Yeni Şafak

İbişlerin endişesi

01:0013/12/2024, Cuma
G: 13/12/2024, Cuma
Mehmet Şeker

ABD, Esat’ın geçmişte kendi vatandaşları üzerinde kullandığı kimyasal silahların “yanlış ellere” geçmesinden endişeli imiş. İbiş ABD ne zaman kimyasal silahı konu etse, aklımıza Irak’ta söylediği yalan gelir. “Pardon, yokmuş” ile ve bir milyon sivilin ölümüyle biten, ülkenin parçalanmasını başlatan yalan. Suriye’de ise Esat varken o silahlar yanlış ellerdeydi. Hattâ kimyasal silahların varlığı yanlıştı. * Tramp yıllardır aynı görüşü tekrarlıyor. “DAEŞ’i Obama kurdu, ben bitirdim. Suriye bize çok

ABD, Esat’ın geçmişte kendi vatandaşları üzerinde kullandığı kimyasal silahların “yanlış ellere” geçmesinden endişeli imiş. İbiş ABD ne zaman kimyasal silahı konu etse, aklımıza Irak’ta söylediği yalan gelir. “Pardon, yokmuş” ile ve bir milyon sivilin ölümüyle biten, ülkenin parçalanmasını başlatan yalan.

Suriye’de ise Esat varken o silahlar yanlış ellerdeydi. Hattâ kimyasal silahların varlığı yanlıştı.

*

Tramp yıllardır aynı görüşü tekrarlıyor. “DAEŞ’i Obama kurdu, ben bitirdim.

Suriye bize çok uzak, bizi ilgilendirmiyor, boşuna masrafa giriyoruz, askerlerimizi çekeceğim.”

Bir süre sonra derin ABD’nin ikna çabaları sonuç verirse şöyle diyebilir:

“Aaa, bitirmemişim. Askeri de çekemezmişim. Ayem sori.”

*

ABD: “Suriye’de kurulacak masada Kürtler olmalı.”

Kast ettiği PKK, PYD gibi ya da başka türlü kılıflandırılmış terör örgütleri.

Evet, masada Kürtler olacak, Türkler olacak, Araplar olacak ama teröristler olmayacak.

Türkiye de böyle düşünüyor. Bakalım kim kazanacak?

*

ABD’nin teröristlere yapılan onbinlerce tırla gönderdiği silah yardımı bir işe yaramadı.

Bir süredir üzerinde Esat’ı aratmayan bir zulümle bulundukları toprakları terk etmek zorunda olduklarını anladılar.

Silah, cephane, tank dâhil bırakıp kaçıyorlar.

O bölgeden tamamen gitmek zorunda kaldıkları zaman nereye gidecekler?

İran’a? Irak’a? Rusya’ya?

Tavsiyemiz şudur: Onları yıllardan beri sınırsızca destekleyen Fransa, Almanya, Belçika, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine ve ABD’ye gitmeleri.


İNGİLTERE’DE PKK’YA BASKIN

PKK’lılar Londra’da mutlu rahat yaşarken, bir sabah baktılar ki vaziyet değişmiş.

İngiliz polisi Londra’da PKK’ya operasyon yaptı. Günler süreceği baştan ilan edildi.

Yıllardır İngiltere’de muhabirlik yapan gazeteciler şaşkın. “Uzun zamandır buradayım, ilk defa böyle bir şey görüyorum.”

PKK’lılar oturma eylemi yaptı. Polis oturanlara müdahale etmedi

Orada oturanların hepsinin “oturma izni” var mıydı ki?


HABER DİLİ

Haberde şöyle anlatılıyordu: “Filistin’e yardım etmeye giden Manisalı Engin Arslan, sınırda yakalandı. Suriye’de hapse atılan genç, işkence gördüğünü ileri sürdü.”

İleri mi sürdü?

Suriye’de 13 ay hapiste kalan -hem de Türkiye’den Filistin’e yardıma gitmeye çalışan- birine işkence yapılmama ihtimali var mı ki “ileri sürmüş” yahut “iddia etmiş” olsun?

Doğru ifade, “işkence gördüğünü söyledi” olmalıydı.


GOLAN

Şirazlı olan kişiye Şirâzî, Horasanlı olana Horasânî, Hataylı olana Hatâyî denir. Memleketine nispet.

Memleketi Suriye’nin Golan tepelerinde bir köy olan kişinin isminin de Golanî olduğunu öğrendik. Asıl adı Ahmed Hüseyin el Şara.

Kendine Golanî ismini seçmesinin sebebi, İsrail işgali altında olan Golan tepelerini unutmamak, unutturmamak ve bir gün orayı almayı arzuladığına işaret etmek.

Fakat bizim medyatörler, G’yi söyleyemeyen İngilizler, Amerikalılar gibi “Colani” diyorlar adama.

Öyle söylendiğinde, kimsenin aklına Golan tepeleri gelmez elbette.

“Colani şöyle, Colani böyle…” diye söylemek ne kadar tuhaf, ne kadar çirkin!

Duyacağını bilsem “Colani babandır” diye ekrana bağıracağım ama…


VUR İNDİR

Suriye’de PKK’lı teröristler ABD SİHA’sını düşürdü. Kasıtlı değil, yanlışlıkla. Türkiye’nin sanmışlar. Havada SİHA görünce “Kesin Türk’tür. Başka ne olacak?” demişlerdir.

#ABD
#Suriye
#Beşar Esed
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

https://lh3.googleusercontent.com/a/AATXAJzhcpcmyNNgA_oU1fhxznbcXE4roD-cCvQhRWfX=s96-c
kudbu55626

Azizim Şeker. Keşke Golan, Colan hakkında açıklama yapmaya teşebbüs etmeseydiniz. Müsadenizle Wikipedia’dan özetleyerek arzedeyim: Atıfta bulunulan mıntıkanın ismi Arapça’da (جَوْلَانِ) (جولان) şeklinedir. Bu kelime Cûlân diye okunur. Bu itibarla bahsi geçen şahsın künyesinin, lakabının Türkçe düz, gazete imlası yazılışı Colani ve buna uygun telaffuz doğrudur. Aynı kelimeyi İngilizce kaydetmek isterseniz Golani diye imla edersiniz ki ana lisanı İngilizce olan biri bu Golani kelimesini aslına yakın biçimde Colani diye telaffuz etsin… Kelime Türkçe’ye Batı’lı menba ve mecralardan intikal etmiştir. Keza bu gibi alemlerin (ism-i hasların) Türkçe gündelik lisana ne suretle intibak ettirilerek imla edileceği hususunda genel kabul gören bir tatbikat bulunmadığından bu Golan kelimesi de Türkçe’ye bir şekilde Golan olarak intikal etmiştir. Yaygın kulanımla Golani diyen kusurlu değil. Şimdilerde Colan diyen ve yazan da kabahat işlemiyor. Neticede örfümüz böyle. Bir de düşündüm de İngilizler neden “g”yi telaffuz edemiyor olsunlar ki? Birkaç misal: gram, group, grand, god vesaire. Kaldı ki kelime İngilizce’de “C” harfiyle başlatılsaydı ne “g” ile, ne de “c” ile telaffuz olunacaktı. İki ihtimal vardı: “Solan” ve “Kolan”. Eh yani. Belki Golan kelimesindeki ilk harfi İngilizler cîm-i Mısrîyi dikkate alarak “g” olarak yazmışlardır denilebilir. Mamafih Mısırlılar cîm harfini yine cîm (ج) olarak yazarlar.Lakin telaffuz ederken sıfatında ufak bir inhirafla onu “g” gibi telaffuz ederler. Misal: hâc yerine hâg, cerîme yerine gerime, Cemâl yerine Gemâl…

5 a önce
erpinar36016

Öğrendik tarihten, önce Şam sonra Kudüs.

https://lh3.googleusercontent.com/a/AGNmyxY5BfLmt7gsCpRt66ZuscYGj-sZmGtYjLwzXQcW=s96-c
https://lh3.googleusercontent.com/a/AAcHTtflQa9V-JTs-otQ28GZ0NJyXE5IH2t5EujbX6F1C7fV=s96-c
https://lh3.googleusercontent.com/a/ACg8ocKI8JgAWbe3abusEvIvFIExxyq5hSl29-Dm4mMUfoVeiTOUcw=s96-c
4
5 a önce
AhmetBalkaya

Birisini tarif ederken, tarif edilen kişi o tarifi kabul edebilmelidir. ‘İbiş abd’ dersek, bunu kabul etmeyecektir. Ama ‘iş’i ‘ne’ ile değiştirirsek tarif isabetli olacak ve abd kendini ‘onurlu’ hissedecektir. Tâ ki biz onları ak hadım ağası yaparak onurlarını daha da artırana kadar.

https://lh3.googleusercontent.com/a/AGNmyxY5BfLmt7gsCpRt66ZuscYGj-sZmGtYjLwzXQcW=s96-c
1
5 a önce
Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.