Dikkat etmeyenlere, izlemeyenlere, anlamak istemeyenlere veya hafife alanlara bir uyarı yapalım: Son bir ayda tanık olduğumuz, günü gününe izlemeye çalıştığımız bazı gelişmeler, önümüzdeki günlerde olağanüstü sonuçlara neden olabilir. Sürpriz, şaşırtıcı, sarsıcı olaylarla karşı karşıya kalabiliriz. Sanki bu sessizlik, bu tuhaf gelişmeler kötü şeylerin habercisi gibi. Bir savaş, bir saldırı, bir gizli ve kapsamlı operasyon ya da öngöremediğimiz ama dünyayı hareketlendirecek bir şeylerin gerçekleşebileceğine dair güçlü sinyaller alınıyor.
Hiçbir şey olmasa bile, son bir ayda gelişen bazı olaylar kendi başına dünyayı etkileyecek nitelikte zaten. Her biri uzun tartışmalar gerektiren, bizim de bundan sonra yoğun olarak tartışacağımız gelişmeleri bir araya toplayıp en azından bir çerçeve çizmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çizilen bu resimden bakıldığında, münferit olayların derinliğini daha iyi kavramış olacağız ve neler olacağına dair tahmin yürütme şansımızı artıracağız. Bu sıralamaya ve çerçeve gelişmelere dikkat!
Finlandiya''dan kalkan kereste yüklü bir Rus gemisi, 20 Temmuz''da İsveç açıklarında kaçırıldı. Gemi 17 Ağustos''ta Afrika açıklarında serbest bırakıldı. Korsanlar kaçırıldı dendi ama sonra bir istihbarat operasyonu olduğu ortaya çıktı. İsrail istihbaratı gemiyi kaçırmıştı! Rus gemisinin Cezayir''e nükleer malzeme taşıdığı iddia edildi. Daha sonra İran''a S-300 füzeleri taşıdığı iddiası ortaya atıldı.
Kayıp geminin yükünün ne olduğunu ve istihbarat operasyonu tartışırken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 7 Eylül''de ortadan kayboldu. İsrail ve dünya basını Netanyahu''nun gizli gündemine ilişkin çok sayıda spekülasyon üretti. Bu kadar gizlenen şey neydi. Ağırlıklı görüş, İsrail Başbakanı''nın Rusya''ya gittiği yönünde oldu. 14 saatlik Rusya ziyareti neden gizlenmişti? İran konusunda pazarlık yapıldığı, İran ve Rusya''ya silah satışının, özellikle de S-300 satışının engellenmeye çalışıldığı söylendi. Ama bunun için ziyaretin gizli olması gerekmediği ortada.
Bu ziyaretten önce, geminin kaçırılmasından sonra İsrail ile İsveç arasında ciddi bir kriz yaşandı. İsveç basını, İsraillilerin dünyadaki organ kaçakçılığını yönettiğine dair haberler yaptı. İsrail askerlerin ve resmi yetkililerin Filistinlilerin organlarını çaldığı iddia edildi.
İsrail Başbakanı''nın kayıplara karıştığı günlerde de sormuştum; "Bu tür gizlilikler büyük felaketlerin habercisi olabiliyor. Suikastlerin, özel operasyonların hatta saldırıların" demiştim. Bazı çevreler, ziyaretin başka bir şeyi gizlemek için, dikkatleri o şey üzerinden uzaklaştırmak için gizli tutulduğu, üzerinde spekülasyon çıkarıldığı yani ortada bir mizansen olduğu şeklinde iddialarda bulundu. O çevrelere göre İsrail, İran''a saldırı için geliştirdiği yeni tür silahın denenmesinin dikkat çekmemesi için böyle bir şey planlamıştı!
Öyle ise feci, öyle değilse daha feci. Ama her halde de İsrail''in bu gizemli tavırlarının arkasında İran meselesi var. Bazı çevrelere göre İsrail''in İran''a saldırı hazırlıkları yoğunlaştı. İran, hava savunma sistemi için Rusya''dan S-300 almak istiyor, bu doğru. İran füzeleri İsrail''i tehdit ediyor, doğru. İran''ın nükleer çalışmalarında geri adım atmıyor, atmayacak da, doğru. İsrail, ABD''yi razı edemese de bu gidişi durdurmak için her yolu deneyecek, bu da doğru. İsrail bütün bölgeyi tehdit ediyor, bu da doğru.
Gerilim, bütün bölgeyi silahlanmaya itiyor. İran ve İsrail bütün güçleriyle silahlanırken ABD, Ortadoğu''yu kendi güvenlik şemsiyesine alma düşüncesinde. İşte burada Türkiye de devreye giriyor. Ankara''nın hava savunma sistemi için çalışmaları biliniyor. Bir yanda Rusya''nın S-300''ü beraber üretelim teklifi için bu ülkeye teknik heyet gönderiliyor, diğer yandan ABD''nin Patriot füzeleri için hazırlık yapılıyor. Nitekim son birkaç gündür Türk basınında çıkan konuyla ilgili haberlerin hiçbiri bu tartışmaların, gelişmelerin dışında değil. Milli Savunma Bakanlığı''nın 9 Eylül tarihli açıklaması, gelişmeleri doğrular nitelikte. Milyarlarca dolarlık silah ihaleleri var tartışacağımız.
Ancak biz bunu 1 Eylül''de yazdık. Daha önce yazdık. Üstelik çok güçlü tezlere dayanarak yaptık bunu. Temmuz ayında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton görünüşte sıradan bir açıklama yaptı. "İran''ın nükleer çalışmalarından vazgeçmemesi durumunda, komşularının silahlandırılacağını ve bölgede Amerikan savunma şemsiyesinin kurulacağını" açıkladı.
Bu açıklama, 21. yüzyılın güçler dengesini belirleyecek, her ülkenin kaderini etkileyecek bir açıklamaydı. Biz şu yorumu yaptık: ABD ve Avrupa, Batı''ya yeni Doğu sınırı çiziyorlar. Bütün güvenlik politikalarında bunun izlerini görüyoruz. Soğuk Savaş döneminde bu güvenlik kalkanı Doğu Avrupa''daydı. Şimdi Ortadoğu''ya kaydı. Savunma hattı Doğu''ya kaydırıldı. Önceden Doğu-Batı sınırı, Doğu Avrupa, Boğazlar, Süveyş olarak görülüyordu. Yeni sınır Gürcistan, Doğu Karadeniz, İran-Türkiye sınırı ve Basra Körfezi.
Bütün bölgenin kaderi değişecekti. Belki Ortadoğu kavramı bile ortadan kalkacaktı. Eylül başında Polonya''nın Wyborcza gazetesi, ABD''nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti''nde füze kalkanı sistemi kurmaktan vazgeçtiğini, bunun yerine Türkiye veya İsrail''i düşündüğünü iddia etti. Gazete, Obama yönetiminin füze kalkanını savaş gemilerine yerleştirmeyi veya Türkiye ve İsrail''deki üslere ya da Balkanlar''da bir yere kurmayı düşündüğünü yazdı. Gün geçtikçe bu bilgileri doğrulayacak gelişmeler oldu.
İşte Türkiye''nin füze kalkanı hikayesi de, İran''ın S-300 hikayesi de, Netanyahu''nun 14 gün kayıplara karışmasının sebebi de, Birleşik Arap Emirlikleri''nin Malezyalı silah tüccarları üzerinden füze satın almasının sebebi de, İsrail''in gizli savaş hazırlıkları da bu derin bölünmeyle, Batı''nın yeni Doğu sınırının çizilmesiyle ilgili.
Şu bir gerçek; birileri bugünlerde çok kötü şeyler planlıyor. Bakalım nasıl patlayacak! Bu sessiz gelişmelere çok dikkatli özlemeyi öneriyorum. Biz izlemeye ve aktarmaya devam edeceğiz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.