Rusya ile yeni Amerikan yönetimi arasında Suriye üzerine pazarlık hatta anlaşma olabileceğine yönelik söylenceler Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a da soruldu ve şöyle bir cevap alındı;
“Ukrayna-Rusya savaşında bir donma ya da yumuşama olursa, Suriye meselesinde de belki başka konuları konuşabilirler. Yani ihtimal dışı değil. Amerikalıların tabii bölgeden çıkarken üzerine yatırım yaptıkları aktörün zarar görmesini önleyecek bir takım arayışlara girmeleri de pekâlâ mümkün”…
Anlaşılıyor ki Ankara da, Rusya-ABD/Trump’ın Suriye/PKK/YPG konularında ‘yakınlaşabilecekleri’ ihtimali üzerine düşünmüş. ABD’nin Suriye’den çekileceği iddiası üzerine etüt yapılırken, “geride kalan yatırımların’ düşünülmemesi zaten mümkün görünmüyor…
Dönelim konumuza; Suriye’de Rus-Amerikan ortak yapımı bir senaryonun Türkiye’yi rahatsız edeceği açık…
Genel kabul hatta ‘ön yargı’ diyelim; Trump’la birlikte Ukrayna’da yeni dönem başlayacağı, Rusya ile mutabakata varılarak, bir anlamıyla Rusya’nın şartları da kabul edilerek, 500 bin insan kaybının da içinde bulunduğu dosyanın kapatılacağı yaklaşımı hâkim görünüyor…
***
Bu dalgaya Rusya’nın verdiği yanıt, “fındık” oldu…
Rusya’nın, ‘kırmızı çizgilerinin’, nükleer caydırıcılığının retorikten ibaret olduğuna ilişkin kanaat Batı aklının ürünü. Mesela Türkiye başından bu yana nükleer riskin varlığına, ‘şaka olmadığına’ inanıyor.
Trump-Putin ilişkisi Biden’a kıyasla daha çok açık kapı barındırıyor elbette ama kimse diğerinin balkonu altında serenat da yapmıyor. ABD savaşı ‘dondurmak’ isteyebilir ama ‘kazanamayacağını’ bildiği, artı, hızla diğer stratejik önceliklerine dönmek isteyeceği içindir.
***
O faydalar şunlardır; bir kere Amerika hayli zaman sonra Avrupa’nın en büyük ticaret ortağı olma konumuna yeniden yükseldi.
Avrupa özelinde zaten titrek olan ekonominin askeri harcamalara sevk edilmesi de komplikasyonlar yaratacak. Sadece ekonomiyi değil, siyaseti de daha kırılgan kılacak. Son Romanya seçimlerinin ilk tur sonuçları dahi odur..
Sonuç olarak ABD’de de hangi siyasi figür iktidarda olursa olsun, Ukrayna’nın getirilerinden faydalanmaya devam edecektir…
***
‘Trump’ın görkemli seçim zaferi, küresel planlarını korumaya ne kadar devam edebilir’ sorusu da caridir; tek dört yılı var zaten ama unutulmamalı ki iki yıl sonra Kongre seçimlerinin yenisi yapılacak. Ara seçimlere süre daha az…
Rusya’nın barış şartları olduğu gibi yerinde duruyor; hiç biri de kolay yutulur maddeler değil. Moskova’nın iradesinde bir değişiklik/esneme de görülmüyor. Örneğin, geçtiğimiz Cumartesi ‘The Guardian’ gazetesi, “Rusya, Çin’le askeri işbirliğini terk ederse bu Ukrayna için kolaylaştırıcı olur” mealinde bir haber yayınladı. Bu türden İngiliz ‘yoklamalarının’ şu an Kremlin’de karşılığı yok.
Hâsılı, ABD-Rusya’nın Ukrayna’da anlamlı ve tüm tarafları tatmin edecek bir tokalaşmaya el vermesi zaman alacak ve pürüzsüz olmayacak. İran-İsrail ve Suriye-PKK/YPG’ye sirayet etmesi de öyle. Türkiye süreyi iyi değerlendirmeli.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.