|
Deniz kum ekonomi

Türkiye sahip olduğu tarihi zenginlikler, kültürel miras ve doğal güzellikler ile dünya turizminin önemli destinasyonlarından biri. Turizm sektörü gerek istihdam gerek bölgesel kalkınma gerekse döviz gelirleri başta olmak üzere pek çok potansiyeliyle ülke ekonomisinin büyümesine önemli katkı sunuyor. Ama; her güzel cümlenin katili bağlacımız bu sektörde de kendini göstermekten geri durmuyor.


SAYILARLA TURİZM

2023 yılında turizm gelirleri bir önceki yılda göre %16,9 artmış ve 54 milyar 315 milyon lira seviyesini yakalamıştı. 2024 yılının ilk çeyreğinde de artış trendi sürmüş, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre turizm gelirleri %5.4lük bir artış performansı göstermişti. Aynı zamanda ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı yılın ilk çeyreğinde 9 milyon 10 bin 90 kişi olarak gerçekleşti. Kişi başına ortalama harcama 975 $, gecelik harcama ise kişi başına 93 $ seviyesinde. Daha çok gezi, eğlence, ve sportif faaliyet amaçlı yapılan turistik ziyaretlerden elde edilen turizm gelirleri içerisinde ilk sırayı yeme içme harcamaları, ikinci sırayı uluslararası ulaştırma harcamaları, paket tur harcamaları ise üçüncü sırayı alıyor.

Alaçatı'nın tatlı esintisi, tarihi yarımadanın kültürel dokusu, peri bacalarının eşsiz manzarası, gün batımının vazgeçilmezi Nemrut’un gölge oyunları bu istatistiklere can veriyor. Türkiye ekonomisinin can damarlarından birisi olan turizm sektörü, vücuda kan pompalayarak Türkiye’deki ekonomik hayata canlılık getirme misyonunu taşıyor. Sahip olduğu geniş etki alanı ile milyonlarca insana istihdam alanı açıyor, yerel ekonomilere nefes alma imkanı tanıyor.


DESTİNASYON ZENGİNİ STRATEJİ FAKİRİ

Türkiye’nin zengin tarihini ve kültürel mirasını keşfetmeye gelen milyonlarca turist eşsiz deneyimlerle karşılaşıyor. Sahip olduğumuz destinasyon çeşitliliği Türkiye’nin dünya sahnesindeki imajını pekiştirme potansiyelini güce dönüştürüyor. Ancak aşırı gelir elde etme motivasyonu belirli bir noktadan sonra doğal cennetimizin zarar görmesine neden olabiliyor. Dolayısıyla çevresel ve kültürel sürdürülebilirliği ihmal eden, gelir odaklı hızlı ve plansız turizm, doğayı ve tarihi hatta gelecek nesillerin mirasını ellerinden alma riskini taşıyor.

Türkiye ekonomisi için döviz kazandırma potansiyeli daha çok öne çıkan turizm sektörünün ekonomik, sosyal, kültürel faydalarının sürdürülebilirliği dünya turizminin parlayan yıldızlarından biri olma hedefine ulaşmada giderek önem arz ediyor. Alaçatı’dan Göbeklitepe’ye, Kapadokya’dan Tortum Şelalesine, Pamukkale’den Narman Peri Bacalarına her köşesi dünya turizmine armağan edilen Türkiye değerli bir mücevher olma özelliğini koruyor.

Türkiye’nin turizm gelirlerini arttırmak için hedef pazarların belirlenmesi ve çeşitlendirilmesi giderek stratejik bir hal alırken, Asya ile Latin Amerika gibi yükselen pazarlara yönelik etkili tanıtım kampanyaları, dijital pazarlama stratejileri, kullanıcı dostu rezervasyon sistemleri turizm potansiyelini maksimuma çıkarma yolunda yenilikçi adımlar olarak öne çıkıyor.


NEDEN YUNAN ADALARI

Peki, Türkiye’nin sunduğu pek çok destinasyon alternatifine rağmen hem yerli hem yabancı turistler neden son dönemlerde başta Yunan adaları olmak üzere diğer destinasyonları tercih ediyorlar. Tanınırlık, popülerlik, romantik ve lüks tatil deneyimi, antik tarih, temiz ve bakımlı plajlar, etkili pazarlama stratejileri… Bunların hepsi bizde var. Peki bizde başka ne var? Fiyatların çok yüksek olduğu algısı, fiyatların sunulan hizmete göre yüksek kaldığı gerçeği. Enflasyonu bahane ederek kafe ve restoranlar başta olmak üzere turizm sektörü bileşenlerinin fırsatçılık yaptığı algısının kamuoyuna yerleşmesi.

Enflasyonun ortaya çıkarmış olduğu bu davranış değişikliği maalesef sahip olmuş olduğumuz tüm olumlu imajı içeride ve dışarıda ters düz edebiliyor. Kaliteli hizmet ve uygun fiyat dengesini sağlayamadıkça gözümüz hep dışarıda olacağa benziyor. Kalitenin düştüğü, porsiyonların azaldığı ama fiyatların hep yükseldiği gerçeği ilgiyi artarak başka destinasyonlara zorluyor.

Bizde ne yediğin değil kiminle yediğin önemli anlayışı yaz güneşinin altında eriyor.
#Ekonomi
#Turizm
#Özgür Bayram Soylu
2 months ago
Deniz kum ekonomi
Esir Şehirlerin eserleri
Bu mel’un amacı nasıl engelleriz
İki dağ arasında
Enflasyonun sosyolojisi
Demokrasi mi piyasaları bozuyor, piyasalar mı demokrasiyi?