9 Ekim 2011 günü çalışmaya başlayan Komisyon, değişik kesimlerden fikirler aldıktan sonra yeni anayasa çalışmalarına başlamış, epeyce çalıştıktan sonra 60 maddede uzlaşma sağlamıştı.
İlerleyen dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açık çağrısına rağmen, bu 60 maddenin Meclis’ten geçirilmesi, özellikle CHP’nin isteksiz tutumu nedeniyle mümkün olmadı.
1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra, TBMM’de öncekinin benzeri bir başka komisyon daha oluşturuldu.
Ancak o komisyon da, CHP’nin Başkanlık sistemini tartışmaya bile açmak istememesi nedeniyle fazla ömürlü olmadı.
O dönem anayasa çalışmalarının neden ve nasıl boşa düştüğünü anlamak için, dönemin HDP komisyon üyesi İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın şu sözlerine bakmak yeterli olacaktır:
Öte yandan, önceki çalışmalarda, 4 partinin 60 madde üzerinde mutabık kalması, Türkiye’nin siyasi şartları göz önüne getirildiğinde gayet olumlu bir sonuç olarak karşımıza çıkmıştı.
O dönemde Ak Parti adına bu çalışmaların içinde milletvekili sıfatıyla yer alan Mustafa Şentop, bugün TBMM Başkanlığı görevini yürütüyor.
Geçtiğimiz pazar akşamı, Ülke TV’de yaptığımız Haftanın Raporu programında Siyaset Bilimci Murat Yılmaz ve Prof. Mehmet Şahin’le birlikte Şentop’u ağırladık.
Yönelttiğimiz soruların önemli bir bölümü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı çağrıyla yeniden gündeme gelen yeni anayasa üzerine oldu.
Şentop’un yaptığımız yayın sırasında gündeme getirdiği öneriyi aktarmak istiyorum.
Sözlerini araya girmeden aktaralım:
Masaya oturmak için de iyi niyet gerekir, masadan mümkün olabilecek en güzel uzlaşma formülü ile kalkmak için de.
Bu iki şıktan hangisinin doğru olduğu yakın bir zaman içinde görülür.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.