Suriye ve Ukrayna’da gelişen yeni jeopolitik bağlamın, başta çetrefilli gelen ama doğru tasnif edildiğinde insanı şaşırtan, hatta ‘konudan bağımsız’ görünen, finalde yine garip biçimde buluşan o kadar çıktısı
var ki…
Mesela…
Yeni yılın ilk günü, Rusya’dan çıkıp Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine yapılan gaz sevkiyatı, Kiev’in anlaşmayı yenilememe kararıyla durdu…
Fiyatlar üzerinde kısa vadeli etkileri olacak ancak Avrupa’nın bu kış donması beklenmiyor. Depoları dolu artı başta ABD takviye ediliyor…
Türkiye için doğan fırsat, Rusya’dan ciddi miktarda enerji satın alan bir ülke olarak farklı denklem oluşturuyor. Rusya’nın Türkiye’nin doğalgaz ithalatındaki payı Ekim’de yüzde 43,5’ti. Petrol ithalatında da yüzde 50’yi aşan oranlar mevcut…
Ukrayna’dan başlayarak gelen enerji zinciri bir yandan Türkiye’ye sıra dışı fırsat sunarken, Ankara’nın Suriye’de Moskova’yı iteklemesi her iki ülkenin müzakere masasındaki haritaya şaşkın şaşkın bakmasını getiriyor…
Sonuç olarak Türkiye’nin Avrupa’nın enerji arz güvenliğindeki rolünde yeni bir katman/konjonktür daha var ve Ankara, sadece Rusya-Avrupa çizgisinde görmüyor yeni durumu. Bölgeyi harmanlayan bir potadan çektiği enerjiyi iletmek istiyor…
Bu rahatsızlık, yine Avrupa ve Almanya’da hakim olan, “ABD ve enerji şirketlerinin bu işten yüksek menfaat elde ettiği” inancıyla birleştiğinde, aşırı sağcı/popülist, AB’ye mesafeli AfD’nin oy potansiyeli daha çok göz korkutuyor…
Yetmezmiş gibi, Elon Musk’ın AfD’yi destekleyen makalesi de hâlâ akıllarda. Trump’ın Başkan Yardımcısı JD Vence’in, “başka ülkenin işine karışmak istemem ama makale ilgi çekici” demiş olması da öyle…
Ankara’ya dönersek; Türkiye-Avrupa-Trump-Rusya-Suriye ajandasının enerji sayfası, hayli kafa patlatılması, sayısız değişkenin hesaba vurulması gereken bir başka gündem yarattı…
***
Bunu da örnekleyelim; ABD ve Avrupa ile savunma alış-verişleri yürütürken, ikili ilişkilerin değişkenleriyle sınırlı kalamayız. Büyük değişkenleri de yakalamalıyız…
***
Ahmet el Şara’nın kravatı veya sakal boyu tartışmalarıyla bu meseleler tartışılamaz…
Fransa Dışişleri Bakanı ayağının tozuyla, “umut var ama kırılgan” açıklaması yaptı. Alman Dışişleri Bakanı kısa süre önce Türkiye’deydi. Açıklamalarına bakarsanız Şam’daki değişimi destekliyorlar. Ama hangi yöne? Yontmaya çalıştıkları kesindir…
Tek tek her diplomatik hareketliliğe bakarsak detayda şeytan çok. Öncelik ise başka; bugün Ortadoğu’da Türkiye’nin yüzleşmesi gereken, İsrail ve İran’dır. Avantajlı pozisyonumuz her iki ülkeyle çatışmalı olduğumuz gerçeğini ıskalayamaz. Düzeltmemiz mi gerekiyor, seçmemiz mi?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.