Cari veriler

04:005/06/2018, mardi
G: 5/06/2018, mardi
Hatice Karahan

Geçtiğimiz hafta en yeni dış ticaret verileri açıklandı. Bu kapsamda ihracata dair son tabloyu evvela Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ortaya koydu. TİM verilerine göre, Mayıs ayında ihracatımız önceki yılın aynı dönemine göre %12,2 artarak 14 milyar dolar oldu. Bu gelişmenin arkasında ise, otomotiv, demir çelik, kimyevi maddeler, elektronik ve makine başta olmak üzere çeşitli sektörlerin başarılı performansları rol oynadı.Ve TİM verilerinin ardından, Mayıs ayına dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Geçtiğimiz hafta en yeni dış ticaret verileri açıklandı. Bu kapsamda ihracata dair son tabloyu evvela Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ortaya koydu. TİM verilerine göre, Mayıs ayında ihracatımız önceki yılın aynı dönemine göre %12,2 artarak 14 milyar dolar oldu. Bu gelişmenin arkasında ise, otomotiv, demir çelik, kimyevi maddeler, elektronik ve makine başta olmak üzere çeşitli sektörlerin başarılı performansları rol oynadı.



Ve TİM verilerinin ardından, Mayıs ayına dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB) istatistikleri de çıktı geldi. Bilindiği üzere içerikteki altın ağırlıklı birkaç kalemlik farklılık nedeniyle, bu iki veri seti değişik görünümler sunabiliyor. İşte Mayıs döneminde de beliren böyle bir fark sonucunda GTB geçici dış ticaret verilerine göre ihracat %5,6 oranında bir artış kaydederek 14,3 milyar dolar seviyesine erişmiş gözüküyor. Bu bağlamda ilgili detaylardaki mevcut kısıtlı veriler, sektörel içerikte TİM verileriyle aynı mesajları taşıyor.

İTHALAT FRENİ

Bununla birlikte geçici nitelikteki GTB verilerine göre ithalatımız da, aynı dönemde %5,5 yükselerek 22,7 milyar dolar düzeyine işaret ediyor. Burada dikkat çeken husus ise, önceki aylarda bir nebze yavaşlama sinyalleri veren ithalatın Mayıs’ta bazın da tesiriyle frene basmış olması... Dış ticaret açığındaki genişleme hızını yavaşlatan bu durumun arkasındaki kuvvetli bir sebep, altın ithalatındaki o beklediğimiz gerilemenin ilgili dönemde belirginleşmiş olması…

Dolayısıyla altının yakın dönemdeki cari açık genişletici etkisi, şimdi bu cepheden yavaş yavaş bir normalleşme getirmeye aday. Bununla beraber eldeki doneler, altın dışındaki kısımda da Mayıs ayında hareketli bir ithalat olmadığına işaret ediyor. Kaydedilen artışın geriye kalan başlıca müsebbibi ise, fiyat etkisiyle de büyüyen enerji ve demir çelik haneleri olarak karşımıza çıkıyor. Hatta son dönemde üzerine bolca konuştuğumuz küresel enerji fiyatlarının, dün açıklanan Mayıs enflasyon verisinde de belirgin şekilde hissedildiğini gördük.

TURİST İLGİSİ

Dış ticarete dair tüm bu ayrıntılar bir yana, cari dengeye bu yıl pozitif destek verecek unsurlar arasında özellikle turizm kaleminin dikkat çektiğini daha önce yazmış, hatta ilk çeyrek verilerini detaylarıyla değerlendirmiştim. Ve işte yine geçen hafta gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklı Nisan turizm istatistikleri, sektörün ikinci çeyreğe de iyi bir başlangıç yaptığını ortaya koyuyor. Nitekim verilere göre, yabancı ziyaretçi sayısında Nisan döneminde önceki yılın aynı ayına göre %28,3 oranında bir artış söz konusu... Üstelik 2017 Nisan ayının turist sayısındaki düşüşün uzun bir süre sonra ilk kez durarak çift haneli toparlanma kaydettiği bir dönem olduğu düşünüldüğünde, mevzubahis son oranın anlamı daha da bir belirgin oluyor.

Bu noktada Nisan’da %28,3’lük güçlü artışa destek veren ziyaretçilerin milliyetlerine kısaca göz atacak olursak, puan katkısında öne Rusya, Bulgaristan ve İngiltere’nin çıktığı anlaşılıyor. Listede bu anlamda Hollanda ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Çin de dikkat çekiyor. Nisan ayında ülkemizden çıkan 2,7 milyon turistin en büyük gruplarını ise sırasıyla Rusya, Almanya ve Bulgaristan oluşturuyor.

Netice olarak cari işlemlerin ana verilerinde son görünüm bu şekilde özetlenebilecekken, ekonominin ikinci yarıya doğru bir ayarlanma süreci içine girdiğini ifade etmek mümkün. Seçim sonrası güçlendirilerek uygulanacak uyumlu ve odaklı ekonomi politikaları ise, hikâyenin geleceğinde önemli sayfalar açacak.

#Cari veriler
#İthalat
#Turizm