AK Parti’nin İstanbul, Ankara ve İzmir adaylarının ilânı neden gecikti?

04:0026/11/2018, Pazartesi
G: 26/11/2018, Pazartesi
Mehmet Acet

Yoğurdun üflenerek yenilmesi gereken bir dönemden geçiyoruz.Adaylığına kesin gözüyle bakılan bir ismi temkin payı bırakmadan ilan ettiğiniz zaman, sürpriz gelişmelerle açığa düşebiliyorsunuz.Çünkü böyle zamanlarda bazen yeni dinamikler devreye girince, karar vericilerin kararı da akşamdan sabaha değişebiliyor, bu da kesin gözüyle bakılan işleri sürprizli hale getirebiliyor.Kendimden örnek vereyim.Geçen hafta Nihat Hatipoğlu’nun Diyarbakır ya da İzmir’den aday olacağını yazmıştım.Bir hafta önce bu

Yoğurdun üflenerek yenilmesi gereken bir dönemden geçiyoruz.

Adaylığına kesin gözüyle bakılan bir ismi temkin payı bırakmadan ilan ettiğiniz zaman, sürpriz gelişmelerle açığa düşebiliyorsunuz.



Çünkü böyle zamanlarda bazen yeni dinamikler devreye girince, karar vericilerin kararı da akşamdan sabaha değişebiliyor, bu da kesin gözüyle bakılan işleri sürprizli hale getirebiliyor.

Kendimden örnek vereyim.

Geçen hafta Nihat Hatipoğlu’nun Diyarbakır ya da İzmir’den aday olacağını yazmıştım.

Bir hafta önce bu böyleydi çünkü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatipoğlu’nu adaylık teklifi için davet ettiğini, “Hayırlı olsun” dediğini, Hatipoğlu Hoca’nın da cevaben, “Size hayır diyemem” dedikten sonra kendisiyle ilgili siyaset dışı alanlarda hizmet verme seçeneğinin de dikkate alınması arzusunu ilettiğini öğrenmiştik.

Diyarbakır için son nokta konulurken Erdoğan Hatipoğlu’nu telefonla aradı, “Görüşlerinize hak veriyorum, adaylık konusunu gündemden düşürelim” dedi ve konu bu şekilde iki tarafın rızası ile kapanmış oldu.

YILDIRIM İSTANBUL LİSTELERİNİ GÖRMEK İSTEDİ ADAYLIK İLANI ERTELENDİ

Geçen hafta gerçekleşen Erdoğan/Bahçeli görüşmesinden sonra Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumartesi günü 40 il ve büyükşehir belediye başkan adayının ilan edileceğini, bunların arasında İstanbul, Ankara ve İzmir adaylarının da olduğunu açıklamıştı.

Ancak son gün, yeni bir karar alındı, bu üç büyük şehrin adaylık ilanının ertelendiği duyuruldu.

Bu aralar arı kovanının içindeki vızıltıları andıran kulislere yöneldiğimizde önemli bir kısmı teyit edilmeyen, dedikodu olma ihtimali daha yüksek olan bir takım duyumlar aldık.

Hem doğruluğundan emin olmadığımız için, hem de teyit edilmemiş verilerle okuyucuyu meşgul etmemek için bu duyduklarımızın çoğunu aktaracak değiliz.

Ama bu ertelemenin gerekçesiyle ilgili kesin olma ihtimali yüksek olan bir bilgiyi paylaşabiliriz.

Cumartesi günü eğer açıklanmış olsaydı, Ak Parti’nin İstanbul adayı Meclis Başkanı Binali Yıldırım olacaktı.

Ertelemenin gerekçesi, Yıldırım’ın isminden vazgeçilmiş olması değil.

Asıl neden şu:

Üst düzey bir partilinin ifadesine göre Binali Bey, Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde birlikte çalışacağı Ak Partili ilçe belediye başkan adaylarının ismini önceden görmek istedi.

Söylendiğine göre, her durumda son sözü söyleyecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, bu talebi dikkate alarak, İstanbul’un ilçe adayları üzerinde Yıldırım’ın görüş oluşturmasına izin verdi.

Bunun çok kısa sürede olmayacağı anlaşılınca da, İstanbul ile birlikte Ankara ve İzmir’in adaylarının da ertelenmesine karar verildi.

KARAR MEKANİZMASI NASIL İŞLETİLİYOR?

Ak Parti’nin belediye başkan adaylarına Genel Başkan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplantılar yapan yaklaşık 15 kişilik bir grup karar veriyor.

Toplantıların yapıldığı odada aday adayları arasında öne çıkan isimlerin karnesini gösteren veriler ekrana getiriliyor, bütün isimler tek tek konuşulduktan sonra kararlar alınıyor.

Anketler, çapraz sorgulamalar, belde, ilçe, il, büyükşehir teşkilatları, milletvekillerinin kanaatleri ekrana yansıtılıyor.

Sunum yapıldıktan sonra Erdoğan, toplantıda bulunan herkesin fikrini tek tek sorup, son sözünü söylüyor.

Son sözü Erdoğan söylüyor tabii ama bu anlattığım şekilde işleyen sistemden iltimasa değil, verilere dayalı aday belirleme sonucunun ağırlıklı şekilde çıktığını rahatlıkla söyleyebiliyoruz.

MHP İLE NASIL BİR PAYLAŞIM YAPILACAK?

Bu sorunun peşinden giderken de temkin payını akılda tutarak ilerlemekte fayda var.

Çünkü iki partinin iki genel başkan yardımcısı arasında yapılmakta olan müzakereler bitmeden, hatta bu müzakereler bitse bile son açıklamalar yapılmadan ihtiyatlı olmakta yarar var.

Ama bu konuda da belli bir olgunlaşma zemininin oluştuğunu dile getirmekte bir beis yok.

MHP lideri Bahçeli, partisinin İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday çıkarmayıp buralarda Ak Parti’nin adaylarına destek vereceğini açıklamıştı.

Ak Parti çevreleri ise, yapılacak olan müzakerelerde büyükşehir, il ve ilçeler üzerinden çalışmalar yürütüleceğini kamuoyuna açık mecralarda da dile getirdiler.

Şu an için Osmaniye, Mersin ve Manisa’da MHP adaylarının desteklenmesi ihtimali artmış durumda.

Ama bu çerçevenin daha da genişleyeceği konuşuluyor.

Mesela, Ankara Etimesgut’ta MHP, bir başka ilçede de Ak Parti adayı ile ortaklaşa seçimlere gidileceği söyleniyor.

Antalya Büyükşehir’de MHP’nin Ak Parti adayına, Alanya’da ise, Ak Parti’nin MHP adayına destek verebileceği dillendiriliyor.

Bunların hepsi şu an için, kesinleşmiş veriler değil tabii.

Dediğimiz gibi uzlaşma sağlanıp nihai anlaşma açıklanana kadar hiçbir şey için bu böyledir diyemeyiz.

#AK Parti
#Binali Yıldırım
#Recep Tayyip Erdoğan