1934 yılında Çorum'da doğdu. İlk İmam Hatip okullarından biri olan Konya İmam Hatip Okulu ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde okudu. İki yıl İstanbul İmam Hatip Okulu'nda meslek dersleri öğretmeni olarak çalıştıktan sonra İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'ne fıkıh asistanı oldu. Yüksek İslam Enstitülerinin İlahiyat Fakülteleri'ne dönüşmesinin ardından akademik çalışmalarını tamamlayarak sırasıyla doktor, doçent ve profesör unvanlarını aldı. Yarım asra yaklaşan fikir ve meslek hayatı boyunca, yurtiçi ve yurtdışında binlerce konferans, seminer, panel, vaaz, hutbe, kurs, yazılı ve görsel medya programı, eğitim programında yer alarak eğitim, öğretim, tebliğ ve irşad faaliyetini sürdürdü. Aralarında bugünün tanınmış bilim ve fikir adamları olan binlerce öğrenci yetiştirdi. 2001 yılında yaşanan baskılara karşı çıkarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesindeki görevinden -yaş haddi dolmadan emekliliğini isteyerek- ayrıldı. 2001-2004 yılları arasında Avrupa Uluslararası İslam Üniversitesinde (Hollanda) misafir öğretim üyeliği yaptı. İslam’ın İlk Emri Oku, Nesil, İzlenim, Gerçek Hayat, Eğitim Bilim gibi dergilerde devamlı yazdı. M.Ü. İlahiyat Fakültesinde İslam Hukuku Anabilim dalı başkanlığı ve Fakülte Kurulu üyeliği yaptı. MÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu üyesi olan Karaman, çıktığı günden beri Yeni Şafak Gazetesi’nde köşe yazısı yazmaktadır. Üç çocuğu, yedi torunu ve dört torun çocuğu vardır. Basılmış Eserlerinin sayısı 50 civarındadır.
Yüzde yüze yakını Müslüman olan bir halkın çocuklarını da dindar (Müslüman) olarak yetiştirmeyi istemesi normal, aksi anormaldir.
İnsan hakları belgeleri ve milli hukuk, ana babalara, çocuklarını kendi inanç ve dünya görüşleri çerçevesinde yetiştirme ve eğitme hakkı vermiştir.
Laik devlet bütün dinlere ve inançlara eşit mesafede durmak durumunda olsa bile halkın İslam din eğitimi talebi ağır basınca, kahir çoğunluğun isteği olunca kullanılan imkanların eşit olması mümkün olmaz. Mesela TC. okullarında çocuklarını dinsiz veya İslam"dan başka bir dinde yetiştirmek isteyen vatandaş sayısı devede kulak kabilinden olacağı için onlara mahsus sınıflar ve öğretmenler ortada görünmez.
Bu durumda devleti yönetenlerin "dindar gençlik yetiştirmek" ten söz etmesi, veya bunu istemesi, İslam din dersi için imkanlar hazırlayıp sunması halkın çoğunluğunun isteğini dile getirmekten ve karşılamaktan ibaret olur.
Mehmet Akif Ersoy"un yazdığı ve 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından milli marş olarak kabul edilen istiklal marşımızın bir kıt"ası şöyledir:
Ruhumun senden İlahi şudur ancak emeli:
Değmesin ma"bedimin göğsüne na-mahrem eli;
Bu ezanlar - ki şehadetleri dinin temeli -
Ebedi, yurdumun üstünde benim inlemeli
Bu kıt"ayı kabul eden meclis iki önemli karara imza atmış oluyor:
1. Ma"bedimin göğsüne namahrem eli değmesin
2. İslam dini ebedi olarak yurdumuzda yaşasın ve sembol cümlesi (kelime-i şehadet) minarelerden devamlı ilan edilsin.
"Mâbedimin göğsüne na-mahrem elinin değmemesi" talebinde ülkeyi yabancı bir kültürün ve uygarlığın istiyla etmemesi iradesi de vardır.
Şu halde dindar (Müslüman) nesiller yetiştirmek Cumhuriyetin ilk meclisinin kabul ettiği ve bu millete miras olarak bıraktığı bir ülküdür de.
Ve şu halde onuncu yıl marşının iddiası ve gösterdiği hedef kurucu iradeye aykırıdır.
O şiiri yazan şairler (F. Nafiz Çamlıbel - B. Kemal Çağlar) ne diyordu:
Çıktık açık alınla on yılda her savaştan,
On yılda onbeş milyon genç yarattık her yaştan;
...
Türk"üz, bütün başlardan üstün olan başlarız;
Tarihten önce vardık, tarihten sonra varız.
...
Örnektir uluslara açtığımız yeni iz;
İmtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitleyiz.
Uyduk görüşte bilgi, gidişte ülküye biz;
Tersine dönse dünya yolumuzdan dönmeyiz.
Gelecek yazıda bu şiirin tutarsızlığını ve sözünü ettiğim "milli ülküye" aykırılığını açıklamaya çalışacağım
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.