kendi lisanı ile ömrününüç safahatı:1. genç şair2. mistik şair3. rabık şair (sabık şair)20 yaşından itibaren 1983’te ebediyete göçüşüne kadar ömrünün bütün safahatı bu otobiyografide sergilenmiştir.20 yaşında fransa’daki sorbon üniversitesi felsefe şubesine gönderilmiş ve fakat orada tahsilinden ziyade ruhunun ve bazı meraklarının kendisini esir alması sebebiyle sorbon’u bitirmeden memlekete dönmek zorunda kalmıştı.kitapta bütün bu hadisenin tafsilatı verilmiştir. olayların ve felsefi meraklarının,
kendi lisanı ile ömrünün
üç safahatı:
1. genç şair
2. mistik şair
3. rabık şair (sabık şair)
20 yaşından itibaren 1983’te ebediyete göçüşüne kadar ömrünün bütün safahatı bu otobiyografide sergilenmiştir.
20 yaşında fransa’daki sorbon üniversitesi felsefe şubesine gönderilmiş ve fakat orada tahsilinden ziyade ruhunun ve bazı meraklarının kendisini esir alması sebebiyle sorbon’u bitirmeden memlekete dönmek zorunda kalmıştı.
kitapta bütün bu hadisenin tafsilatı verilmiştir. olayların ve felsefi meraklarının, ruhi sarsıntılarının çok içten bir lisanla hikâyesi ve itirafı, onun gerçek macerasını bütün yakıcılığıyla gözler önüne sermiştir.
üstad bütün hayatını olduğu gibi anlatmanın hazlarını ve elemlerini hissetmiştir.. onları olduğu gibi okuyucu ile paylaşmıştır.
rahmetli üstad 26 mayıs 1904’te doğmuş, 25 mayıs 1983’te ebediyete göçmüştür.. vefat ettiği gün onun mizacındaki sertliğe ve tersliğe işaret etmiş; 26 mayısta doğup 25 mayısta vefat etmesi, hadisata ve mantığa biraz muhalif görünmüyor mu diye taaccüp etmiştim..
rahmetli, haşin tabiatlı, zaman zaman vasat yaratılışlı insanlara ters gelebilecek tezahürler göstermekten uzak kalmamış bir san’at ve hareket adamıydı..
necib fazıl; sadece nurettin topçu gibi bir terbiye ve eğitim adamı, ali fuad başgil gibi bir ahlâk, ciddiyet ve hareket adamı sayılamaz. adını saydığımız bu kişilere ait vasıflardan işaretler taşımakla birlikte bizzat bu kişilerde bulunmayan başka hususiyetlere sahip bir aksiyon, siyaset, fikir ve san’at adamıdır..
İlk baskısı 1975 yılında yapılan ikinci baskısı ise bugünlerde yayınlanan (babıâli) isimli kitabı necip fazıl’ın bir otobiyografisidir.
344 sayfa tutan otobiyografide kısakürek, henüz istanbul edebiyat fakültesinde felsefe şubesi talebesi iken milli eğitim bakanlığının kararı ile pariste’ki sorbon üniversitesine yine felsefe tahsili için gönderilmektedir.. fransa’ya gönderilen grup içinde fevzi çakmak’ın kızı ile evlenen (burhan ümit): burhan toprak, vildan aşir, suat hayri, namdar rahmi, cemil sena gibi isimler var..
ilk yılların ‘genç şairi’ daha sonrakilerin ‘mistik şairi’, en sonundaki vakitlerin ‘sabık şairi’, bu otobiyografide yaşantısının olumlu olumsuz bütün çizgilerini çizmiştir..
necip fazıl dostlarına, nacip fazıl muhaliflerine, orijinal yaratılışlı kişileri merak edenlere, felsefe dilini, mücerret (soyut lisanı) okumayı sevenlere hararetle tavsiye ederim..