Karadeniz’de yaklaşan savaş

04:005/09/2015, samedi
G: 13/09/2019, vendredi
Nedret Ersanel

“Türkler, Ortadoğu ile kıyaslandığında Rusya'daki krizle daha az ilgili. Yine de buna müdahil olma potansiyelleri üç boyut barındırmakta; 1. Karadeniz ve Türkiye'nin buradaki rolü, 2. Boğazlar, 3. Rusya'nın Ukrayna'da artacak bir askeri girişimine ABD'nin İncirlik'ten faaliyet göstermesine izin vermesi. Yani, Karadeniz'deki olaylar bazı koşullar altında hızla tırmanabilir, Ankara'nın göz ardı edemeyeceği biçimde Türk çıkarları tehdit edilebilir…” ('The Turkish Enigma', 21/07, George Friedman, Stratfor.)“ABD

“Türkler, Ortadoğu ile kıyaslandığında Rusya'daki krizle daha az ilgili. Yine de buna müdahil olma potansiyelleri üç boyut barındırmakta; 1. Karadeniz ve Türkiye'nin buradaki rolü, 2. Boğazlar, 3. Rusya'nın Ukrayna'da artacak bir askeri girişimine ABD'nin İncirlik'ten faaliyet göstermesine izin vermesi. Yani, Karadeniz'deki olaylar bazı koşullar altında hızla tırmanabilir, Ankara'nın göz ardı edemeyeceği biçimde Türk çıkarları tehdit edilebilir…” ('The Turkish Enigma', 21/07, George Friedman, Stratfor.)

“ABD ve İran arasında yapılan ateşkes anlaşması Ortadoğu'yu baştan tanımlayıcı nitelikte olup, savaşın yaşanacağı alanın Karadeniz bölgesi olacağını gösteriyor. Gelecekte Yemen ve Suriye'de barış kurulacağına tanıklık ederken, savaşın Karadeniz'de, Türkiye'de ve Kırım'da sürdürüleceğini göreceğiz.” ('Le monde après l'accord Washington-Téhéran', 17/08, Thierry Meyssan, Voltairenet.)

“Sea Breeze 2015' (Deniz Esintisi 2015) tatbikatı, Türkiye'nin de aralarında olduğu 12 NATO üyesi ülkenin katılımıyla Ukrayna'nın Odessa ve Nikolayevskiy bölgelerinde başladı. Rusya Silahlı Kuvvetleri'nden ismi açıklanmayan bir yetkili, Karadeniz'deki tatbikatı gözleyeceklerinin, Rus hava ve deniz unsurlarının tatbikatı takip edeceğinin altını çizdi. Tatbikata; ABD, Türkiye, Almanya, Bulgaristan, İngiltere, İsveç, İtalya, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan deniz kuvvetleri katılıyor.” ('ABD gemileri Rusya'nın sıkı takibinde', 01/09, Sputnik.)

“HAZIRIZ SAYIN CUMHURBAŞKANIM!”

30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı'nda verilen resepsiyon yüksek sembolik vurgulara sahipti ve bunlardan biri de; Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde dünyanın çeşitli bölgelerinde hizmet veren farklı kademelerdeki askerlerle canlı bağlantılar kurulmasıydı. Türkiye'den 3500 deniz mili uzaklıkta,
Hint Okyanusu'nda seyir halinde bulunan Türk savaş gemisi
Gemlik'in komutanına Cumhurbaşkanı şöyle dedi; “Dünya barışına önemli bir katkı veriyorsunuz…”

Türk donanmasının son dönem yüklendiği hem küresel hem kendi görev ve sorumlulukların listesi ile teknolojik gelişim ve sayısal gücünün artırılması için yapılanlar bu köşe yazısının hacminin çok üzerinde. Kıymık inceliğinde iki ayrıntı anımsatayım; yeni Türk savaş gemilerinin deniz suyundan temiz su elde etmesi bile Akdeniz'deki kimi küçük ülkelere dert oldu. İki, Libya'daki olaylar sırasında Akdeniz'deki ABD ve Avrupa deniz kuvvetleri şaşkına dönerken, sadece iki ülke, Çin ve Türkiye buradan büyük tahliyeler gerçekleştirdi.

Ancak bugün daha yüksek bir tehdidin eşiğinde duruyoruz…

DENİZ YÜZYILI!

* Önümüzde yıllarda denizler çetinleşecek. Stratejik-jeopolitik rekabet ortamı artacak. Yeni deniz güçlerinin yükselişi başlayacak.

* Küresel denizler bu alanda bulunmayanların kolaylıkla fark etmeyebileceği bir genişlik. Ancak global refah açısından hayati. Ham maddeler, mamul ürünler, enerji tedarikinin %90'dan fazlası bu yollardan taşınıyor.

* Küresel denizlerin bir kısmında dahi yaşanabilecek ağır aksaklık, NATO ekonomileri açısından felaket demek.

* “NATO'nun deniz operasyonları bugüne kadar stratejik açıdan kolay bir ortamda gerçekleşti. Hep Batı'nın egemenliğindeydi. Artık öyle değil.

* Yeni durum tüm donanmaların ihtiyaç ve görevlerini değiştirecek. Bu kritik gelişme önce ABD, İngiltere ve.. Türkiye tarafından fark edildi!

* 2014 yılında Rus donanma faaliyetlerinde bir farklılık gözlendi. Eğer belirledikleri plan hayata geçerse, deniz kuvvetlerinin gücü iki katına çıkacak.

** Buna rağmen ABD deniz kuvvetleri hâlâ küresel deniz gücü liderliğini koruyacak. Çin ve Hindistan deniz kuvvetleri ise bu alanı daraltacak.

* Bazı denizlerin özellikle gözetilmesi gerektiği belirlenmiş durumda;
Baltık, Norveç Denizi, Akdeniz, Karadeniz
!

* 2010 yılında denizlerde 270 aktif petrol ve doğalgaz platformu bulunuyordu. 15 yıl içinde bu rakam 620'yi bulacak. Adresleri de şöyle: Arktik, Güney Çin Denizi, Akdeniz ve Karadeniz! (Taze: 'Mısır'da dev doğalgaz sahası keşfedildi', 31/08.) ('The Naval Alliance: Preparing NATO for a Maritime Century', 24/07, Atlantic Council.)

NATO'NUN YENİ STRATEJİK SINIRLARI

Akdeniz: NATO'nun güney sınırı demek. Hem Ortadoğu'da yaşananlar hem de haylidir tartışılan eski-yeni enerji kaynak ve yolları açısından kilit. Önemlisi şu; Akdeniz, Avrupa- Asya-Afrika'nın stratejik kesişme noktası. (Süveyş Kanalı'nın genişletilmesi odur. Hatta Hürmüz Boğazı dahildir!) Akdeniz askeri tatbikatlardan geçilmiyor, daha artacak.


Karadeniz
: Gürcistan'dan beri, Ukrayna ve bağlı olarak Kırım'dan bu yana ayrı bir doğu-batı çatışma sahnesi. ABD'nin bölgede var olma arzusu, denize kıyısı bulunan NATO üyeleri tarafından farklı değerlendiriliyor! Artı Rusya. Enerji yolları zaten var. Bir de büyük bir enerji kaynağı bulunursa.. Tamamdır.

Baltık
: Rusya ve NATO'nun en çok ve büyük güçlerle yüz yüze geldikleri alan. O kadar çok askeri risk barındırıyor ki. Kıvılcıma gerek yok.

Arktik
: Buradan da kriz çıkmaması mucize olacak. Enerji ve ulaşım menfaatleri çok yüksek. Öyle ki, Asya-Pasifik'te tek mermi atılsa Arktik'te dünya savaşı çıkar. (En taze: 'Çin savaş gemileri Alaska yolunda', 04/09, Hürriyet.)

Yani?..

Donanmamızın daha da donatılması gerekiyor.

twitter.com/nedretersanel
#nato
#Türkler
#Ortadoğu
#rusya
#Atlantic Council
#Stratejik-jeopolitik
#Baltık
#Norveç Denizi
#Akdeniz
#Karadeniz