15 Temmuz Şehit ve Gazilerinin Sosyolojik Anatomisi - 1

04:0031/07/2017, Pazartesi
G: 17/09/2019, Salı
Mehmet Acet

15 Temmuz darbe kalkışması ile ilgili epeyce bir müktesebat oluştu.Darbeyi planlayanlar, fiilen içinde yer alanlar, örgüt şeması gibi alanlarda yargı faaliyetleri, tanıklıklar, tecrübeye dayalı veriler toplumda önemli ölçüde bir farkındalık oluşturdu.Bununla birlikte yeterince üzerinde durulmayan, ya da üzerinde durulsa da yeterince araştırmaya konu edilmeyen, derinlemesine çalışmaların yapılmadığı bir alan kalmıştı.Darbeyi savuşturan sessiz kahramanların hikayesi…15 Temmuz şehit ve gazileriyle

15 Temmuz darbe kalkışması ile ilgili epeyce bir müktesebat oluştu.


Darbeyi planlayanlar, fiilen içinde yer alanlar, örgüt şeması gibi alanlarda yargı faaliyetleri, tanıklıklar, tecrübeye dayalı veriler toplumda önemli ölçüde bir farkındalık oluşturdu.

Bununla birlikte yeterince üzerinde durulmayan, ya da üzerinde durulsa da yeterince araştırmaya konu edilmeyen, derinlemesine çalışmaların yapılmadığı bir alan kalmıştı.

Darbeyi savuşturan sessiz kahramanların hikayesi…

15 Temmuz şehit ve gazileriyle ilgili derinlikli çalışmalardan söz ediyorum.

Nihai amacı
‘Halk devrimi süsü verilmiş bir darbe girişimi’
olan Gezi eylemlerini konu alan bilimsel çalışmalar bile, 15 Temmuz kahramanlarıyla ilgili araştırmaları gölgede bırakmıştı.

Artık elimizde bu açığı kapatacak, gelecek nesillere kahramanlarımızın kimlikleriyle ilgili detaylı veriler sunacak bir çalışma var.

Araştırmayı Ak Parti Sosyal Politikalar Başkanı Öznur Çalık ve ekibi yaptı.

Birkaç gün önce ofiste başka işlerle meşgul iken, Öznur hanımın iki danışmanı, Cem Talay ve Bünyamin Esen kapımı çalıp, yaptıkları araştırmanın sonuçlarını yansıtan hacimli kitabı masama koydular.

Araştırma sonuçlarını heyecanla taradıktan sonra, bu kıymetli eserin verilerini sizlerle paylaşmak için bu haftaki yazılarımı bu konuya ayırmaya karar verdim.

12 Temmuz’da, öneminin farkında oldukları için olsa gerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın da katıldığı toplantıyla tanıtımı yapılan bu çalışmanın tamamını Ak Parti’nin internet sayfasından açarak okumanızı öneririm.

Benim bu yazılarda yapmaya çalışacağım şey, çarpıcı bulduğum veriler üzerinden bir analiz yapmak ve bu nitelikli araştırmanın yayılmasına katkı sunmak olacak.

ŞEHİT VE GAZİLERİN EĞİTİM SEVİYESİ TÜRKİYE ORTALAMASININ İKİ KATI

Öncelikle çalışmanın mahiyetiyle ilgili şu noktanın altını çizelim:

Çalışmanın ana omurgası, akademik tecrübeye sahip 20 civarında araştırmacının şehit yakınları ve gazilerle yüz yüze görüşmesiyle ortaya çıktı.

Paylaşacağımız önemli verilerden biri, 15 Temmuz gecesi ailesini, varsa dünyalığını ve en önemlisi canını ortaya koyarak, namluların, tankların karşısına dikilenlerin eğitim durumuyla ilgili.

Önce şu verileri dikkatlice okuyalım:

“Şehit ve gazilerimizin lise eğitim durumları sırasıyla %36,9 ve %31,3’tür. Lisans ve lisansüstü düzeyde (Yüksekokul, Üniversite ve üzeri M.A) eğitim durumları ise sırasıyla; %30,1 ve %25,0’dır.”

Peki eğitim düzeyi anlamında Türkiye genelinde nasıl bir durum söz konusu?

TÜİK verilerinden yola çıkarak onu da yine araştırma sonuçları üzerinden aktaralım:

“Türkiye’nin aynı kategorilerindeki bulgularıyla karşılaştırıldığında lise düzeyi eğitim oranı %19,2, lisans ve lisansüstü eğitim oranı %13,6.
SOKAĞA ÇIKANLAR-BANKA KUYRUKLARINDA BEKLEŞENLER…

Bu veriler neden önemli?

Şundan dolayı.

Birincisi; bu sonuçlar
“vatandaşlık tercihlerinde herkesle eşit pozisyonda olmayı bir türlü hazmedemeyen”
kibir tayfasının bazen fısıltı gazetesiyle, cesaret buldukları anda da yüksek sesle dile getirdikleri
“15 Temmuz’da sokağa çıkanlar cahil cühela kesimden oluşuyor
” ukalalığını çürütüyor.
Şehit ve gazilerin yüksek bir eğitim oranına sahip oldukları, Türkiye ortalamasının iki katı bir eğitim seviyesinde oldukları gerçeği, gezi eylemleri zamanında
“Y gençliği, Z gençliği”
türünden akademik aforizmalar üreten çevreleri yüz üstü bırakacak nitelikte.

Hadi şöyle yapalım:

Sözün burasında Ahmet İnsel, Murat Belge gibi ilk aklıma gelen, ömrü hayatlarını bu türden çalışmalara adamış ‘aydınlara’ o gece banka kuyruğunda bekleyenlerle ilgili böyle bir çalışma yapmayı salık verelim.

15 Temmuz’un yıldönümünde 12,5 saat süren televizyon yayınımızda ağırladığım şehit yakınları ve gazilerin hepsine şu soruları yöneltmiştim:

“Evden çıkarken aklınızda ne vardı? Hangi gerekçelerle sokaklara çıktınız? Sizi motive eden temel kaygı/korku neydi?”

Sorduğum sorulara aldığım yanıtlarla, bu çalışmada aynı minvalde yöneltilen sorulara verilen yanıtların birebir örtüştüğünü fark ettim.

Bir sonraki yazıda, oradan devam edelim.

Niye bu konuları önemsiyoruz?

Şunun için:

15 Temmuz kahramanları, sadece o gecenin kabusunu püskürtmekle kalmadılar, 15 Temmuz sonrası Türkiye’si için de çok kıymetli bir
‘yeniden inşa edici’
rolünü üstlendiler.
#15 Temmuz
#Darbe
#FETÖ