|
Emir Sultan isimli çocukların kuracağı dünya

Hidayet Peker imzalı bilgi notunu inceliyorum. Son derece ciddi bir meselede hazırlanmış, son derece ciddi bir not. Tam o esnada gülümsememi salıverdiğim o satır çıkıyor karşıma: “Konuk öğrencilerimizin 53 tanesi evlidir ve bunların 35 çocukları vardır. Bu çocuklardan erkek olanlarının isimlerinin çoğu Emir Sultan’dır.”



“Demek Bilal Kemikli hocamın ‘torunlara da bakıyoruz’ dediği çocuklar bunlarmış” diye düşünüyorum.

En iyisi meseleyi baştan almak… Geçtiğimiz hafta içi bir televizyon programı çekmek amacıyla Bursa’da idim. Diyanet TV’ye hazırlanan ve benim sunuculuğunu üstlendiğim programın adı “Gençlerle Dinden Konuşalım.” Programın formatı gereği genç insanlarla hocalarımızı bir araya getirip onlarla dinin önemli başlıklarını konuşuyoruz.

Bursa’da çok kıymetli bir İslam tarihi hocası olan Adem Apak ile programımızı çekerken konuk olarak bulduğumuz 5 gencin 4’ü misafir öğrenci idi. Sonrasında, geçtiğimiz günlerde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olan Bilal Kemikli hocamla da bir program çektik. Orada da konuk gençlerin 3’ü misafir öğrenciydi.

Program sonrasında ben bu misafir öğrenciler konusunda sordukça Bilal hocam anlattı. Sonra da dedi ki “gel seni BİLEM binasına götüreyim, gözünle gör durumu.”

Öğrendikçe “bunları yazmam lazım” diye geçirdim içimden.

30’u Türkmenistan’dan, 6’sı Makedonya’dan 36 öğrenci ile 1994 yılında başlamış Bursa İlahiyat’ın misafir öğrenci kabulü. Seneler içerisinde hem öğrenci sayıları artmış hem de ülke çeşitliliği. Şu an, fakültenin 4.000 öğrencisinin 940 tanesi misafir öğrenci. Kırgızistan’dan Burkina Faso’ya, Bosna Hersek’ten Doğu Türkistan’a, Kongo’dan Gürcistan’a kadar geniş bir coğrafyadan söz ediyoruz.

Sadece 500 Müslüman’ın yaşadığı Ekvador’un ilahiyat eğitimi alan ilk delikanlısı da burada, Moğolistan’da Şamanizm ile karışık bir İslam yaşayan Hoton Türklerinden öğrenciler de burada.

Bursa İlahiyat’tan şu ana kadar 750 misafir öğrenci mezun olmuş ve tamamına yakını ülkelerinde dini irşada başlamış. Dünyanın dört bir yanında Türkiye’de öğrendikleri sahih İslam anlayışını yaygınlaştırıyorlar.

Mevcut 940 öğrencinin yarısı Yurtdışı Türkler Başkanlığı üzerinden Diyanet Vakfı Bursu ile gelmiş ülkemize. Kalan öğrencilerin tüm masrafları ise Bursalı kahraman insanların omuz verdiği Bursa İlahiyat Vakfı’nın himayesiyle karşılanıyor.

“Bize bir kahramanlık öyküsü anlatsana” dediklerinde anlatabileceğim türden bir hikâye Bursa İlahiyat Vakfı hikâyesi. En nihayet Özbekistan’dan gelip burada ilim tahsil eden bir yüksek lisans öğrencisinin küçük bebeğinin mamasını da gözetmek ancak kahramanlıkla olur çünkü.

Bu öğrencilerin tamamının “kurda kuşa, FETÖ’ye yem edilmeden” Türkiye ve Türk dostu olarak sahih İslam akidesini öğrenmeleri büyük değil, çok büyük proje. Bu öğrencilerin erkek çocuklarına Bursa’nın manevi sahibi Emir Sultan’ın ismini vermeleri ise muazzam bir güzellik… Altında çok büyük emeklerin yattığı bir güzellik.

Gelelim BİLEM meselesine. Binası bitmeye yaklaşmış Bursa İlahiyat Eğitim Merkezi’nde tabiri caizse “ilahiyat mezunu” öğrencilerin aynı zamanda birer “âlim” olarak yetişmesini sağlayacak bir müfredat hayata geçirilecek. Bir bakıma İLEM, İSAM gibi yüz akı kurumlarımızın Bursa’da hayata geçirilecek şekli BİLEM. Ancak tabii Bursa İlahiyat’taki misafir öğrenci ağırlığını hesaba kattığımızda BİLEM’in derhal “uluslararası bir hüviyet” kazanacağını ve burada yetişen âlimlerin dünyanın dört bir yanında ilim ve irşat ile meşgul olacaklarını söylemek mümkün.

Burada çocuklar hem “derin bir dini birikim” elde edecekler hem de “modern sosyal bilimlerin tüm meselelerine vakıf insanlar” haline gelecekler. Hedef bu. Bu hedef gerçekleşirse benim ısrarla söylediğim “güncellenmesi gereken din değildir, âlimlerimizdir” cümlesi tahakkuk etmiş olacak. İnancım bu yöndedir.

Bilal Kemikli hocaya heyecanla “hocam, BİLEM için ne yapabilirim?” diye sorduğumda aldığım cevapla bitireyim. Hoca özetle şu sorumluluğu bıraktı omuzlarımıza: “BİLEM’in binasının bitirilmesi bir mesele, o binada verilecek eğitimin sürdürülebilir olması bir başka mesele. Bursa İlahiyat Vakfı’mız olağanüstü bir gayret ortaya koyuyor ama zaten 500’ü aşkın misafir öğrencinin, bir o kadar Türk talebenin sorumluluğu da vakfın sırtında. Başta Bursa olmak üzere tüm Türkiye’den kahramanlar bekliyoruz. Buraya omuz versinler, destek olsunlar. Bu çok önemli projenin hayata geçmesi için sorumluluk alsınlar.”

Özetle mesele şudur: Çocuklarına Emir Sultan adını veren öğrencilerin kahramanı olmak ister misiniz?

#Hidayet Peker
#Diyanet TV
#Adem Apak
#BİLEM
5 years ago
Emir Sultan isimli çocukların kuracağı dünya
Ülkelerin gelir grupları
Temmuz’da mahalli idarelerdeki memurların ilave ödemeleri arttı
Türkiye’ye karşı bu operasyonun bir bedeli var!
Hicret ruhu: Direniş, Diriliş ve Yenileniş yolculuğu 
Avrupa ve Türk/İslâm korkusu