Orta Vadeli Program güncellemeleri ve piyasaya yansımaları

04:007/09/2024, Cumartesi
G: 7/09/2024, Cumartesi
Levent Yılmaz

Geçtiğimiz perşembe günü 2025-2027 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program (OVP), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanların katıldığı bir toplantı ile açıklandı. Elbette yeni OVP dönemine ilişkin olarak piyasaların merak ettiği başlıklar vardı. Enflasyon ve büyüme oranlarına ilişkin güncellemeler de dahil olmak yeni OVP’de merak edilen pek çok tahmine ilişkin değerlendirmeler ilgili bakanlar tarafından yapıldı. Öncelikle belirtmeliyim ki yeni OVP’de verilen “sıkılaşmaya devam” mesajı

Geçtiğimiz perşembe günü 2025-2027 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program (OVP), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanların katıldığı bir toplantı ile açıklandı.

Elbette yeni OVP dönemine ilişkin olarak piyasaların merak ettiği başlıklar vardı. Enflasyon ve büyüme oranlarına ilişkin güncellemeler de dahil olmak yeni OVP’de merak edilen pek çok tahmine ilişkin değerlendirmeler ilgili bakanlar tarafından yapıldı.

Öncelikle belirtmeliyim ki yeni OVP’de verilen “sıkılaşmaya devam” mesajı oldukça önemliydi. Zira reel sektörün ve tüketicilerin enflasyon beklentileri henüz tam anlamı ile çıpalanamamışken olası bir gevşeme mesajı bugüne kadar atılan adımların kazanımlarına zarar verebilirdi.

Bu bağlamda para politikasını destekleyici maliye politikası mesajını yineleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarının piyasalarda olumlu karşılık bulduğunu ifade edebiliriz.

Devam eden ekonomi programının ana hedefi enflasyonu düşürmek. Elbette bu çok kolay bir süreç değil ve bir süre daha sabır gerektiriyor. Ancak son dönemdeki gelişmeler evvelki tahminlerin revize edilmesine neden oldu. Örneğin 2024 yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki OVP’de %33 iken bu dönemde %41,5 olarak güncellendi. Bu konu çok kritik bir hal almış durumda zira Merkez Bankası’nın 2024 yıl sonu tahmini %38. Yeni OVP’deki %41,5’lik oran ise Merkez Bankası tahmininin üstünde.

Böylesi bir fark hemen akıllara 8 Kasım’da açıklanacak olan yılın son Enflasyon Raporu’nda Merkez Bankası’nın da %38’lik ara hedefini yukarı yönlü güncelleyip güncellemeyeceği sorusunu getiriyor. Ancak bu konuya ilişkin Cevdet Yılmaz’ın cevabına bakarsak bir güncelleme ufukta görünmüyor. Çünkü Cevdet Yılmaz, OVP’deki %41,5’lik enflasyon tahmininin Merkez Bankası’nın hali hazırdaki tahmin aralığının üst sınırının altında olduğunu söyledi. Esasen Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da daha önceki bir açıklamasında tahmin aralığına odaklanılması gerektiğini ifade etmişti.

Gelelim büyüme tarafındaki güncellemeye. Yeni OVP’de 2024 yılı büyüme tahmini %4’ten %3,5’e düşürülmüş. Bu durum bir yandan sıkılaştırma programı ile uyumlu diğer yandan da son büyüme göstergelerini de yakınsıyor. Ancak 2025 büyüme oranı olarak tahmin edilen %4 ile enflasyon hedefi olan %17,5 nasıl tutturulacak o konu biraz kafa karıştırıcı. Fakat şimdilik oranlara çok odaklanmamak lazım. Esas olan dezenflasyon programının devam ediyor olması.

Son olarak cari açık ve bütçe açığı tarafında bu yıl tahminlerden çok daha iyi bir performans var. Bu bakımdan yeni OVP’de bu başlıklar da aşağı yönlü güncelleme yapılmış. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da bütçe açığındaki gelişmelere bakarak maliye politikasının para politikasını destekleyici şekilde olduğunu söyledi.

Elbette tüm bunlar bugünkü değişkenler ışığında yapılan değerlendirmelerin sonucunda oluşturulan tahminler. Bu tahminlerin “nokta atışı” gerçekleşmesini beklemek çok gerçekçi olmamakla birlikte hedeflerin yakınsanması ekonomide güvenin kalıcı olarak tesis edilmesi açısından son derece önemli.

#Ekonomi
#OVP
#piyasa