Aşırı yeme nöbetleri ile kilo almayı engelleme çabalarının birlikte bulunduğu bir hastalıktır Bulumiya. Daha çok ergenlik döneminde, beden görünümlerine fazlaca önem veren ve kilo alma korkusu yaşayan kişilerde görülür. Kızlarda görülme sıklığı erkeklere göre 3—4 kat daha fazladır.
Bu kişiler bir taraftan kontrolsüz şekilde ve fazla miktarda değişik türden yiyecekleri belirli bir zaman diliminde yerken diğer taraftan kilo almasını engelleyebilmek için aşırı çaba gösterirler. Yemek yeme davranışı ataklar şeklinde gelir ve adeta yeme kontrolü kaybedilmiş izlenimi verir. Bu bir anlamda yemeden duramamak ve yemeği durduramamak demektir. Bu durum bazen yerken neredeyse kendinden geçme şeklinde de ifade edilir.
Yeme miktarı ve şekli kişiyi utandırır ve başkalarının görmesini istemez. Çoğu zaman sinirlilik, gerginlik, mutsuzluk gibi duygusal durumlar yeme ataklarını tetikler. İlginç olan gerginliği azaltmak için fazla miktarda yenen yemek sonrası kişi, kendinden nefret etme ve suçluluk duygularının eşlik ettiği yoğun öfke ve mutsuzluk nöbetleri yaşar. Böylece kısır bir döngüye girilmiş olur.
Bu pişmanlık duygusu ve kilo alma korkusu ile kişi yediklerini kusar. Kusma aslında rahatlama amaçlı yapılan bir eylemdir. Ancak bu geçici bir rahatlama oluşturur. Tekrar tıkınırcasına yer ve tekrar kusar. Bazı durumlarda kusma neredeyse asıl amaç halini bile alabilir. Bu kişiler herhangi bir araç kullanmadan çok kolay kusma becerisi dahi geliştirebilirler.
Diğer taraftan kilo almayı engellemek amaçlı ishal yapıcı ve idrar söktürücü ilaçlar kullanmaya başlarlar. Aşırı yeme nöbetlerini dengeleyebilmek için ağır egzersizler yapar ya da bir süreliğine hiçbir şey yemez tamamen yemeyi kesebilirler. Fakat yeme atakları tekrar başlar ve süreç aynı şekilde devam eder. Bulimiya nöbetlerle seyrettiğinden ara dönemlerde bir sorun olmayabilir.
Bu kişilerde beden yapısı ile aşırı uğraşı da söz konusudur. Yemelerine rağmen şişmanlıktan, vücut oranlarının bozulmasında korkarlar. Bu kişilerin bazen yemek yeme tutkusu o kadar aşırı olur ki çevrede yiyecek bir şeyler bulamam korkusu yaşayabilirler. Yanlarında çeşit çeşit yiyecekler taşırlar. Tok olsalar dahi yemek düşünür ve ne yiyeceğini planlamaya çalışırlar.
Oluş nedeni tam aydınlatılamamış olsa da çocukluk döneminde obez olanların, kilosu çevresi tarafından alay konusu edilen, yaptıkları spor ya da işlerde düşük kilolu olması gereken ergenlerin ileri dönemlerde Bulimiya olma riskleri daha yüksektir. Dürtüselliği olan ergenlerde de risk daha fazladır. Ayrıca çocukluk çağı istismarlarının, çocuk ve ergenlikte tüm yeme bozuklukları ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Erken dönemde Bulimiyanın fark edilip tanınması, tedavi süresini kısaltır ve başarı onaranını artırır. Bu nedenle özellikle ergenlerdeki yeme alışkanlıklarını dikkatlice takip etmemiz gerekir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.