Birinci Cihan Harbi’nde Osmanlı kurmay zekâsı, İstanbul için üç ihtimal planı yapar. Karadeniz’den gelecek Rus saldırısı, itilaf devletlerinin Selanik merkezli kara taarruzu ve Çanakkale. Bu ihtimallere göre asker havuzu oluşturulur. Nihayetinde o senaryolardan sadece biri gerçekleşir. Havuz tamamen boşalır. Çanakkale’de verilen ağır kayıplar, bütün cepheleri ciddi şekilde etkilemiştir.
Burada, Çanakkale’den iki yıl önce gerçekleştirilen Çatalca savunmasını anmadan geçmek olmaz. Müslüman Türk milletinin ziynetini hedef alan Bulgar saldırısı, onca dağılmışlığa ve bozguna rağmen, Çatalca hattında durdurulur. Bulgar ordusunu motive eden sloganlardan biri de budur: “Ayasofya’ya haç dikeceğiz!”
İtilaf devletlerinin Trakya üzerinden İstanbul’u hedef alacak kara taarruzunu iptal ettiren neden, belki de Çatalca hattındaki parlak savunmamızdır. Bu savaşın tek eksiği, cumhuriyeti kuran tepe kadrodan herhangi birinin orada bulunmamasıdır. Ders kitaplarına bu yüzden yeteri kadar yansımamış olabilir.
İngilizler, Çanakkale’deki taktiklerine Filistin cephesinde devam etmişlerdir. Savaş gemilerinin ağır bombardımanıyla desteklenen kara birlikleri, oralarda hayli tesirli olmuştur. Türk tarafının yeterli tahkimata ve karşılık verme gücüne sahip olmaması, yenilgiyi getiren unsurlardan birine dönüşmüştür. Evet, deniz kuvvetlerinin ve topçu bataryalarının önemi…
Dirayetimiz kırılırsa ne olur? Bu sorunun cevabını da yine Çanakkale üzerinden verebiliyoruz.
Çanakkale’deki tabyalardan (kale) birinin adının Kilitbahir olması tesadüf değildir ve anlamlıdır. Burası sadece Ege veya Marmara denizinin değil, İstanbul’un da kilididir. 1918 yılında bu kilit kırılmış, kapı açılmıştır.
İtilaf devletleri, yenilgilerinden iki yıl sonra hem Çanakkale’yi işgal etmiş, hem de milletimizin kalbi, vatanımızın ziyneti olan İstanbul’u ele geçirmiştir.
Bu işgallerin bitiş tarihi de tartışmalı bir konudur: 6 Ekim 1923. Cumhuriyetin ilanından hemen önce ve herhangi bir çatışma vuku bulmadan…
Bazı yaralar asla kapanmaz. Her fırsatta kanar.
1877 - 78 tarihli Osmanlı - Rus Harbi’nin etkileri, aradan bir buçuk asır geçmesine rağmen hâlâ devam ediyor. Ahıska Türklerinin dramını konuşuyoruz mesela. Hocalı katliamı bile bu savaşın yan etkilerinden biridir.
Balkan Savaşı’nın neden olduğu telâfisi imkânsız kayıplar, yıkımlar. Bir Rumeli türküsü duyduğumuzda, yüreğimiz yanıyor.
Çanakkale dün yaşanmış gibi sıcak. Sanki savaşın ve zaferin birinci yıldönümü.
Paragrafın devamı, “Türkiye nedir” sorusunun cevabıdır. Bu da yeni yazımızın konusu olsun inşallah.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.