Bu kadar korkunç bir "terör kabusu" şimdiye kadar yaşanmamıştır. On binlerce masum insanın katledildiği, Amerika'yı saran "terör dehşeti" bütün dünyayı derinden etkiledi. Daha önce kurgu bilim filmlerinde bile rastlanmayan bir saldırı "dünya lideri" Amerika'yı bir anda "çaresiz" bıraktı. Bu "çaresizlik" giderek öfkeye dönüşüyor. Bu öfkenin de bütün dünyada "olumsuz" etkileri olacak.
Türkiye'yi nasıl etkileyeceğine gelince. Gerçi "herkes gider Mersin'e biz gideriz tersine" örneğinde olduğu gibi, "terör dehşeti" sırasında bütün dünyada değer kaybeden dolar bizde yükselmeye başladı.
Neden? Nedeni belli. Halkımız her karışıklıkta olduğu gibi Amerika'ya yapılan saldırı sırasında da kendisini "koruma altına" almak istedi ve yine her zaman yaptığı gibi dolara saldırdı. 1 milyon 460 bin liraya kadar çıkan dolar, dün aslında yine "yüksek" olmakla beraber "daha uygun" noktalara geriledi.
"Güvensizlik" nedeniyle paralarını dolara çevirip "yastık altına" atan vatandaşlarımızın artık daha "dikkatli" olmaları gerekiyor. Önümüzdeki aylarda dolar eskisi kadar "heybetli" olamayacak. Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika'da olacak her gelişme bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de "derinden" etkileyecek.
Zaten ilk gün Amerikan doları kan kaybetmeye başladı ve Avrupa para birimi olan Euro karşısında yüzde 2 gibi "çok yüksek" oranda değer kaybetti. Teröristlerin uçakları World Trade Center'ın kulelerini vururken, ortaya çıkan panikte, ham petrol fiyatları alıp başını gitti. Londra Borsası'nda ham petrolün varili 3.6 dolar artarak 31.30 dolara kadar yükseldi. Saldırıdan önce ons fiyatı 271.40 dolar olan altının ons fiyatı 287 dolara kadar yükseldi. Uluslar arası önemli borsalar düştü. IMKB dahil bazı borsalar kapatıldı.
Bütün bunlar "Amerika hapşırırsa, Avrupa nezle olur ama Türkiye komaya girer" sözünün doğruluğunu gösteriyor. Biz zaten "komada" yani krizde olduğumuz için bu durumun "pek farkında" olmayacağız. Piyasalar birkaç gün dalgalanacak ama sonuçta, çıkmaya çalıştığımız "krizle baş başa" kalacağız.
Terörist saldırı öncesi de zaten "durgunluk" içersinde olan Amerikan ekonomisi, Dünya Ticaret Merkezi'nin yıkılmasıyla beraber kalbine "ağır bir darbe" almış oldu. Bu darbe etkisini mutlaka dolar üzerinde de gösterecek. Dolar bütün dünyada değer kaybına uğrayacak. Gerçi Türkiye'de bu değer kaybı, biz krizde olduğumuz için pek gözükmeyecek ama yine de doların "yatırım aracı" olarak "yastık altında" saklanması iyi bir tercih olmayacak.
Bu olay tam olarak açığa çıkmadığı sürece bütün dünya "gergin" bir bekleyişin içine girecek. Piyasalarda fiyatlar yükselecek, borsalarda ise büyük düşüşler yaşanacak.
Petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki artışlar ise, özellikle bizde, ulaşımdan imalata kadar bütün sektörlerde fiyat artışlarını kaçınılmaz kılacak. Zaten "satın alma gücü" düşmüş olan, üstüne üstlük bir de "işsiz" kalmış halkımız daha da fazla "acı" çekecek.
Bizi yönettiğini sanan, halkımızın "sıfır güvenine" sahip hükümetimiz ise Başbakan Bülent Ecevit'in yapmaya çalıştığı açıklamalarla "teyakkuz" halinde olduğumuzu sanacak ve bu "teyakkuzda" hangi önlemlerin alındığını bir türlü anlayamayacak.
Ne şanssız bir halkız ki, hem "Türkiye Krizi"nde, hem de "Amerika Krizi"nde başımızda Bülent Ecevit var. "Amerika Büyük Devletleri" ile ilgili konuşup duruyor, bir şeyler söylemeye çalışıyor. Ne dediğini anlayamıyoruz.