Millet İttifakı nerede hata yaptı

04:0025/10/2022, Salı
G: 25/10/2022, Salı
İhsan Aktaş

Yeni Şafak·İHSAN AKTAŞ - Millet İttifakı nerede hata yaptıBir ülkenin muhalefeti en az iktidar partisi kadar kıymetlidir. Bir muhalefet her zaman iktidar adayıdır. İktidar ve muhalefet için yapıcı eleştiriler yapılmalıdır. Muhalefet partileri de iktidar eleştirisinde yıkıcı bir üslup kullanmak yerine, bir gün iktidar olabilme ihtimalini düşünerek olgun eleştiriler yapmalıdır.Son aylarda muhalefet partileri, iktidar karşısında etkisiz kaldıkları savıyla önemli eleştirilere maruz kalmaktadır. Eleştiriler

Bir ülkenin muhalefeti en az iktidar partisi kadar kıymetlidir. Bir muhalefet her zaman iktidar adayıdır. İktidar ve muhalefet için yapıcı eleştiriler yapılmalıdır. Muhalefet partileri de iktidar eleştirisinde yıkıcı bir üslup kullanmak yerine, bir gün iktidar olabilme ihtimalini düşünerek olgun eleştiriler yapmalıdır.

Son aylarda muhalefet partileri, iktidar karşısında etkisiz kaldıkları savıyla önemli eleştirilere maruz kalmaktadır. Eleştiriler daha çok Millet İttifakı’nın kendi yorumcularından gelmektedir.

Bir muhalefet partisi, seçimin ertesi günü faaliyete geçer, bir sonraki seçimi kazanmak için seçim analizleri yapar ve siyaset üretmeye başlar. Millet İttifakı bu anlamda sadra şifa bir siyaset üretemedi.

Cumhuriyet Halk Partisi 1950 yılında iktidarı kaybetti. Seçim kaybına sebep olan sorunları izale etmek için önemli bir arayış içine girdi. Anadolu’ya müfettişler gönderdi, bütün kurultaylarda bu sorunlara çözüm aradı. CHP’nin tarih ile, dindarlar ile, Kürtlerle, Alevilerle, geniş anlamda halk ile sorunları olmuştur. Bugün parti bu meselelerin çoğunu da vuzuha kavuşturabilmiş değildir.

-
İlk olarak CHP’liler, Erdoğan’ın ve AK Parti’nin geliştirmiş olduğu siyasi kapasiteyi hafife aldılar. Bu davranışın tarihsel, ideolojik ve kültürel sebepleri vardır. CHP modernliği aydınlanmayı ve Batı’yı temsil eder. Karşısında olanlar ise geri kalmışlığı, eskiyi, arkaik olmayı, Ortaçağ’ı temsil eder. Şartlar ne olursa olsun CHP’li elitlerde bu yaklaşım değişmez. Çünkü bunların varlık sebebi inandıkları bu konulardır.
-
AK Parti’nin bütün iktidar dönemlerinde muhalefet köklü bir siyaset üretimine kalkışmadı. İktidar ile ilgili, abartılı iddialar ortaya attılar ve duygusal reaksiyonlarla, taşkın suçlamalarda bulundular, kendilerinin dahi unutacakları yüzlerce konu işlendi. Bu iddiaların her biri sabun köpüğü gibi uçup gitti.
-
Muhalefetin bir başka hatası, altı partiyi bir araya getirmek oldu. Seçime kadar müstakil siyaset üretme şansı olan bu partiler, bir çatı altında toplandılar. Her bir parti, öteki partiden çekinerek siyaset üretme yeteneğini kaybetti. Ayrıca süreç içerisinde HDP’nin desteğinin nasıl alınacağı konusu muğlaklığını korudu.
-
Yeni kurulan partiler de kendilerini ifade etmek yerine, CHP’nin bilindik muhalefet tarzını kopyaladı. Oysa seçmen, CHP tarzı muhalefetin, neye karşılık geldiğini biliyor. CHP’nin bir sosyolojik sıkışmışlığı var. Bu sorun, ittifakın diğer partilerine de sirayet etti ve ittifakın üç muhafazakâr partisi de hatırı sayılır oy kaybına uğradı.
-
Siyaset üretimi seçim beyannamesinden ibaret değildir. Yıllar içerisinde halka aktarılan ve halkta karşılığını bulan konu başlıklarıdır. Muhalefetin söyleminde geleceğe dönük vaat olabilecek hiçbir konu başlığı oluşmadı.
-
Millet İttifakı, Erdoğan’ı düşürmek üzerine odaklanmıştır. İlginçtir, HDP’nin de başka bir amacı yoktur. Daha garip olanı ise, FETÖ ve PKK da kendi kurtuluşları için aynı amacın peşindedirler. Bu beklentide olanlar arasında Türkiye’ye düşman ülkeler de vardır. Siyasi muhalefetin kendisini bu beklentilerden ayrıştırma sorunu da bulunmaktadır.
-
Ülke sorunlarının tamamını cumhurbaşkanlığı sistemine yüklemek, parlamenter sisteme geçişi amaç olarak belirlemek de Millet İttifakı’nın temel hatalarından biriydi. Parlamenter sisteme geçince, her şeyin adeta sihirli değnek değmiş gibi düzelmeyeceğini bilen bir seçmen şuuru var. Kaldı ki, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin özellikle uluslararası arenada devlete nasıl bir kabiliyet ve sürat kazandırdığı bilinmektedir..
-
Millet İttifakı, siyaset üretmek yerine iktidarın düşüşünü bekledi. Pandemi, Ukrayna - Rusya savaşı ve ekonomik gidişatın hükümeti düşürmeye yeteceğini, geriye iktidarı nasıl alacakları meselesinin kaldığını hesapladılar. Evdeki hesap çarşıya uymadı.
-
Altılı masada aday meselesi çözümsüz bir hale dönüştü ve masanın bütün çalışmalarını gölgede bıraktı.
-
İYİ Parti kendi rotasını belirleme sorunu yaşamakta ve bu muğlaklık CHP’ye güven vermemektedir. Seçmen, İYİ Parti-HDP, İYİ Parti-CHP arasındaki uzlaşmazlıkları daha çok gelecek için yorumlamaktadır.
-
Daha iktidarın ‘i’sini görmeden “yargılanacaksınız” söylemi başlamış, CHP sözcülerinin bu söylemi doğrudan 60 ihtilalini hatırlatmıştır.
-
“Millet aç” söylemi çok kullanılmış, buna karşılık seçmen “Benim durumumu bana tarif etme, sen bu durumu iyileştirmek için ne öneriyorsun” demeye başlamıştır.

Bir ülkenin siyasi partileri, ülkenin potansiyelini, iktidar karşıtlığından bağımsız bir bakış açısıyla analiz etmelidirler. Ülkenin jeopolitik konumunu, ekonomik gücünü, dünya siyasetinde neye karşılık geldiğini, tarihten gelen misyonunu incelemelidirler.

Türkiye’nin Kafkasya’dan Akdeniz’e, Afrika içlerine, Ortadoğu’ya, Balkanlar’a kadar nüfuz alanlarında aldığı pozisyonlar, dış politika başarıları Türk milletini gururlandırmaktadır. Millet İttifakı, Türk halkının gelecek arzusunu beslemek yerine, “Gidişatı 180 derece değiştireceğiz” söylemi ile kazanımların kaybolacağı endişesini beslemiştir. Türk milleti kendisini kimin daha iyi yönetebileceğine odaklanmış olup tercihini buna göre yapacaktır.

#Millet İttifakı
#CHP
#AK Parti
#PKK
#HDP
#FETÖ