Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dış politika ve güvenlik konularında pek fazla açıklama yapan bir isim değil.
Konuştuğu zaman da en son Doğu Akdeniz’le ilgili sözlerinde olduğu gibi bir çuval inciri berbat edebiliyor.
CHP bahsini açınca genelde partiler üstü olarak nitelendirilen temel konularla ilgili şu tür sorular karşımıza çıkıyor:
Bu konularda Genel Başkana göre daha tutarlı, en azından nasıl bir görüş sahibi oldukları konusunda söyledikleri üzerinden fikir sahibi olabileceğiniz bir isim, bugünlerde daha fazla öne çıkıyor.
Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz…
Çeviköz, emekli bir büyükelçi.
Ak Parti hükümetleri döneminde prestijli başkentlerde (Örneğin Londra) görev alıp emekli olduktan sonra, asıl siyasi görüşlerine uygun düşen yerden, yani CHP’den siyasete girip, bu makama kadar yükseldi.
CHP’nin yukarıda sözünü ettiğim temel meselelerde nerede durduğunu anlamak isteyenler, Çeviköz’ün son dönemde yaptığı açıklamalara bakabilir.
Kendisi dün, kameraların karşısına bir kere daha geçti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova’ya yaptığı günü birlik ziyareti değerlendirirken şunları söyledi:
Çeviköz, daha önce S-400 hava savunma sistemi konusunda da partisinin tercihini net bir şekilde ortaya koyan beyanatlarda bulunmuştu.
Bu ifadelerin hepsini bir araya topladığınız takdirde, CHP’nin Rus yapımı sistemlere yönelerek Türkiye’nin NATO ile ilişkisinin zayıflamasından endişe duymasını makul karşılayıp, bu duruşa hak verebilirsiniz.
Örneğin;
S-400 sisteminin teknik analizlerini askeri makamlar yaptı ve hükümete, bu sistemin alınması önerisi aynı çevrelerden yapıldı.
İkincisi, S-400’ler NATO’dan ziyade ABD’nin sorun ettiği bir konu.
NATO yükümlülükleri derken Türkiye’nin bu şartlarda S-400 sistemini alamayacağına dair hangi madde nasıl bir yükümlülük getiriyor, onu da açıklasın o zaman CHP Genel Başkanı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova’da beşinci nesil savaş uçakları olarak nitelendirilen Rus yapımı Su-57’lerle ilgili bilgi alıp satın alma seçeneğini ortaya koymasının gerekçesini de herkes biliyor.
Ortağı olduğu F-35 programından tek taraflı bir kararla çıkarılması sonrası Moskova’dan o resim verildi.
Bütün bunlar ortada iken kuru bir endişe beyanı, ABD’nin Türkiye’yi tek taraflı cezalandırma politikasına hizmet etmekten başka bir işe yaramaz.
Hiç olmazsa biraz da, ABD’nin Türkiye’nin başına örmeye çalıştığı çoraplar konusunda da birkaç endişe beyanında bulunabilirsiniz Ünal Bey!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.