Doç. Dr. M. Levent YILMAZ Selçuk Üniversitesi İşletme bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. Ardından TÜBİTAK bursu ile stratejik yönetim alanında yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 2013 yılında Küresel finansal kriz üzerine yazdığı tez ile doktor unvanını aldı. Meslek hayatına Konya Ticaret Odası’nda başlayan Yılmaz, sırasıyla Selçuk Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve Gazi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Gazi Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemde kısa süreli olarak YÖK’te danışmanlık görevinde bulundu. Bu süre zarfında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı akademik makalesi basıldı. Pek çok gazete ve dergide analizleri yayınlandı. Doktora sonrası dönemde “Ekonomi Güvenliği” alanında akademik çalışmalar yapmaya başladı. Yılmaz’ın bir düşünce kuruluşundan yayınlanan “Güvenlik Kavramında Yeni Bir Boyut;. Ekonomi Güvenliği. “TÜRKİYE NE KADAR GÜVENDE?” başlıklı eseri alanındaki ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır. Bu kapsamda Modern İpekyolu’nun önemi ve terörün ekonomik boyutuna ilişkin çalışmalar yaptı. 2017 yılında Oxford Üniversitesi’nde davetli konuşmacı olarak “Ekonomi Güvenliği” üzerine konferans verdi. İngiltere’de yayınlanan The Conservative isimli dergide yazıları yayınlandı. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi olarak görev yaptı ve “Ekonomi Güvenliği” ile “Ekonomik İstihbarat” alanlarında lisansüstü dersler verdi. Yılmaz halen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak akademik hayatına devam etmektedir.
https://twitter.com/mleventyilmaz
Bugün Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı günü. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz hafta Merkez Bankası yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu tanıtmış ve Başkan Şahap Kavcıoğlu bazı sorulara cevap vermişti. İşte hem o cevaplar hem de bir önceki PPK karar metni marifetiyle yapılan iletişim bugünkü toplantıda faizlerde bir değişiklik yapılmayacağı yönünde bir beklenti oluşturdu.
Bir süreden bu yana yapılan bazı analizlerde enflasyonda Nisan ayında zirvenin görüleceği ve ardından da kademeli düşüşle beraber TCMB’nin yılın son çeyreğinde faiz indirimlerine başlayabileceği yönündeydi. Oysa son dönemde hem içerideki hem de dışarıdaki gelişmeler enflasyon tarafında bazı riskleri de beraberinde getirdi.
Dışarıda emtia fiyatlarındaki artışlar ve özellikle ABD Merkez Bankası FED’in tahmin edilenden daha önce para politikasını değiştirmesi ihtimali ve içeride ise Yurtiçi Üretici Fiyatları (Yİ-ÜFE) ile Tüketici Fiyatları (TÜFE) arasındaki farkın giderek açılması enflasyonda beklenilenden daha karamsar bir havanın oluşmasına neden oluyor.
TÜİK’in Nisan ayı enflasyon hesaplamalarına göre yıllık bazda TÜFE %17,14 olurken Yİ-ÜFE ise %35,17 oldu. Maalesef geçmiş tecrübelerimiz kısa vadede açılan bu farkın uzun vadede TÜFE’nin Yİ-ÜFE’yi yakınsadığı yönünde.
Yukarıda TÜFE ve Yİ-ÜFE’deki tabloyu özetlemeye çalıştım. Bu tabloya ilave olarak yıllık ortalamalara baktığımızda mevsimsel etkilerle bu aylarda gıda fiyatları tarafında beklediğimiz olumlu katkı ise maalesef gelmedi.
Nisan ayında gıda fiyatları aylık bazda %2,17 artarak 18 yıllık ortalamaların oldukça üstünde gerçekleşti. Bu hali ile baktığımızda hem Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki farkın giderek açılması hem de gıda fiyatları tarafında beklediğimiz olumlu katkının gelmemesi daha önce Nisan ayı için beklediğimiz zirvenin Mayıs ve belki de Haziran’a sarkmasına neden olabilir. Bu durumda TCMB Başkanı’nın piyasalarla yaptığı enflasyonun üzerinde faiz verme politikası iletişimine bakarak 2021’nin son çeyreğinde beklenilen faiz indirimlerinin bir sonraki yıla sarkma ihtimalinin giderek arttığını ifade edebiliriz.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.