90’ların Türkiye’si, tıpkı 80’lerde Diyarbakır cezaevinde olup bitenlerin PKK’yı besleyip büyütmesi gibi, terör örgütünün işine yaramıştı.
Örgüt yine ağır kayıplar veriyordu ama gidenlerin yerini dolduracak adam devşirmekte güçlük çekmiyordu.
2019 Türkiye’si ise, PKK’ya katılımların ciddi ölçüde düştüğü, dağdan ikna edilerek indirilip ailelerine kavuşturulanların sayısının arttığı bir zemine kavuştu.
235’i bu yıl olmak üzere 2016’dan itibaren bu yöntemle örgütten ayrılanların sayısı 600’ü geçmiş durumda.
Dağa çıkanların sayısı ise 108.
Terörle mücadelede uygulanan yeni yöntemlerin PKK’yı nefes alamayacak bir hale getirmesi önemli bir faktör.
Ama sadece bundan söz etmek yeterli değil.
En az bunun kadar önemli bir faktör daha var.
Bu sorunun altını doldurmak için iki yeni soru daha sormak lazım.
1 Aralık’ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaptığımız programda bu iki soruyu kendisine sormuştum.
Soylu’nun PKK’ya ve HDP’nin ayrılıkçılığı destekleyen tutumuna dönük sert pozisyonu, bu iki kritik soruyla ilgili tutumuna dair ters bir algı oluşturmuş olabilir.
Ki, gerek HDP, gerek kimi liberal çevrelerde iktidarın PKK’ya karşı güncel duruşunu 90’ların Beyaz Torosları, yahut Kürt kimliğini inkar söylemiyle çağrışım yapan bir zemine taşıma çabaları sık sık karşımıza çıkabiliyor.
Soylu, bu konuları konuştuğumuzda, sorduğum sorulara kendinden emin ve iddialı yanıtlar verdi.
Süleyman Soylu, işin bu kısmıyla ilgili, yani demokratik kazanımlardan bir geri dönüş olup olmayacağıyla ilgili olarak da net bir duruş sergiliyor.
Birkaç yıl önce Ağrı’nın bir ilçesine kayyım olarak atanan bir kaymakamın ilk işi belediyedeki Kürtçe tabelayı indirmek olmuştu.
Konunun gündeme gelmesi üzerine aynı gün Ankara’dan giden bir talimatla o tabela tekrar eski yerine konuldu.
Soylu’nun verdiği rakamlara göre güvenlik güçleri 5300 aile ile temas sağlayarak çocuklarını dağdan indirmeye ikna etmeye çalışıyor.
Bu çabalar sonuç da veriyor.
Birkaç gün önce, Diyarbakır annesi Hatice Ceylan’ın 15 yaşına dağa çıkarılmış oğluyla 5 yıl sonraki buluşması, bu yeni dönemin yeni ruhunu da yansıtıyor aynı zamanda.
Yeni dönemin yeni ruhu şu:
PKK ile mücadeleyi Kürtlerle mücadele olarak gören anlayış ortadan kalktı.
Örgütün ayrılıkçı ajandasına cevap verilirken, hukuk içinde kalmaya ve demokratik kazanımların korunmasına özen gösterilmesi, dağa çıkışları gerekçesiz bıraktı.
O nedenle de bugünün ruhunu PKK’dan çocuklarını geri isteyen annelerin eylemleri temsil ediyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.