2018 sonbaharında herkesi şok eden Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı müthiş bir iletişim stratejisiyle dünyanın ilgisini bu konu üzerinde toplamayı başarmıştı.
Bu korkunç eylemin ardından dünya medyası haftalar boyu objektiflerini Türkiye üzerinde tuttu.
Kimseye, özellikle de yargı ve önyargıların sertleştiği bir zeminde zorla haber yaptıramazsınız.
Elde ettiğiniz kanıtlarla insanları ikna etmek içinse, adam akıllı bir iletişim stratejisi uygulamanız gerekir.
Ekim 2018’i gün gün hatırlıyorum…
Bu suikastın hemen akabinde ilgili Suudi makamları önce eylemin arkasındaki rollerini inkar eden bir söylem kullandılar.
Hatta, Arap dünyasını etkilemek için kullandıkları paralı trolleri, işi Türkiye’nin üzerine yıkmak için seferber ettiler.
Ama cinayeti örtmek için attıkları her adımda, bir gün New York Times’ta, ertesi gün İngilizce yayın yapan bir televizyon kanalında o tezleri çürüten haberlerle yüzleşmek zorunda kaldılar.
Böyle bir dönemde, kurumsallaşmış, güçlü bir iletişim mekanizmasına insanlardan çok yönetimlerin ihtiyacı var.
Bu anlamda, başında Fahrettin Altun’un bulunduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın tam zamanında kurularak bu sorumluluğu üstlendiğini söyleyebiliriz.
Cumartesi sabahı Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş’ın davetiyle katıldığımız toplantıda İletişim Başkanı Altun’u dinledik.
Kendisi başında bulunduğu kurumun faaliyet alanlarını ve hedeflerini anlatırken, şu türden başlıklardan söz etti:
2000’lerin ortalarında Türkiye ile iş tutmak için birbiriyle yarışanların 2013’ten sonra böyle bir tutumla hareket etmeye başladıklarını dile getiriyor.
Bu tutum değişikliğinin nedenlerini de biliyoruz.
Bir cümle ile özetlemek gerekirse, 2013 Türkiye’sinin sınırları aşması, dünyanın her tarafında ama özellikle Arap ve İslam dünyası için ilham verici etkiler üretmesi ve bu durumun kendileri için ürkütücü sonuçları olacağı korkusuna kapılan aktörlerin bu hikayeyi bitirmek için harekete geçmesi.
Bu anlamda, bu zorlayıcı döneme cevap verme anlamında İletişim Başkanlığı’nın harcadığı çabaların ve elde edilen başarıların önemi büyük.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.