ABD enflasyonu, Fed ve bizim yol haritamız

04:0012/10/2024, Cumartesi
G: 12/10/2024, Cumartesi
Levent Yılmaz

Tüm dünyanın gözlerini çevirdiği ve yakından takip ettiği Amerikan Merkez Bankası olan Fed’in politikalarını şekillendiren enflasyon verisi geçtiğimiz Perşembe günü açıklandı. Son açıklanan Eylül ayı verilerine göre; ABD’de tüketici enflasyonu bir önceki aya göre %0,2 artış gösterdi. Yıllık enflasyonun ise %2,4 seviyesine gerilediği görüldü. Ancak Eylül ayına ilişkin enflasyon beklentisi aylık bazda %0,1 ve yıllık %2,3 şeklindeydi. Yani son açıklanan veri ile ABD enflasyonu Eylül’de beklenti üstü

Tüm dünyanın gözlerini çevirdiği ve yakından takip ettiği Amerikan Merkez Bankası olan Fed’in politikalarını şekillendiren enflasyon verisi geçtiğimiz Perşembe günü açıklandı. Son açıklanan Eylül ayı verilerine göre; ABD’de tüketici enflasyonu bir önceki aya göre %0,2 artış gösterdi. Yıllık enflasyonun ise %2,4 seviyesine gerilediği görüldü.

Ancak Eylül ayına ilişkin enflasyon beklentisi aylık bazda %0,1 ve yıllık %2,3 şeklindeydi. Yani son açıklanan veri ile ABD enflasyonu Eylül’de beklenti üstü bir gerçekleşme göstermiş oldu.

Diğer yandan çekirdek enflasyon verisi de beklenti üstü geldi. Gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları Eylül’de aylık olarak yüzde 0,3 artışla yüzde 0,2’lik piyasa beklentisini aştı. Gerçekleşen bu veri ile beraber gözler bir sonraki Fed toplantısına çevrildi. Zira piyasalar gelecek ayki Fed toplantısında Fed’in kaç puanlık bir faiz indirimi yapacağını tahmin etmeye çalışıyor.

Hatırlayacağınız üzere Fed bir önceki toplantı da 50 baz puanlık “jumbo” olarak nitelendirilen bir faiz indirimi gerçekleştirmişti. Bu toplantıya ilişkin FOMC tutanakları piyasaları hareketlendirdi. Zira bir üyenin tamamen karşı çıktığını öğrendiğimiz 50 baz puanlık indirim konusunda Fed üyelerinin de çok emin olmadığı yönünde bir algı oluştu. Hal böyle olunca da son açıklanan beklenti üstü enflasyon verisi ile beraber Fed’in önümüzdeki ayki toplantıda 25 baz puanlık indirim yapacağına ilişkin beklentiler yükseldi. FOMC tutanaklarından yansıyanlara göre Fed’in kalan 2 toplantıda toplam 50 baz puan daha indirim yapacağı öngörülmüştü. Bu hali ile Fed’in Kasım’da 25 ve Aralık’ta 25 olmak üzere toplam 50 baz puan da faiz indireceği neredeyse kesinleşti.

Elbette küresel rezerv paranın sahibi olan Fed’in faiz indirimleri bizi de yakından ilgilendiriyor. Fed’in faiz indirmesi Dolar Endeksi’nin zayıflatan sonuçlar doğurduğu için bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerin merkez bankalarının para politikaları üzerindeki baskı da azalıyor.

Türkiye’nin de artık faiz indirimlerinin zamanlamasını konuşmaya başladığı bu dönemde Fed’in faiz indirimleri TCMB’nin de yol haritasını belirlemesinde önemli bir değişken. Bu yılki IMF-Dünya Bankası olağan toplantılarına katılan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan “Para politikamızı bu yıl Fed ve ECB faiz indirmeyecekmiş gibi yapıyoruz” demişti.

Geldiğimiz noktada beklenen enflasyondaki hızlı düşüş trendi, güçlenen rezervler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devam eden programa verdiği güçlü desteği de göz önünde bulundurursak, TCMB’nin de teknik olarak faiz indirimlerine başlamasının önünde bir engel görünmüyor. Ancak yine de TCMB’nin Ekim ve Kasım enflasyonunu gördükten sonra hareket edeceğine yönelik beklentiler daha da belirgin hale gelmiş durumda. Ayrıca TCMB’nin faiz indirimlerinin hızı ve dozunda daha temkinli hareket edeceğini öngördüğümüzü de not edelim.

#fed
#ekonomi
#levent yılmaz