Anket işini ciddi bir ekip ve kuralına uygun yöntemlerle yapan Areda Survey’in araştırmalarını bir süredir yakından izliyorum.Buradaki çalışmalar, Genel Müdür Yusuf Akın ve Prof. Dr. Ömer Çaha koordinatörlüğünde akademik uzmanların da dâhil olduğu bir ekiple yürütülüyor.Areda’nın 25-30 Mayıs 2022 tarihleri arasında‘istatiksel bölgeleme’sistemine göre seçilmiş 26 ilde toplam 2000 kişiyle yaptığı ankette, siyasi gelişmeler ve tercihlerle ilgili güncel eğilimleri yansıtan dikkat çekici veriler karşımıza
Anket işini ciddi bir ekip ve kuralına uygun yöntemlerle yapan Areda Survey’in araştırmalarını bir süredir yakından izliyorum.
Buradaki çalışmalar, Genel Müdür Yusuf Akın ve Prof. Dr. Ömer Çaha koordinatörlüğünde akademik uzmanların da dâhil olduğu bir ekiple yürütülüyor.
Ankete göre, Millet İttifakı’nın ortak adayla seçimlere gidebileceğine dönük inançta ciddi bir azalma var.
Şöyle ki;
Mart ayında ankete katılanların yüzde 72,2’si Millet İttifakı’nın ortak bir adayla seçimlere gideceğini düşünürken, iki ay gibi kısa bir süre sonra yapılan araştırmada bu oran yüzde 53,3’e gerilemiş durumda.
Diyebilirim ki İmamoğlu için ciddi anlamda hem gözden, hem de gönülden düşme durumu söz konusu.
Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, İmamoğlu’nun işini bırakıp Cumhurbaşkanı adaylığı için hazırlık yaptığı kanaatinde olduğunu ifade etmiş.
Kendisinin İstanbul’a hizmet vermeye odaklandığını düşünenlerin oranı ise yüzde 36 seviyesinde kalmış.
İmamoğlu’nun sahsıyla ilgili sorulara verilen cevaplarda da, negatif bir algının oluştuğu görülüyor.
Buna göre, yine yüzde 64,4’lük bir kesim, İmamoğlu’nun aşırı özgüvenli ve kibirli olduğunu değerlendirirken, mütevazı ve dürüst bir kişiliğe sahip olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35,6 seviyelerinde çıkmış.
Hatırlayalım.
Ama şu an için, son üç yıl içindeki kariyerinin dip noktasında olduğu aşikar.
Gelelim çok merak edilen diğer soruların cevaplarına.
2023 seçimleri için kısa bir süre sonra yıllar yerine ayları saymaya başlayacağız.
Aynı gün hem Cumhurbaşkanlığı, hem de TBMM seçimlerinin yapılacağı seçim günü, sonuçları itibarıyla sadece Türkiye’yi değil, uluslararası dinamikleri bile çok yakından etkileyebilecek bir öneme sahip.
Areda’nın Mayıs ayı araştırmasında bu bağlamda elde ettiği veriler, ekonomide ciddi bir enflasyon sorunu olmasına rağmen bu durumun siyasi tercihlerde, muhalefetin ümit ettiği güçlü değişimleri beraberinde getirmediği sonucu karşımıza çıkıyor.
Bu sonucun 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarıyla tamı tamına örtüştüğünü ifade etmeme bilmem gerek var mı?
Seçim gününe kadar köprünün altından daha çok sular akıp gidecek muhakkak ama geride kalan 4 yıl içinde aynı köprünün altından o kadar çok su akıp gitmiş olmasına rağmen böyle bir tablo ile karşı karşıya olmamız bir hayli dikkat çekici olsa gerek.
Son olarak, partilerin son durumunu yansıtan verileri paylaşayım.
DİĞER: 0,9