Yeni Şafak

Mavramoloz"u çalan kılıfını hazırlar(!)

22:002/12/1999, Perşembe
G: 10/09/2019, Salı
Nazlı Ilıcak

Mavramoloz''u çalan kılıfını hazırlar(!) Mavramoloz Ormanı''nı, yasalara aykırı bir şekilde ve bedelsiz olarak Koç Üniversitesi''ne tahsis edenler, bu kılıfı hazırlamak üzere Meclis''e bir kanun tasarısı sevkettiler. Tasarı, Plan Bütçe Komisyonu''na geldi ve alt komisyon oluşturulmasına karar verildi.Kanun tasarısının en can alıcı noktası, orman arazisinin bedelsiz tahsisine kılıf hazırlaması.Geçmişteki gelişmelerBugünü değerlendirebilmek için geçmişteki gelişmeleri hatırlatmakta fayda var:1) TAHSİS:

Mavramoloz''u çalan kılıfını hazırlar(!) Mavramoloz Ormanı''nı, yasalara aykırı bir şekilde ve bedelsiz olarak Koç Üniversitesi''ne tahsis edenler, bu kılıfı hazırlamak üzere Meclis''e bir kanun tasarısı sevkettiler. Tasarı, Plan Bütçe Komisyonu''na geldi ve alt komisyon oluşturulmasına karar verildi.

Kanun tasarısının en can alıcı noktası, orman arazisinin bedelsiz tahsisine kılıf hazırlaması.

Geçmişteki gelişmeler

Bugünü değerlendirebilmek için geçmişteki gelişmeleri hatırlatmakta fayda var:

1) TAHSİS: Sarıyer ilçesi, Rumeli Feneri köyü hudutları dahilinde bulunan Mavramoloz Ormanı, 26.4.1992 tarihinde, 92/2938 sayılı karar ile, Bakanlar Kurulu tarafından Koç Üniversitesi''ne 49 yıllığına tahsis edildi.

2) İPTAL: Sosyal Demokrat Halkçı Parti grubu adına Genel Başkan Erdal İnönü''nü, 22.5.1991 tarihinde, Yüksek Öğretim Kanunu''nda yapılan bazı değişikliklerin iptali amacıyla dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi 29.6.1992''de, Yüksek Öğretim Kanunu''na eklenen ve Vakıf Üniversitelerine, Bakanlar Kurulu''nun belirleyeceği şartlar dahilinde arazi tahsisine imkân veren 18''inci maddeyi iptâl etti.

Böylece, Mavramoloz Ormanı''nı Koç Üniversitesi''ne tahsis eden Bakanlar Kurulu''nun kararı tamamen dayanaksız kaldı.

3) ORMAN KANUNU: Orman Kanunu''nun 17''nci maddesine göre, "Turizm alan ve merkezleri dışında kalan Devlet ormanlarında, kamu yararına olan her türlü bina ve tesisler için, TARIM ORMAN VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI''NCA, BEDELİ KARŞILIĞI izin verilebilir. Bu izin 49 yılı geçmez."

4) ORMAN BAKANLIĞI''NDAN MİLLİ EĞİTİME: Orman Bakanlığı 2.12.1993 tarihinde, Mavramoloz Ormanı için, Milli Eğitim Bakanlığı lehine izin verdi. Milli Eğitim Bakanlığı da, sahayı Koç Vakfına tahsis etti.

Böylece, Yüksek Öğretim Kanunu''nun ek 18''inci maddesi, orman arazisinin vakıf üniversitelerine tahsis edilmesine dair bir hüküm ihtiva etmezken ve Orman Kanunu da sadece bedelli tahsis yetkisini, Orman Bakanlığı''na tanımışken, Bakanlar Kurulu, yasaya ve hukuka aykırı olarak, Mavramoloz Ormanı''nı Koç Üniversitesi''ne BEDELSİZ tahsis etti.

Kanun tasarısı

Plan Bütçe Komisyonu''na sevkedilen kanun tasarısı, hukuka aykırı olarak tahsis edilen Mavramoloz Ormanı''nı kılıfına uydurmaya çalışıyor.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptâl edilen tasarıda, orman arazisi tahsisi yer almamıştı. Oysa mevcut tasarı, Orman Bakanlığı''nın onayı ile orman arazisi tahsisini öngörüyor. Üstelik, Orman Bakanlığı''nın oluru alındıktan sonra, Orman Kanunu hükümlerinin uygulanmayacağını belirtiyor.

Bu şekilde, Orman Kanunu bedelli tahsisi öngörmüşken, tasarı, orman arazilerinin vakıf üniversitelerine bedelsiz tahsisine zemin hazırlıyor.

Bu yüzden, yazımızın başında, "Mavramoloz''u çalan kılıfını hazırlar" dedik.

Eğer bu tasarı kanunlaşırsa, kaçak olarak ve mahkeme kararlarına rağmen inşa edilen Koç Üniversitesi, meşruiyet kazanacak.

Usulsüzlük ve yolsuzluk

Usulsüzlük ve yolsuzluk sadece, orman arazisinin bedelsiz tahsisi ile sınırlı değil elbette.

Mavramoloz Ormanı,

29.7. 1980 onay tarihli 1/50.000 ölçekli İstanbul Metropolitan alan, nazım planında, orman alanıydı.

24. 12 1987 onay tarihli, 1/25.000 ölçekli Sarıyer ilçesi çevre düzeni nazım planında da orman alanıydı.

24.4.1992 tarihinde onaylanan orman amenajman (işletme - yönetim) planında gene devlet ormanıydı.

24.3.1994 onay tarihli 1/50.000 İstanbul Büyükşehir nazım planında orman alanıydı.

15.11.1995 onay tarihli 1/50.000 ölçekli, İstanbul metropoliten alan alt bölge nazım planında orman alanıydı.

Bölgeden sorumlu İstanbul 3 numaralı "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu" 9.12.1993 gün ve 6283 sayılı kararında, orman alanlarının, hangi sebeblerle olursa olsun, yapılaşmaya açılması yönünde görüş verilmesinin mümkün olmadığını belirtmişti.

Peki ne oldu da, orman alanına üniversite binaları inşa edilebildi?

İnşaat kanuna aykırı

Koç Üniversitesi, orman arazisi için imar izni almaya çabaladı. Nazım Plan değişikliği için Büyükşehir Belediyesi''nden istediği müsaadeyi elde edemeyince, Bayırdırlık İmar ve İskân Bakanlığı''na başvurarak, plan değişikliğinin -3194 sayılı İmar Kanunu''nun 9''uncu maddesi uyarınca- Bakanlık tarafından re''sen onanmasını talep etti.

İmar İskân Bakanlığı''nın, farklı tarihlerde, değişik kararlar vermesi hukuka aykırılığın bir başka cephesidir.

1) 25.5.1994 tarihinde Bayındırlık, İmar ve İskân Bakanlığı, ancak bir kamu hizmeti söz konusu olduğunda ve resmi bina ile tesis inşa edileceği zaman, plan değişikliğinin Bakanlık tarafından re''sen onanacağını belirtti ve üniversitenin talebini red''etti.

2) Anayol Hükûmeti kuruldu. Bu defa Bakanlık, bir kamu hizmeti söz konusu olduğu için plan değişikliğini re''sen onadı. (10.4.1996)

3) Refahyol kuruldu. Bakan gene değişti. Refahlı bakan Cevat Ayhan, Hukuk Müşavirliği''nin görüşü doğrultusunda, Koç Üniversitesi''ne ait planları re''sen iptâl etti. (17.1.1997)

4) Refahyol Hükûmeti yıkıldı. Bahçeköy Belediyesi Meclisi ve İstanbul İl İdare Kurulu, Koç Üniversitesi''nin de içinde bulunduğu bölgenin, Büyükşehir Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi Mücavir alanı dışına çıkarılarak, Bahçeköy Belde Belediyesi''ne bağlanması konusunda, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı''na teklifte bulundular. Bakan Yaşar Topçu, teklifi uygun bularak onadı. (27.8.1997) Mavramoloz Ormanı''nın kaderi Anaplı Bahçeköy Belediyesi Başkanı''na teslim edildi.

Bu arada, İmar ve İskân Bakanlığı, Cevat Ayhan tarafından iptâl edilen plan değişikliğini, yeniden 22.8.1997''de re''sen onayladı ve Bakan Yaşar Topçu, durumu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı''na bildirdi.

Böylece aynı bakanlık, 1994, 1996 ve 1997 yıllarında, aynı konuda farklı kararlar vermiş oldu. İmar Kanunu, ancak, resmi bir bina veya tesis söz konusu ise, İmar Bakanlığı''nın re''sen plan değişikliğini gerçekleştirebileceğini öngörüyor. Bu yüzden, 22.8.1997''de gerçekleştirilen plan değişikliği kanuna aykırıdır. Dolayısıyla, Koç Üniversitesi''nin inşaatı da kanuna aykırıdır.

Yukarıda yazdığım hususlar çeşitli aşamalarda, dava konusu oldu. Ve en nihayet, İdari Dava Daireleri Genel Kurulu (en üst yargı merci) 11.8.1998 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Yürütmeyi durdurma kararı da hiçe sayıldı. Üniversite inşaatı devam etti. Ve sonunda Süleyman Demirel, hukuka meydan okuyarak bu üniversiteyi açtı.

Mavramoloz''u çalanlar, bakalım kılıfını dikebilecek mi? Acaba Meclis oyunu bozmayı başaracak mı?


Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.