1976 yılında Taşkent’te doğan Acet, ilk ve orta tahsilini Taşkent’te tamamladı. İstanbul Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olan Acet mesleki kariyerine 1995 yılında TRT’ de staj yaparak adım attı. 1996 yılında Kanal 7 Dış Haberler Servisinde Muhabir olarak çalışmaya başladı. Bir yıl sonra Meridyen isimli dış politika programının yapımcılığını üstlendi. 1999 yılında Kosova’ dan savaş görüntülerini dünyaya geçen ilk gazeteci olarak ismini duyurdu. Daha sonra keskin bir dönüş yaparak diplomasi ve AB haberleri üzerinde yoğunlaştı. 2000 yılında Kanal 7’nin Brüksel temsilciliğini üstlendi. 1999 Helsinki zirvesinden 17 Aralık Brüksel zirvesine kadar uzanan süreçte AB - Türkiye ilişkilerini de ilgilendiren bir çok zirveyi yerinde takip etti. Son 7 yılda Orta Asya’ dan Amerika’nın batı yakasına kadar uzanan coğrafyayı gezerek bulunduğu ülkelerden haber ve dosya çalışmalarına imza attı. Kanal 7 Ankara temsilciliğine atanmadan önceki son çalışması Amerika’daki Ermeni Diasporası başlıklı dosya oldu. 2005 yılında Kanal 7’nin en genç yöneticisi olarak Ankara temsilciliğine atandı.
11 yıldır Kanal 7’nin Ankara Temsilciliğini yapan Acet, Kanal 7 ve Ülke tv de haftalık siyasi programlar yapmaya devam etmektedir.
İyi derecede İngilizce bilen Mehmet Acet evli ve iki çocuk babasıdır.
Siyasette yerel seçim gündemli hareketli bir hafta geçiriyoruz.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, önceki akşam buluşup 1,5 saat boyunca yerel seçimlerde ittifak konusunu ele aldılar.
CHP, belediye başkan adaylarını, bazı büyükşehirler de dâhil olmak üzere açıklamaya başladı.
Ak Parti’de ise, 30 büyükşehir için aday belirleme çalışmaları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde yapılan toplantılarla devam ediyor.
MYK üyeleri arasından belirlenen üst komisyon uzun soluklu toplantılarına başlamış durumda.
Halen belediye başkanı olup da, yeniden aday olmasına karar verilen isimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefonla arayarak “Yola birlikte devam ediyoruz, hayırlı olsun” dediği söyleniyor.
Daha önce yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin ağzından paylaşmıştık.
Ak Parti’nin yaptırdığı anketlerde, seçmenin yüzde 40’a yakın bir bölümü, tercihini belirlemek için adayların açıklanmasını beklediğini dile getiriyor.
Dolayısıyla 31 Mart yolunda adayların kimliği, vasıfları, belki daha önce hiç olmadığı kadar kıymete binmiş durumda.
Burası böyle olmakla birlikte, seçmenin şimdiki nabzını ölçmek için yapılan kamuoyu araştırmaları da üzerinde durmayı hak ediyor.
Ak Parti’nin Türkiye geneli için yaptırdığı anketlerde partinin 24 Haziran’da aldığı oy oranına yakın sonuçlar çıkıyor.
Tabi, yerel seçimler üzerinde durduğumuza göre, şehirlerin durumunun ne olduğuna tek tek bakmak gerekiyor.
Ankara için yapılan anketi ve bu araştırmaya göre partilerin oy dağılımını şu şekilde paylaşabilirim:
Ak Parti: Yüzde 40
CHP: 26
MHP: 12,5
İyi Parti: 8
Bu aritmetik üzerinden fikir egzersizi yapıldığında, Ak Parti’nin 2014 seçimlerine göre 4 puan geride olmasına rağmen ikinci parti CHP ile aradaki farkın bir hayli yüksek olduğu görülüyor.
Yerel seçimlerde ikinci tercihlere göre güçlü adaylara yönelimin arttığı tecrübesini dikkate alacak olursak, bu veriye göre İyi Parti’ye gidecek oyların CHP’de toplanması halinde bile Ak Parti adayının şansının yüksek olduğu sonucu çıkartılabilir.
Tabi belirlenecek adayların kişisel sinerjisi, oluşturacakları sempati/antipati iklimi, tabloyu sürprizli hale getirebilir.
MHP ile seçimlere ortak adaylarla girme arayışları denklem dışı kaldığı için, Ak Parti’de B planı için fikir jimnastiği yapılmakta olduğunu söyleyebilirim.
Birkaç hafta boyunca devam eden karşılıklı polemiklere son verip, daha fazla zıtlaşmadan, İstanbul, Ankara başta olmak üzere Ak Parti’nin güçlü olduğu yerlerde, ‘güçlü adaya yönelim’ faktörünü dikkate alarak ikinci tercihi Ak Parti olan MHP seçmenini yanında tutmak.
Konuştuğum parti yetkilileri, bunun mümkün olduğunu dile getiriyor.
Siyaset analizlerini itibarlı bulduğum Genar Araştırma’nın Başkanı İhsan Aktaş, Ak Parti’nin İstanbul ve Ankara’da halen “hâkim parti” olduğunu söylüyor.
Aktaş, CHP’nin Türkiye’nin yüzde 25’ine hitap eden bir parti olmaktan hâlâ kurtulamadığını, erişim alanını yüzde 50’lere çıkarmak için ‘dışarıdan aday/sağdan aday’ çıkarma arayışlarının da temsil anlamında umut vermediği görüşünde.
Parti kaynakları ile konuşurken yerel seçim dinamiklerini etkileyebilecek bir başka konu karşıma çıktı.
Ak Parti, çıkaracağı adaylarla ilgili tercihini yaparken, vatandaşın gönlüne girmek, iyi gününde, kötü gününde yanında olmak, sadece hizmet üretmekle yetinmemek, tevazu sahibi olmak, kibirli davranışlardan uzak durmak gibi kriterleri öne çıkarmış durumda.
Bunlardan daha güzel kriterler olabilir mi?
Ancak, bu söylemin tersinden bir algı oluşturduğu, mevcut başkanlarda bu sıralanan taleplerle ilgili ciddi ve yaygın sorunlar olduğu gibi bir algının yaygınlaştığı dile getiriliyor.
Parti yetkilileri ile birebir temas anlarında, “Bu saydıklarınızla ilgili yaygın sorunlar mı var ki, üzerinde bu kadar duruyorsunuz” diye soruyoruz.
Genelde, “Hayır, ama nadir de olsa böyle durumlarla karşılaşıyoruz” yanıtını alıyoruz.
Şöyle bitirelim:
“Ama” ile devam eden bir cümlenin öncesi ile sonrası arasındaki anlamın kitlelere ne şekilde ulaştığını iyi hesaplamak lazım.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.