Hafta sonu Türk havacılık tarihi açısından çok önemli bir eşiği aştık. TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş (TEI) Türkiye’nin ilk helikopter motorunu üretti. 2024 yılında yerli helikopter Gökbey’de kullanılacak motor Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı tören ile ilk kez çalıştırıldı.
Törende yaşanan bazı hadiselerse “Su uyur düşman uyumaz” atasözünü bir kez daha doğruladı.
Nuri Killigil, Vecihi Hürkuş gibi idealist insanlarımızın başına gelen az kalsın Mahmut Akşit’in başına da gelecekti. Dahası Devrim otomobilinin test sürüşünün nasıl sabote edildiğini bilince, TEI’nin ürettiği yüksek teknoloji ürünü helikopter motorunun akıbeti de Devrim gibi olacak endişesine kapıldık. Motorun test ve teslim töreninde “yaşanmak üzere olan skandal” bizi gerçekten endişelendirdi.
Şükür ki motor sabotajcılara rağmen çalıştı. Şükür ki daha sona Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TEI Genel Müdürü Prof. Mahmut Akşit’in gözetiminde motor testi başarıyla sonuçlandı.
Ama o bir kaç saat Türkiye’deki “kötücül ruh”un nasıl da sosyal ağlarda ortaya çıktığını da görmüş olduk.
Helikopter motorunun özelliklerini burada sıralayacak değilim. Ya da bu motor ile Türkiye’nin dünya havacılık endüstrisinde nasıl sınıf atladığını da…
Ama dikkatinize iki hususu sunup, susacağım.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında kurulmuş. Ortakları, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK).
TEI, havacılık sektöründe yüksek kaliteli ürünler ve hizmetler sunuyor. Uluslararası düzeyde bir üretici ve dünya çapında bir tasarım merkezi konumunda.
1987 yılında ilk motor ve motor parçalarının üretim ve sevkiyatını gerçekleştiren TEI, aradan geçen yıllar içerisinde uçak motor parça ve modül üretimi, montaj ve test teknolojisinin Türkiye’ye taşımış.
Şu anda havada uçan her iki uçaktan birinde TEI’nin ürettiği bir parça var desek abartmış olmayız. Airbus’lara parça üreten, F-35 savaş uçağının orta gövdesini tasarlayıp üreten yine TEI. İnsansız hava aracımız Anka’yı üreten de yine TEI. TEI, savunma sanayiinde ihracatta da öncü kuruluşlarımızdan.
TEI, ve TAİ 2005 yılında birleşip TUSAŞ oluşturmuş.
İlginç bir bilgi ise TEI’nın ortaklarından biri hala General Elektrik. Zira 1985 yılında 25 yıllık ortaklık üzerine anlaşma yapılmış ve fakat 2010 yılında anlaşma bir 25 yıl daha uzatılmış. Yani General Elektrik 2035 yılına kadar TEI’nin ortakları arasında olacak.
Peki soru şu, 2010 yılında ortaklıklarını 25 yıl daha devam ettirmek için kamuoyu önünde anlaşma imzalayan TEI ve General Elektrik yöneticileri üzerinden o gün kimse, “Ordu Amerikalılara satıldı” demiş mi?
Tabii ki hayır!
TEI’nin bugün helikopter motorunu yapıp, test edip çalıştırmasını sabote etmek isteyenler ile, Tank Paleti Fabrikası’nın 25 yıllık işletmesinin Katarlıların da ortak olduğu BMC’ye devri üzerinden “Ordusu satılmış” ifadesini kullananlar ilginçtir aynı partide kümelenmiş.
CHP’nin Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye’nin milli ordusuna “Satılmış” diyebilme cüretini gösterirken, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, canlı yayında test edilmek üzereyken “sabotaja uğramak üzere olan” yerli milli helikopter motoruyla ve törenle ilgili tuhaf, absürt imalarla dolu paylaşımlar yaptı. İkisinin de neye hizmet ettiğini sizin takdirinize sunuyorum.
İkinci husus ise, TEI’nin başındaki isimle ilgili.
Ömrünün neredeyse yarısını Ehli Sünnet fıkhının önemli eseri Mebsut’u Türkçeye çevirmekle geçiren… Dev eseri Türkçeye kazandırıp vakfeden… Ve ilerlemiş yaşına rağmen hala İslam’ı ve Müslümanca yaşamanın en güzel örneklerini anlatmaya çalışan Prof. Cevat Akşit’in oğlu mekatronik mühendisi Prof. Mahmut Akşit.
Armut dibine düşermiş!
Sevgili Cevat hocamızın oğlu Mahmut hoca, yerli yüksek sanayi tutkunu bir bilim adamı. Mahmut Akşit hala Sabancı Üniversitesi’nde mekatronik hocası. ABD’de General Motor’un tribün, motor imalatçısı ARGE direktörü olarak çalışırken Türkiye’ye dönmüş. 2014 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atamasıyla TEI Genel Müdürü olmuş.
Onun yönetimi sırasında önce İHA motoru yapılmış. Ardından 6 yılda 10 değişik hava aracı motoru geliştirilmiş. Tamamı havacılıkla ilgili yüksek teknoloji motorları.
Ayrıca yedek parça üretiminde de kalite ve hacim yönünden TEI dünya birincisi olmuş.
Dikkat çekici bir bilgi daha paylaşayım! Mahmut Akşit bir kaç kez de suikast atlatmış.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.