Doç. Dr. M. Levent YILMAZ Selçuk Üniversitesi İşletme bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. Ardından TÜBİTAK bursu ile stratejik yönetim alanında yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 2013 yılında Küresel finansal kriz üzerine yazdığı tez ile doktor unvanını aldı. Meslek hayatına Konya Ticaret Odası’nda başlayan Yılmaz, sırasıyla Selçuk Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve Gazi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Gazi Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemde kısa süreli olarak YÖK’te danışmanlık görevinde bulundu. Bu süre zarfında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı akademik makalesi basıldı. Pek çok gazete ve dergide analizleri yayınlandı. Doktora sonrası dönemde “Ekonomi Güvenliği” alanında akademik çalışmalar yapmaya başladı. Yılmaz’ın bir düşünce kuruluşundan yayınlanan “Güvenlik Kavramında Yeni Bir Boyut;. Ekonomi Güvenliği. “TÜRKİYE NE KADAR GÜVENDE?” başlıklı eseri alanındaki ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır. Bu kapsamda Modern İpekyolu’nun önemi ve terörün ekonomik boyutuna ilişkin çalışmalar yaptı. 2017 yılında Oxford Üniversitesi’nde davetli konuşmacı olarak “Ekonomi Güvenliği” üzerine konferans verdi. İngiltere’de yayınlanan The Conservative isimli dergide yazıları yayınlandı. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi olarak görev yaptı ve “Ekonomi Güvenliği” ile “Ekonomik İstihbarat” alanlarında lisansüstü dersler verdi. Yılmaz halen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak akademik hayatına devam etmektedir.
https://twitter.com/mleventyilmaz
Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’in hesaplamalarına göre Haziran’da TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) aylık %1,94 ve yıllık %17,53 artış gösterdi. Diğer yandan Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) de artış göstermeye devam ediyor. Son veriye göre Yİ-ÜFE aylık %4,01 ve yıllık %42,89 artış göstermiş. Verilere göz attıktan sonra kısaca analizine bakalım.
Bana göre son TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerinin birbirleriyle doğrudan ilişkili iki tane çok önemli sonucu var. İlki ikisi arasındaki farkın daha da açılmasının önümüzdeki dönemde fiyatlama hareketlerine baskı yapmaya devam edeceği. İkincisi Merkez Bankası’nın Nisan ayında açıkladığı ve Para Kurulu Politikası (PPK) metinlerinde atıf yaptığı Enflasyon Raporu’nda altını çizdiği tahmin patikasının gözden geçirilmesi gerektiği. Hatırlayacağınız üzere söz konusu raporda enflasyonun Nisan’da zirve yapacağı ve sonrasında dezenflasyonist sürecin başlayacağı tahmini paylaşılmıştı. Bu durumda; PPK metnindeki “…politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.” ifadesini de göz önüne alarak önümüzdeki dönemde para politikası tarafında işlerin biraz daha zorlaşacağını öngörmek mümkün.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir süreden bu yana gıda fiyatları artmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü küresel gıda fiyat endeksine göre; geçtiğiniz Mayıs ayında gıda fiyatları küresel düzeyde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %39,7 artış göstermiş durumda. Bu son 11 yılın en yüksek artışına karşılık geliyor. Benzeri şekilde Türkiye’de de gıda fiyat hareketleri enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Aşağıda bir grafik ile durumu izah etmeye çalıştım.
Grafiğin içinde gördüğünüz kırmızı alan son 18 yılın ortalamalarına göre gıda fiyatlarındaki dezenflasyonist dönemi gösteriyor. Yani biz her yıl Ocak-Haziran Döneminde gıda fiyatlarında dezenflasyonist bir dönem görüyoruz. Hatta Nisan-Haziran arası gıdada deflasyon görüyoruz. Ancak bu yıl işler biraz daha sorunlu görünüyor. Mesela Haziran ayına ilişkin 18 yıllık ortalamalara göre gıda enflasyonu (-)%1,61. Oysa bu yıl Haziran ayında aynı rakam (+)%0,78. Bu durumda oluşan baskıyı grafikteki siyah kesikli çizgi ile kırmızı çizgiyi kıyaslayarak daha rahat görüyoruz.
Özetle; içinde bulunduğumuz aylarda gıda enflasyonu tarafında beklediğimiz olumlu katkı gelmeyince işler biraz daha zorlaşmış görünüyor. Bu durum diğer değişkenlerle beraber Nisan ayı Enflasyon Raporu’ndaki tahmin patikasından belirgin bir şekilde sapmaya neden olmuş durumda.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.