Ülkeler, küresel rekabette geri kalmamak adına, yukarıda sıraladığım teknoloji alanlarında, ekonomik yaşamın giderek daha fazla hareketlilik kazandığı bir ortamda, işbirliği arayışlarını hızlandırarak, teknoloji, mobil dünya alanında
. Bu anlamda, İstanbul Ticaret Odası'nın gayretleri ile, bir kaç yıldır, dünya teknolojilerinin yarıştığı böyle bir küresel fuarda ülke olarak varlığımızı göstermeye çalışıyoruz. Ancak, bu konuda varlık gösteren ülkelerin en az 60 firma ile katıldığı, ülkenin bu alandaki tüm kurumları ile gövde gösterisi yaptığı bir ortamda, İstanbul Ticaret Odası'nın yanında, diğer bakanlık ve kurumlarımızın da olması gerekirdi.
Pek çok konuda olduğu gibi, teknoloji, inovasyon ve mobil dünya ile ilgili konularda da, yine çok sayıda bakanlığa, kuruma bölünmüş bir 'çok yetkili' yapı söz konusu.
Türkiye'nin ‹Başkanlık Sistemi›ni tartıştığı bir ortamda, ABD'nin, Güney Kore'nin başarıya ulaşma süreçlerinde, aynı anda birden fazla yetkili kurumdan kaynaklanan konsantrasyon sorununun, yetki belirsizliği ve kargaşasının çözülmesinin kritik önemde olduğunu gözlemliyoruz.
Bu nedenle,
aynı zamanda, süreçlerin yönetimini kolaylaştıran, yetki kargaşasını ortadan kaldıran,
Türkiye'ye.
Konu, artık, imalat sanayini aşmış durumda.
Dünya Mobil Kongresi gibi büyük bir uluslararası organizasyonu 4 gün dolaşıp, yakından izleme, analiz etme şansınız olduğunda, artık mal ve hizmet değil, ‹çözüm› üretildiğini gözlemliyorsunuz. Türkiye'nin, Türkiye'deki karar vericilerin en kritik hatası, bizim hala mal ve hizmet üretmeyi öncelik olarak görmemiz.
yüksek teknolojide başarıyı yakalamış olan ülkeler, artık küresel ekonomik sistem için ‹çözüm› üretmeye odaklanmış olan ülkeler. Çözüm bulunduktan sonra, bu sürecin yönetilmesini sağlayacak akıllı cihazı bulmak, yönetim modelini oluşturmak ve katma değer üretmek büyük ölçüde kolaylaşmış oluyor.
Bu nedenle, Türkiye'de ilgili bakanlığın adının halen 'Bilim, Sanayi ve Teknoloji' olması, bir yerlerde önemli detayları kaçırdığımızı gösteriyor.
Parçalı sistemle bu işler yürümüyor. Prof. Dr. Murat Ali Yülek'in Güney Kore'ye konuşmacı olarak gittiği son seyahatinde, Güney Kore Tarım Bakanlığı'ndan bir uzman, kendisinin Türk olduğunu keşfedip, bambaşka bir konuda yapılan toplantıya gelip, Murat Hoca'ya Türkiye'ye nasıl tarım ürünü ihracatı yapabileceğini soruyor ise,
Farkında mısınız, bilmiyorum, Türkiye'nin hayli başarılı yürütmüş olduğu G20 dönem başkanlığını bizden devralmış olan Çin'den, şu ana kadar Türkiye gibi hızlı bir toplantı serisi görmedik. Daha ilk esaslı toplantı bitirdiğimiz hafta gerçekleşiyor.
Yani, kriz ortamında bile doğru dürüst müdahale etmeyen liderlerden, kriz olmayan bir ortamda krizdeymişçesine bir cevap zaten beklemeyin, demeye getirmiş.
Başta Türkiye olmak üzere,
Aksi durumda, söz konusu ülkeyi ağır bir hüsran dönemi bekliyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.