendiren önemli risk unsurları olarak tarihteki yerlerini koruyorlar.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.