Yüzeysellik basınca dayanamamak demek…
ABD başkanlık seçimini Trump’ın kazanması halinde ülkenin dış politika tercihlerinde değişiklikler olacağını, diğer ülkelerin buna göre politikalar üreteceğini söylemek, günümüz dış politiğini tespit açısından artık faydasızdır. Tespitler başlangıçtır, ettik, geçtik, çok oluyor…
‘Beyaz Saray’ın keyfiliğine bağlı olmayan işte şöyle bir dünya çıkacak, o dünyada ülkemiz ve diğer ülkelerin ilişkileri de form değiştirerek şu yolları açacak, olmadı yapacak’ demek ise, biraz konfor bozar ama hem gerçekçilik hem de ciddi davettir…
***
Uzun süredir Amerikan dış politikası ‘reaksiyoner’ bir ritm üzerine ilerliyor. Ukrayna Savaşı başlayana kadar doğru-yanlış bir yönü vardı hatta planı varmış gözüküyordu ve son tahlilde, “Avrupa’yı ve NATO’yu bir arada tuttum”a bağlanabilirdi. Seçim kampanyasında da bu söylem hükümet tarafından sık pazarlandı…
***
Yoksa ikisi zaten aynı mıdır!
***
Ancak asıl mesele Avrupa’nın Trump korkusu, bununla birleşen Macaristan ve Sırbistan gibi başlıklar. Konuyu Orban veya Vucic’e indirgemek basit kalır; iri dişler de dâhil birçok Avrupa ülkesi son üç yılın Amerikan politikalarını benimsemediler. Kerhen uydukları politikalardan da “bu vesileyle” sıyrılma yolları arıyorlar…
Güçleri yeter-yetmez ayrı konu. Önemli olan bu düşünce nüvesi!
***
İşin bir kutbu bu. Diğer kutbunda ise yeni ve tekrarlanan gelişmeler var…
BRICS veya ŞİÖ’nden, yapılacak toplantılardan bahsetmiyorum. Daha ‘basit görünenlerinden’ söz ediyorum…
Bu ikisini Doğu’nun “anti-dolar programları/planları” üzerinden de ele alabilirsiniz ama bir çıktısı da şudur; bu durum ABD’nin Türkiye dâhil ülkelere kafasına göre uyguladığı yaptırımların canına okuyor…
Bir çok ülke dolardan sakınmakla kalmıyor, bitcoin veya kripto para birimlerini teşvik ediyor. Dolar yaralanırken yaptırımlar da sakatlanıyor…
Çok örnek var; Suriye-Türkiye normalleşme adımlarında bölge jeopolitiğinde oluşan vakum da aynı. Mısır, S. Arabistan, Katar, BAE, Irak, Türkiye, Rusya, hatta-evvel bahsettim- Körfez basınına göre Çin ve İran’ın bile destek vermesi ne demek?
Ya da önce S. Arabistan-İran yakınlaşmasında görülen Pekin aktivitesinin şimdi Filistin özelinde tekrarlanacak olması…
Tuzağa düşmeyelim, “evet ama büyük zorluklar var bu işlerde” değil mesele. Asıl iş ‘nüve’de. Tohumdur. Ve büyüyor. Korku da öyle; Cuma günü yaşanan ‘küresel sistem hatası’ neydi sanıyorsunuz…
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.