Allah Teâlâ bu rahmet, mağfiret ve saadet günlerinde müstesna birer iftar mahiyetinde iki mutluluk lütfetti: Yeni adıyla Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi ile Bursa’da Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinin tertip ettikleri iftarlarda bulunduk.
Birinci okul sayın Cumhurbaşkanımızın da mezun olduğu, benim ve bir kısım dava arkadaşlarımın ilk öğretmenlik yıllarımızı yaşadığımız okul. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü de bu okulun eski binasının üst katında açılmıştı ve ilk yılını burada geçirmiştik. Şimdi hayır sahibi bir zatın inşa ettiği muhteşem binayı gezince değerli müdürüne, “Siz beni yanlışlıkla cumhurbaşkanlığı sarayına mı getirdiniz” diye takıldım. Duvarlarını süsleyen öğretmen tablolarında kimler yok ki… Celal Hoca, Yaman Dede, Ömer Nasuhi Bilmen, Mahir İz, Nurettin Topçu, Hüsrev Şeref, Hacı Cemal Öğüt, Ali Rıza Sağman… Böyle bir tablo içinde yer almak ne büyük bir şeref ve ilâhî lütuf.
Bu Proje İmam Hatip Lisesi hakkında ayrı bir yazı yazmam gerekecek.
Bugün başlıkta ifade ettiğim “ümmet nümunesi” ikinci okuldur.
Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan ve ilçe tarihinin en büyük bütçeli eğitim yatırımı olan Uluslararası Murat Hüdavendigar İmam Hatip sadece Türkiye’dekiler değil, dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler ile 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde hizmete girmiş.
Toplam 21 bin 402 metrekare alanda hayata geçirilen 36 derslik ve 750 öğrenci kapasiteli Uluslararası Murat Hüdavendigar İmam Hatip Lisesi, ihtişamıyla göz dolduruyor. Selçuklu dönemi ve günümüz mimarisi harmanlanarak inşa edilen okul, Türkiye’nin tek çatı altında inşa edilen en büyük okulu olma özelliğine sahip. Yurt, yemekhane, kapalı ve açık spor salonları, konferans salonu ve kafeteryaları ile komple bir eğitim kompleksi olan Uluslararası Murat Hüdavendigar İmam Hatip Lisesi, uluslararası bir kimliğe sahip.
2017 yılında 38 farklı ülkeden 85 yabancı öğrencinin eğitim gördüğü okulda 68’i ülkemizden, 22’si de hafız toplam 175 öğrenci eğitim görmüş. Bu yıl hem öğrenci sayısı hem de katılan ülkelerin sayısı hayli artmış bulunuyor.
Bu okulda üç proje mevcut: Fen ve sosyal bilimler, Uluslararası İmam Hatip ve Hafızlık projeleri.
İlan ettikleri vizyon ve misyonları ümit verici:
“Manevi değerleri özümsemiş bilimsel düşünen uluslararası düzeyde dünyaya değer katan idealist bireyler yetiştirmek.”
“Dünyaya ve insanlığa duyarlı, kimliğini manevi değerlerle şekillendirecek, donanımlı, bulundukları ülkelerde ve üstlendikleri görevlerde rol model olabilecek, İslam ülkelerinin kültürlerinin ve inanç dünyalarının buluşmasına, yaşatılmasına katkı sağlayacak bireyleri yetiştirmek için varız.”
İslam ülkelerinden, Müslümanların azınlık olarak yaşadıkları ülkelerden ve ülkemizden gelmiş bulunan öğrenciler özlediğimiz ümmetin nümunesini teşkil ediyorlar. Dışarıdan gelenler yarım yılda Türkçeyi öğreniyorlar, öğretim Türkçe yapılıyor, tamamı İngilizce ve Arapça öğreniyorlar. Renk, bölge, ülke, etnik aidiyet.. arka planda kalıyor, râbıtaları din ve dava birliği; ezan okuyorlar, müezzini imamı kendilerinden olarak cemaatle beş vakit namazlarını kılıyorlar, dinlerini sahih kaynaklardan ve ehliyetli muallimlerinden öğrenirken, daha şimdiden sempozyumlar düzenliyor, kaliteli tebliğler sunuyor, icatlarda bulunuyorlar.
Bu okullardan Türkiye’de yedi tane var.
Siz olsanız bu manzara, bu zuhur, ümit veren bu oluş karşısında mutlu olmaz mıydınız!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.