Kritik toplantıda TCMB ne mesaj verdi?

04:0019/10/2024, Cumartesi
G: 19/10/2024, Cumartesi
Levent Yılmaz

Geçtiğimiz Perşembe günü TCMB’nin Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını takip ettik. Toplantıya kadar yapılan yazılı ve sözlü yönlendirmelerden dolayı her ne kadar politika faizinde bir değişiklik beklemesek de PPK karar metninde hangi mesajların verileceğini oldukça merak ediyorduk. Zira bundan sonraki aylarda faiz indirimi olasılığı olup olmayacağı ve eğer olacaksa bu indirimlerin hangi ayda başlayabileceği, piyasaların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Peki Ekim ayı

Geçtiğimiz Perşembe günü TCMB’nin Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını takip ettik. Toplantıya kadar yapılan yazılı ve sözlü yönlendirmelerden dolayı her ne kadar politika faizinde bir değişiklik beklemesek de PPK karar metninde hangi mesajların verileceğini oldukça merak ediyorduk. Zira bundan sonraki aylarda faiz indirimi olasılığı olup olmayacağı ve eğer olacaksa bu indirimlerin hangi ayda başlayabileceği, piyasaların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Peki Ekim ayı PPK toplantısında Merkez Bankası hangi mesajı verdi?

PPK’nın politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %50 seviyesinde sabit tuttuğu toplantının en kritik mesajlarının başında “Eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükselmiştir.” ifadesi geliyor. Zira “aylık enflasyonun ana eğilimi” Merkez Bankası’nın para politikasını belirlerken yakından izlediği en önemli gösterge. Merkez Bankası, aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir şekilde düşmeden para politikasında gevşemeye gitmeyeceğini farklı platformlarda defalarca yazılı ve sözlü olarak ifade etti. Yani Eylül enflasyon verisi ve Ekim’de (tarihsel olarak) beklenen görece daha yüksek enflasyonun 2024 son çeyreği için beklenen faiz indirimlerini biraz ötelemiş olması oldukça muhtemel.

PPK metindeki bir diğer önemli ifade de şu; “Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır.” Bu ifadeden yola çıkarak, Merkez Bankası’nın enflasyonda halen iyileşmenin devam ettiğini gördüğünü ancak hızının istenen seviyede olup olmadığı konusunda tereddütleri olduğu çıkarımını yapabiliriz. Bu açıdan baktığımızda ise PPK’nın 2024’ün son çeyreği için faiz indirimi olasılığı tamamen ortadan kaldırmamaya çalıştığını öngörebiliriz. Hatta yine PPK metindeki “yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima ettiği” şeklindeki cümlenin de bu savımızı desteklediğini belirtebiliriz.

Sonuç olarak bir önceki yazımda da öngördüğüm üzere Merkez Bankası, Ekim ayını pas geçerek Kasım ayında da “benden faiz indirimi beklemeyin” dedi ancak Aralık ayındaki PPK toplantısı için kapıyı aralık bırakmış oldu.

Her ne kadar PPK, Aralık ayı toplantısı için faiz indirimi kapısını açık bırakmış olsa da faiz indirimi frekansının ne olacağı konusunda henüz bir açıklık yok. Hatırlayacağınız üzere çeşitli platformlarda üst düzey bazı finans yöneticileri 250’şer baz puanlık faiz indirimlerinin gelebileceği şeklinde değerlendirmeler yapmıştı. Ancak görünen o ki son dönem veri akışı bu beklentilerin karşılanmasına alan açmıyor. Yani PPK, Aralık ayı toplantısında faiz indirimi yapsa bile bunun 50 ya da 100 baz puan gibi teknik olarak küçük ancak algısal olarak güçlü bir indirim olması muhtemel. Algısal olarak güçlü derken ifade etmeye çalıştığı konu ise reel sektörün beklentilerinin karşılanması.

Yazılarımı sürekli takip edenlerin bildiği üzere hemen hemen her yazımda reel sektöre atıf yapıyorum. Çünkü o tarafta işler giderek daha fazla çıkmaza giriyor ve devam eden sıkılaştırmanın yan etkileri her zamankinden daha fazla hissediliyor. Bu bakımdan elbette enflasyonla mücadeleye zarar vermeden reel sektörü desteklemek amacı ile yakın dönemde alınan bazı kararların gözden geçirilmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Örneğin bir önceki yazımda da belirttiğim üzere TL ticari kredilerdeki aylık %2’lik büyüme sınırının bir miktar gevşetilmesi düşünülebilir. Böylelikle KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektör en azından faiz indirimleri başlayana kadar biraz nefes almış olur.

Tüm bu yol haritasının 8 Kasım’daki yılın son Enflasyonu Raporu’nun açıklanmasının ardından daha net şekilleneceğini değerlendiriyorum. Bu bakımdan Kasım ayı muhtemelen son dönemin en kritik gelişmelerine sahne olacak. Önce Kasım’ın ilk haftasında Ekim ayı enflasyonunu sonra 8 Kasım’da ise yılın son Enflasyon Raporu’nu göreceğiz. Son olarak da Kasım ayı PPK toplantısı ile beraber de yol haritası daha da netleşecek.

#Ekonomi
#Merkez Bankası
#faiz